Maak kennis met de Thaise keuken

Maak kennis met de Thaise keuken


26 jun 2018 | Thailand
Foto: Maak kennis met de Thaise keuken

Thailand, een indrukwekkend land met veel adembenemende plekken om te kunnen bezoeken. Van paradijselijke bounty eilanden tot aan bruisende steden zoals Bangkok. En dan hebben we het nog niet eens over de Thaise keuken gehad. Een keuken waarbij alle zintuigen geprikkeld worden en waarbij eindeloos wordt gespeeld met elementen zoals zuur, zout, zoet en heet. In deze blog nemen we je mee op culinaire reis door Thailand en maak je kennis met de Thaise keuken. Dat klinkt lekker, vind je ook niet?  

Klimaat en invloeden

Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, dat houdt in dat Thailand geen zomer en winter heeft en de temperaturen er eigenlijk altijd hoog zijn. Wel kent Thailand een droog en nat seizoen en extra warme periodes. Ook op het land en in de verschillende gebieden in Thailand is dit te merken. Zo heb je in het Noorden bijvoorbeeld lange droge periode, waardoor er maar een enkele rijstoogst per jaar is. In dit gebied eten ze meer kleefrijst, insecten en in zout ingemaakte etenswaren. In het zuiden van Thailand heb je weer meer vis, kokosnoten en palmsuiker.

Rijstvelden in Thailand

Rijstvelden in Thailand

Buitenlandse invloeden

In de keuken zijn de buitenlandse invloeden duidelijk merkbaar en dat terwijl Thailand altijd onafhankelijk is geweest. Zo doen de rode, groene en massaman curry denken aan de rijke smaken van India. Net als in het noorden, waar je verschillende noedelsoepen kunt proeven en waarbij je het gevoel krijgt je in China te wanen. 

Tafelmanieren

  • In Thailand eten ze nauwelijks met eetstokjes. Bijna altijd liggen er lepels of vorken op tafel. Je eet in Thailand met de lepel en gebruikt de vork om het eten op de lepel te duwen.
  • Thaien eten stilletjes, er wordt dus niet zoals bij de Japanners en Chinezen geslurpt tijdens het eten. 
  • Gerechten worden in Thailand doorgaans gedeeld. Bij een diner komen meerdere schalen en borden op tafel. De gerechten vullen elkaar aan qua smaken en vormen samen een geheel. 

Thaise keuken; tips voor gerechten

Ga je voor het eerst naar Thailand, dan is het wel slim om alvast kennis te maken met lekkere Thaise gerechten. Zo krijg je voor dat je vertrekt naar Thailand al een idee van de Thaise keuken en weet je precies wat lekker is om te bestellen. 

Pad Thai

Pad Thai wordt gemaakt van platte rijstnoedels en is misschien wel het bekendste gerecht van Thailand. Dit gerecht staat dan ook bijna overal op de kaart. Gebakken rijstnoedels met veel ei, tofu, gamba’s, taugé, bosui, pinda en limoen aangevuld met een echte typische Thai-saus. Wie liever geen vis eet, kan de gamba’s natuurlijk laten vervangen door groenten of kip. Lees meer over Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai

Massaman curry

Wil je een keer een typische Thaise curry eten bestel dan eens de Massaman curry. Deze pittige curry bevat aardappel, uien en beef. Heerlijk eten in combinatie met rijst. Eet smakelijk!

Kai Med Ma Muang

Nog zo’n heerlijk Thais gerecht. Kip met cashewnoten, wie is er niet gek op? Dit heerlijke gerecht met paprika, ui en rijst moet je zeker eens proberen. Het is een echte Thaise klassieker en is dan ook op veel plekken te krijgen. Het geheim van dit gerecht schuilt in de saus. Echt een aanrader!

Welk Thais gerecht kun jij aanraden? 

Heb jij nog een leuke tip voor beginnende Thailand gangers? Laat je reactie achter!


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *