Reistips over het prachtige Bolivia!

Bolivia, een land dat ontdekt moet worden


10 okt 2014 | Bestemming onbekend
Foto: Reistips over het prachtige Bolivia!

Zuid Amerika is een continent van uitersten: warm in het noorden, koud in het zuiden, regenwoud, zoutvlaktes en van grote steden tot hoogland. Als je vervolgens kijkt naar vakantiebestemmingen, dan blijven die vaak steken op de grootmachten Brazilië en Argentinië. Vandaag kijken we wat Zuid Amerika nog meer te bieden heeft. Bestemming Onbekend reist deze week af naar Bolivia.

Bolivia, centraal gelegen in Zuid Amerika

Ingeklemd tussen Brazilië, Peru, Chili en Paraguay ligt centraal in Zuid Amerika Bolivia. Een land met 10 miljoen inwoners, 25 keer groter dan Nederland. Bolivia trekt jaarlijks zo’n 500.000 toeristen, slechts een fractie van de 6 miljoen toeristen die elk jaar Brazilië aandoen. Natuurlijk heeft Brazilië zijn befaamde Copacabana en wereldstad Rio de Janeiro. Maar Bolivia heeft ook zijn mooie stukjes.

Bergen, regenwoud, zoutvlaktes en hoogland

Bolivia is werkelijk waar een samenvatting van Zuid Amerika. Bergen, regenwoud, zoutvlaktes en hoogland, je vindt het hier allemaal. Wanneer je dat afzet tegen de grote steden en de kleine dorpjes die het land rijk is, tot inheemse stammen aan toe, dan kan je al niet anders dan concluderen dat Bolivia eigenlijk een fantastisch land moet zijn.

Hoe verder je je inleest in Bolivia, hoe meer je op het vliegtuig zou willen stappen. La Paz, de hoofdstad van het departement La Paz, is adembenemend. Kleurrijke gebouwen, hoog en hoger, kriskras tegen een berg aangebouwd. Het ademt Zuid Amerika, en dat kan natuurlijk niet zonder een groot voetbalstadion midden in de stad. Een stad ervaar je naar mijn idee het beste wanneer je een rondje over de markt loopt. Je komt in aanraking met de mensen en ziet wat er zoal op een markt verkocht wordt, dit kan nogal verschillen met een Nederlandse markt. In La Paz vind je zowel een markt gericht op levensmiddelen als ook een bloemenmarkt.

Bestemming onbekend Bolivia
Bestemming onbekend Bolivia

Een gevarieerd klimaat

Het weer heb je in Bolivia bijna voor het uitzoeken. In het noorden vind je, rond de vertakkingen van de Amazone, een tropisch regenwoud waar het warm en vochtig is. In het zuidoosten, op de zoutvlaktes, is het droog en heet. In de valleien is het fris en in het hoogland is het koud. Natuurlijk wil je alles zien, houd bij het reizen naar Bolivia dus rekening met de verschillen in het weer.

Bestemming onbekend Bolivia
Bestemming onbekend Bolivia

Bolivia is 25 keer zo groot als Nederland

Bolivia kent een rijke natuur, je vindt er alles waar je bij Zuid Amerika aan denkt –behalve een strand-. Het is dan ook aan te raden om de tijd te nemen voor een vakantie naar Bolivia. Omdat het land 25 keer zo groot is als Nederland, zijn de afstanden tussen deze gebieden wel wat groot, en met een wegennet dat niet met Nederland te vergelijken is, kost het je veel tijd om van a naar b te komen. Houd daar dan ook rekening mee, lang niet alles gaat zo snel als dat je je voor ogen hebt. Een goed voorbeeld hiervan is ‘El Camino de la Muerte’, ofwel ‘The Road of Death’, die bekend staat als meest gevaarlijke weg ter wereld. Totaal geen verrassing wanneer hier 2 vrachtwagens elkaar passeren op een eenbaansweg met een afgrond van enkele honderden meters ernaast.

Bestemming onbekend Bolivia
Bestemming onbekend Bolivia

Het tropische regenwoud

Wie dat alles voor lief neemt kan zich vergapen aan de wonderen die Bolivia biedt. In het noorden stap je het tropisch regenwoud in, waar de Amazone haar vertakkingen heeft. Vanaf La Paz zit je na 10 uur rijden, of 30 minuten vliegen, in Rurrenabaque, een ingang van het regenwoud. Vanuit Rurrenabaque zijn diverse tours te boeken die je meenemen de jungle in. Eigenlijk zijn er in het noorden en noord oosten diverse parken en reservaten die je kunt bezoeken, het loont de moeite om daar vooraf eerst goed naar te kijken, ieder park heeft zo haar eigen trekpleisters en hoogtepunten. Via professionele organisaties maak je een –meerdaagse- trip de jungle in, bekijk dus vooraf hoelang je dit wil doen en tegen welke prijs, dit kan in sommige gevallen aardig oplopen. Maar een bezoek brengen aan Zuid Amerika zonder de jungle te hebben gezien is niet de prijs die je wil betalen. Ik zou het wel weten, gewoon doen dus.

Naast de jungle in het noorden, vind je in het zuid westen de bergen en de zoutvlaktes. Langgerekte witte vlaktes, zover het oog rijkt, waar een fata morgana opduikt. In december is dit de broedplaats van drie rassen flamengo’s. De Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000m2 de grootste zoutvlakte ter wereld. Hier ligt zo’n 10 miljard ton zout.

bestemming-onbekend-bolivia4

Andes gebergte

Van de zoutvlaktes gaan we de bergen in. Bolivia herbergt een deel van het reusachtige Andes gebergte, de grootste bergketen van Zuid Amerika. Adembenemende uitzichten en met sneeuw bedekte bergen vormen het ideale decor van een mooie hike. Ook hier vind je organisaties die je op weg helpen en met je op expeditie gaan de bergen in. Ook dit kan je over meerdere dagen uitsmeren. Let ook hier goed op dat je een professionele organisatie kiest. Zij kennen de bergen het beste waardoor risico’s beperkt blijven.

Bolivia moet ontdekt worden

Bolivia is geen duur land. Omgerekend zal je, buiten de tours om, voor €30 per dag een vakantie kunnen hebben die je je leven niet meer zal vergeten. Bolivia is een land dat ontdekt moet worden. Een land dat in opkomst is, maar daarbij in Zuid Amerika ook moet concurreren met Colombia.

Ben jij een reis door Zuid-Amerika aan het voorbereiden? Haal het maximale uit je trip met de backpackgids Zuid-Amerika.

Meer reistips over Bolivia

Wat te zien en doen in Bolivia


  1. Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Reacties

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *