Ontdek Mozambique in Afrika

Gepubliceerd: 26 sep 2014 | Foto: Mozambique - Liefde Voor Reizen

Ieder continent heeft zo haar eigen trekpleisters. Wie naar Azië gaat, gaat naar Thailand. Zuid Amerika wordt vaak de Antillen, Suriname en Brazilië. In Afrika kun je 2 kanten op: de makkelijke, en de mooie. Simpelweg: Egypte of Zuid Afrika. Daartussenin ligt een ondergeschoven kindje waar ik jullie vandaag mee naar toe neem. Bestemming Onbekend gaat vandaag naar Mozambique.

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Mozambique – Liefde voor Reizen

Voormalige kolonie van Portugal

Aan de noordoost kant van Zuid Afrika vind je Mozambique, een land dat twintig keer groter is dan Nederland, met ruim 24 miljoen inwoners. Een land dat in vele opzichten op het toeristische Zuid Afrika lijkt, maar dan een stukje rustiger. Wie op zoek is naar een paradijsje op aarde, en zich daarbij de voorstelling van palmbomen, een wit strand en een azuurblauwe zee voorstelt, zit in Mozambique goed. Met een kustlijn van 2500 kilometer is er altijd wel een plekje vrij om de handdoek uit te leggen.

Mozambique is een voormalige kolonie van Portugal, dat uit naam van Vasco de Gama in 1498 voet aan wal zette in het Afrikaanse land. Veel goede ervaring hebben de Mozambikanen echter niet met Portugal. De Portugezen zouden hen uitbuiten en alle rijkdommen in beslag nemen. Dit leidde halverwege vorige eeuw tot enkele gewelddadigheden. In 1974 verlieten de Portugezen Mozambique.

mozambique-liefde voor reizen

Het Mozambique van nu 

Tegenwoordig is Mozambique relatief veilig. Enkel in en om de plaats Gorongosa word je geadviseerd om niet te komen, waar nog geen algehele ontwapening van de Renamo-strijders heeft plaatsgevonden. Verder kan je, in ieder geval overdag, vrijwel overal veilig komen.

Maputo

De hoofdstad van Mozambique is Maputo. Verwacht bij Maputo geen grote, bruisende metropool. Maputo is een relatief rustige stad, weliswaar met meer dan 1,2 miljoen inwoners.

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Mozambique – Liefde voor Reizen

Big 5

Je kan niet naar Afrika gaan zonder op z’n minst een poging te hebben gedaan de big 5 te spotten. Die kans heb je in Mozambique. Ooit stonden er nog grote hekken tussen het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Mozambikaanse Limpopo National Park. Sinds die hekken weg zijn, en het wild ook de landsgrenzen kan oversteken, is de kans op het spotten van wat wild vergroot.. Hoe lang het daadwerkelijk spotten van wild nog kan, is nog de vraag. Wekelijks worden er nog steeds olifanten geschoten om hun slagtanden.

Zee

Met een kustlijn van 2500 kilometer, is watersport ideaal. Het heldere water, dat vol ligt met diverse mooie riffen, nodigt je uit om er te snorkelen en te zwemmen. Langs de kust dobberen in een mooie boot behoort ook tot een ideale dagbesteding. Maar ga niet te ver uit de kust, piraterij vormt aan de oostkant van het continent Afrika nog steeds een gevaar.

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Mozambique – Liefde voor Reizen

Ilha de Moçambique

Absolute must see bij een reis naar Mozambique, is het Ilha de Moçambique. Ilha is een eiland voor de kust van Mozambique. Dit eiland ligt 2,5 kilometer uit de kust en wordt bewoond door zowel rijkere als de armere bevolking van Mozambique. Het noordelijke deel van het eiland valt onder UNESCO. Onder meer de kapel, en het fort zijn het waard om te bezoeken. Een stukje Mozambikaanse geschiedenis op een paar vierkante kilometer. Vanaf het fort heb je daarnaast een prachtig uitzicht op het schiereiland dat ten noorden van het eiland de zee in loopt. Het eiland beschikt over een mooi stukje historie en neemt je mee terug in de tijd. Het eiland geeft je zowel de drukke straatjes als ook het rustige strandje waar je uren voor je uit kan staren zonder reden.

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Mozambique – Liefde voor Reizen

Tip

Vliegen naar Mozambique gaat niet rechtstreeks. Overstappen in Zuid Afrika is bijna altijd nodig. Mozambique is daardoor het beste te bereiken via Zuid Afrika. Het is dan ook zonde om je reis enkel op Mozambique te richten. Vlieg naar Johannesburg om vanaf daar door te reizen naar Mozambique (bus: 7-8 uur). Heb je de tijd? Vlieg dan naar Kaapstad en breng eerst wat tijd door in Zuid Afrika, reis jezelf naar Johannesburg om vandaaruit door te reizen.

De voertaal in Mozambique is Portugees. Engels wordt, met uitzondering van de grotere hotels, zelden gesproken. In het zuiden van het land worden een aantal hotels gerund door Zuid Afrikanen, daar is Engels wel gangbaar. Overigens, in de binnenlanden wordt vaak een inheemse taal gesproken, daar kom je soms met je beste Portugees ook niet ver.

De beste reistijd voor Mozambique is juni-september. Hoewel het er dan winter is, is de temperatuur nog steeds erg aangenaam en heb je de minste kans op regen. Gemiddelde temperatuur in deze tijd: 26 graden.

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

Een bezoek aan Noord-Korea

Het mooie aan reizen is de vrijheid die je geniet. Gaan en staan waar je wilt, een dagje niks doen,...

Ontdek het mooie Moldavië

We blijven deze week iets dichter bij huis. Sterker nog, dichter bij Nederland zullen we in de toekomst van deze...

Bolivia, een land dat ontdekt moet worden

Zuid Amerika is een continent van uitersten: warm in het noorden, koud in het zuiden, regenwoud, zoutvlaktes en van grote...

Reisblog, bestemming onbekend reist naar Armenië

Geografisch hoort het land bij Azië, cultureel gezien hoort het bij Europa. Wie voorbij Turkije reist en conflictzones vermijdt, komt...

Ontdek het indrukwekkende Cappadocië in Turkije

Wie aan Turkije denkt, denkt vaak meteen aan all inclusive resorts aan de kust, 8-15 dagen onbekommerd genieten en werkstress...

Cook Eilanden: een paradijsje op aarde

De wereld staat bol van de mooie en bekende bestemmingen. In ‘Bestemming onbekend’ neem ik je juist mee naar de...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy