Reisblog, bestemming onbekend reist naar Armenië

Gepubliceerd: 03 okt 2014 | Foto: Bestemming onbekend - Armenië

Geografisch hoort het land bij Azië, cultureel gezien hoort het bij Europa. Wie voorbij Turkije reist en conflictzones vermijdt, komt in dit land uit. Een land met 3 miljoen inwoners. Bestemming Onbekend reist deze week naar: Armenië.

Armenië is nog tamelijk onbekend bij toeristen

Armenië heeft een prachtige ligging, ten zuidoosten van de Kaukasus. Het land is een kwart kleiner dan Nederland, maar met een veel lager inwonersaantal (3 miljoen) houd je genoeg ruimte over voor prachtige uitgestrekte natuur. Armenië wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap met een bosrijk gebied. Natuur vormt een toeristische attractie op zich. Wie door het land reist zal zich naast de natuur ook vergapen aan oude, monumentale gebouwen als kerken. Armenië wordt gezien als de oudste Christelijke staat van de wereld. In het jaar 301 nam Armenië het Christendom aan als staatsreligie. 

Armenië is nog tamelijk onbekend bij toeristen. In 2012 maakten ongeveer 330.000 Europese reizigers de trip naar dit oostelijke puntje van ‘Europa’. Armenië doet voor sommige denken aan een stukje niemandsland waar diverse conflicten in de vorige eeuw haar sporen hebben nagelaten.

Hoewel dat enigszins klopt, als voormalig onderdeel van de Sovjet Unie, is Armenië ook een land dat zich in een rap tempo heeft opgebouwd en gemanifesteerd als trekpleister voor toeristen. Sinds begin deze eeuw wordt er flink gebouwd en gerenoveerd, mede door de economische groei van het land. Dat zorgt voor een idyllische binnenstad van de hoofdstad Jerevan, dat een derde van de Armeense bevolking huisvest. 

Bestemming onbekend - Armenië

Bestemming onbekend – Armenië

Jerevan

Jerevan wordt ook de roze stad genoemd. Dit vanwege de typische roze stenen die in de Sovjet-architectuur vaak werden gebruikt. Jerevan is een typische museumstad, je zou er heel je verblijf mee kunnen vullen. Ben je in Jerevan, bezoek dan de National Gallery of Armenia, een museum met meer dan 25.000 kunstvoorwerpen, verdeeld over 56 hallen. Dit museum werpt een blik in de artistieke geschiedenis van Armenië. Cafesjian Museum of Art is ook een museum dat het waard is te bezoeken. Dit relatief nieuwe museum is gevuld met beelden en sculpturen. In de New York Times werd het museum bij de opening bejubeld: “one of the strangest and most spectacular museum buildings to open in ages.”

Vanuit Jerevan heb je een prachtig uitzicht op de Turkse vulkaan Ararat, dat aan de horizon opdoemt, en die voor Armenië een nationaal symbool vormt. Voor het mooiste uitzicht op deze vulkaan, waarvan de top bedekt is met een hemels mooie laag sneeuw, beklim je de Cascade, een 118 meter hoge, witte trap die het centrum van Jerevan verbindt met de monumentale buurt. Deze trap werd in de jaren zeventig aangelegd als monument voor de Sovjet revolutie. Tegenwoordig wordt de trap gebruikt om een verbinding te leggen tussen twee stadsdelen. Daarnaast bevindt zich op, rond en in de trap een groot aantal van de musea van de stad. 

Hoe verder je van het centrum verwijderd bent, hoe meer je de oude Sovjetcultuur zult opmerken. De moderne binnenstad, met florissante verkeerspleinen en opgeknapte panden, maken snel plaats voor het grauwe, grijze tijdperk dat hier een groot deel van de vorige eeuw hoogtij vierde. Zeker buiten Jerevan zal je de historie van het land goed meekrijgen. De kleine stadjes geven je meteen het gevoel dat je in een voormalig Sovjet land bent.

Bestemming onbekend - Armenië

Bestemming onbekend – Armenië

Sevan National Park

Op een uurtje rijden vanaf Jerevan vind je de stad Sevan en het gelijknamige Sevan National Park. In het oog springend voor dit gebied is het 1400 vierkante kilometer grote Sevanmeer, het grootste meer van het Kaukasusgebied. Voor natuurliefhebbers is dit bij uitstek een prachtig gebied om te bezoeken. Met meer dan 250 vogelsoorten en meer dan 1000 verschillende plantensoorten is het een fantastisch stukje Armenië. Een gebied waar je tot rust komt, en de schoonheid van Armenië kunt aanschouwen. Sevan is een mooie tussenstop voor wie verder noordwaarts richting de Kaukasus trekt.

Bestemming onbekend - Armenië

Bestemming onbekend – Armenië

Kaukasus

De Kaukasus, ook wel Kaukasië genoemd, is een gebied dat in Armenië en een aantal buurlanden ligt. De Kaukasus wordt bestempeld als een gebergte die zicht van oost naar west strekt, gelegen tussen twee schiereilanden. In een ver verleden hebben diverse rijken geprobeerd de macht te grijpen: de Sovjet Unie, het Ottomaanse Rijk, de Perzische Rijk, de Romeinen en de Grieken. Hierdoor is de Kaukasus uitgegroeid tot een ware “Berg der Talen”, een gebied waar Turkse, Iraanse, Slavische en Armeense taalvarianten, en minstens zoveel bevolkingsgroepen, voorkomen.

Tip

Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Armenië. Neem de tijd om een ideale reis te bepalen. Ticketsites laten je gerust in Rome en vervolgens in Nice overstappen. Over het algemeen kan je vanaf 245 euro een ticket naar Armenië boeken. Zoals bij bijna elke Bestemming Onbekend: kies voor de leukste overstap en breng daar nog een aantal dagen door.

De ideale reistijd voor Armenië is in april, mei, juni en september. In juli en augustus reist het kwik tot boven de 30 graden. Dat is ideaal voor een dagje aan het strand, maar dat zit er in Armenië niet in.

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs

De leukste dagtrips vanuit Sydney

Er is veel te zien en te doen in en rondom het Australische Sydney. Zo kun je de rijke...

Treinrondreizen door Europa: mooie treinreizen vanuit Nederland!

Treinrondreizen door Europa, een avontuurlijke én milieubewuste manier van reizen. Een rondreis maken met de trein door Europa is ook...

São Bento: een van de mooiste stations ter wereld!

Wie de mooie Portugese havenstad Porto bezoekt mag een bezoek aan São Bento, een van de mooiste treinstations ter wereld...

Is een camper iets voor mij? De voor- en nadelen van een camper!

Het huren van een camper is hot. Steeds meer mensen hebben de smaak te pakken en kiezen voor een camperreis...

City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Prachtige fjorden, indrukwekkende gletsjers en majestueuze bergen, de omgeving van Stavanger in Noorwegen weet menig reiziger enthousiast te maken. Zeker...

Rondreis door Afrika: Malawi, Zambia en Zimbabwe

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy