Stedentrip Berlijn!

History meets trendy in prachtig Berlijn

Gepubliceerd: 06 dec 2015 | Foto: Stedentrip Berlijn!

In het weekend van 16 tot en met 19 oktober was het zover, reporters Jesper en Martin een lang weekend in de metropool Berlijn! Hooggespannen verwachtingen, want deze stad trekt zoveel toeristen en er is zoveel over te lezen, dat het wel een heel (in)druk(wekkend) weekend moet worden!

Internationale trein richting Berlijn

Al vroeg in de ochtend stappen de reporters in Deventer op de internationale trein, die dagelijks meerdere keren van Amsterdam rechtstreeks naar Berlijn rijdt en vice versa. De trein is niet het voordeligste vervoermiddel, maar voor 75 euro retour naar Berlijn is niet te duur te noemen, want het is wel relaxt reizen per trein en we stappen na nog geen 5 uur reizen uit op de Hauptbahnhof in Berlijn, wat al een bezienswaardigheid op zich is.

Station van Berlijn
Station van Berlijn
Station van Berlijn
Station van Berlijn
Station van Berlijn
Station van Berlijn

Hotel Lützow

Eenmaal aangekomen in Berlijn gaan de reporters op zoek naar een vervoermiddel richting hun hotel (Hotel Lützow) in de omgeving van Tiergarten en de Kurfürstendamm. Helaas regent het nog en wordt er dus maar snel een taxi gepakt. Deze was overigens ook heel betaalbaar.

Ontdekken van de omgeving

Bij het hotel hebben we eerst een stadskaart geregeld waarmee we de omgeving zijn gaan verkennen. Na 5 minuten lopen was het regenen gestopt en konden we heerlijk genieten van een nog nat, maar mooi Berlijn. Zoals al aangegeven zaten we bij Tiergarten en dus zijn we door het park gelopen, waar de dierentuin middenin ligt. Je kunt langs de rand van de dierentuin lopen, waarbij je ook zicht hebt op diverse dierenverblijven en de dieren zelf. Daarnaast is het een mooi park en middenin het park kom je ook nog een biergarten tegen (Schleussenkrug). Wij hebben niet buiten gezeten, maar binnen tref je ook de echte Duitse sfeer aan. Een beetje ‘ouderwets’ met veel hout en sky. In deze biergarten kun je terecht voor ontbijt en lunch en natuurlijk voor een warme of koude drank met iets lekkers erbij(met name typisch Duitse lekkernijen). In hetzelfde park heb je ook nog Neuer See, wat een meer is, waar je bootjes kunt huren en ook hier zit een Café bij, waar je kunt eten en drinken. Erg leuk om te doen in de warmere zomerperiode.

Elektriciteitskastje omgetoverd tot Volkswagen
Elektriciteitskastje omgetoverd tot Volkswagen
Ook Berlijn heeft veel kleur
Slotjes aan een brug in Berlijn
Mmmmm - Even een currywurst proberen
Mmmmm – Even een currywurst proberen
Koffietentje Einstein in Berlijn
Koffietentje Einstein in Berlijn
Ook Berlijn heeft veel groen in de stad!
Leuke stoplichten in Berlijn

Kurfürstendamm

Wij zijn doorgelopen door het park langs de rivier de Spree, die dwars door de stad loopt. Ons pad vervolgt richting de Kurfürstendamm, waar alle grotere winkelketens gevestigd zitten en de dure merken je om de oren vliegen. In het verlengde van de Kurfürstendamm zit de Tauentzienstrasse, waar de KDW gevestigd zit: het Kaufhaus des Westens! Of zoals de gewone Berlijner het noemt: Klau Dir Was! Het is een erg luxe warenhuis, wat enigszins vergelijkbaar is met de Bijenkorf, maar dan nog een segment hoger volgens ons.

Einstein Kaffee

Ons volgende doel is het vinden van een koffietentje en dat is op zich geen probleem, want er zijn er voldoende, maar we willen natuurlijk graag een gezellig leuk tentje vinden. Wij zijn voor Einstein Kaffee gevallen. We hebben een paar van de vestigingen van deze koffieketen bezocht en de koffie was heerlijk en de sfeer was goed! Met een plus dat je er lekker relaxt kon zitten om even bij te komen.

Hotspot: Einstein Kaffee in Berlijn
Einstein Kaffee Berlijn

Imagine Dragons in de Max Schmeling Halle

Voor de vrijdagavond hadden de reporters vooraf al een concert geregeld van Imagine Dragons in de Max Schmeling Halle. We wilden niet te laat aankomen en moesten toch nog wel een heel eindje met de metro naar de andere kant van het centrum, dus besloten we op tijd die kant op te gaan en daar in de buurt maar wat te eten en te drinken. Wij hadden ons niet ingelezen wat er in die buurt zat, dus het was nogal op de bonnefooi, maar Berlijn is een metropool, waar in iedere buurt wel wat te doen is, zo hadden we vantevoren wel gelezen.

Imagine Dragons in de Max Schmeling Halle in Berlijn
Imagine Dragons in de Max Schmeling Halle in Berlijn

Hotspot – Café, Zum Starken August

Bij aankomst in het Gleimviertel blijkt dit ook echt zo te zijn. We zien genoeg winkels, restaurants en cafeetjes. Aangezien we erg op tijd zijn, hebben we eerst 1 van die cafeetjes bezocht. We gingen voor het café Zum Starken August. Het zag er van de buitenkant al heel gezellig uit en de binnenkant bevestigt wat je aan de buitenkant verwacht. Het café ziet er circusachtig uit en heeft een uitgebreide kaart met bieren. Toen we vroegen waar we een goede schnitzel in de buurt konden eten, kregen we de tip om even verderop in de straat te kijken. Het was geen restaurant, maar volgens de barman hadden ze er een ‘supergeile’ Schnitzel! Het bleek een slager te zijn, waar je ook in de winkel een hapje kunt eten. Helaas waren echter de schnitzels op, waar wij speciaal voor kwamen.

Reporter Martin in café Zum Starken August
Reporter Martin in café Zum Starken August
Hotspot Berlijn: Zum Starken August
Hotspot Berlijn: Zum Starken August

Grieks Restaurant – Astria

Een deurtje verderop zat het Griekse restaurant Astria, hier hadden ze ook schnitzels op het menu staan, dus zijn we daar lekker gaan eten. De Grieken zijn van zichzelf al een gastvrij volk, maar in Duitsland zijn ze extra gastvrij. Wij kregen maar liefst 5 ouzo’s per persoon bij het eten(gratis). En het eten was heerlijk en veel, wat in Duitsland gebruikelijk is trouwens.

Eten bij de Griek in Berlijn! Een aanrader!
Eten bij de Griek in Berlijn! Een aanrader!
Eten bij de Griek in Berlijn! Een aanrader!
Eten bij de Griek in Berlijn! Een aanrader!

Fijn publiek tijdens een concert

Na het eten zijn we doorgegaan naar de concerthal en hebben daar een fantastisch concert beleefd en waar we merkten hoe gedisciplineerd de Duitsers zijn en hoe netjes. In de rij staan is geen probleem en niemand dringt voor. Wanneer je even naar de wc gaat en je komt terug is niemand op je plek gaan staan en tijdens het concert zijn de mensen er echt voor de muziek en wordt er niet door de muziek heen gepraat. Echt een verademing dat Duitse publiek!

Toeristische tour door Berlijn

De tweede dag van ons bezoek aan Berlijn was ingepland voor de toeristische bezienswaardigheden. Hierbij moet je sowieso veel reizen, want Berlijn is niet compact. Wij zijn meestal wel van het veel lopen van de ene naar andere bezienswaardigheid, omdat je dan het meest meekrijgt van een stad, maar dat is in Berlijn een utopie, tenzij je hier een week bent en je niet teveel op 1 dag wilt zien.

Toeristische tour door Berlijn
Toeristische tour door Berlijn

Je kunt als je een beetje bekend bent in Berlijn heel goed met het openbaar vervoer. Dit is goedkoop en je kunt met 1 kaartje zowel in de U-bahn(metro), S-Bahn(tram/trein) en bus. Wanneer je niet heel bekend bent en toch langs alle bezienswaardigheden wilt zijn er natuurlijk de diverse hop-on, hop-off bussen. Altijd handig, maar niet het voordeligste.

We begonnen de dag met ontbijt. Dit is in Duitsland altijd goed te doen bij Kamps Bäckerei. Heerlijke vers belegde broodjes, of een uitgebreid ontbijt met diverse soorten beleg, of lekkere vers gebakken kaasbroodjes, of zoete broodjes. Heel uitgebreid en lekker en zeker niet duur.

Ontbijtje scoren in Berlijn!
Ontbijtje scoren in Berlijn!

We hebben vervolgens deze dag de volgende bezienswaardigheden gezien: Potsdamer Platz, de Berlijnse Muur, Brandenburger Tor, Holocaust Denkmal, Checkpoint Charlie, Topografie des Terrors, de Fernsehturm, Alexanderplatz, De Berliner Dom, de Siegessäule en het Conzerthaus.

Checkpoint Charlie in Berlijn
Checkpoint Charlie in Berlijn
Checkpoint Charlie in Berlijn
Souvenirs bij checkpoint Charlie in Berlijn
Souvenirs bij checkpoint Charlie in Berlijn

Het was best veel voor één dag, maar het is gelukt en we vonden meerdere bezienswaardigheden de moeite waard en mooi, maar sommige waren wel erg toeristisch en druk. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook nog een heel stuk gelopen van de Brandenburgertor naar de Siegessäule door een mooi ruim opgezet park om ook de rust van de stad te ervaren.

Brandenburger Tor in Berlijn
Brandenburger Tor in Berlijn
Reporter Martin voor de Brandenburger Tor
Reporter Martin voor de Brandenburger Tor
Close up Brandenburger Tor in Berlijn
Close up Brandenburger Tor in Berlijn
Holocaust in Berlijn
Holocaust in Berlijn
Holocaust in Berlijn

Loungen in een pop-up loungebar

In de avond hebben we nog een drankje gedaan bij een hip uitziende lounge club bovenin een winkelgebouw met uitzicht op de Kurfürstendam en de Gedächtniskirche. Voor het eten zijn we dit keer naar een echt Duits restaurant gegaan met volledig Duitse kaart. Wederom veel en lekker voor niet teveel geld. En dat in het centrum vlakbij de Kurfürstendamm. Berlijn hoeft qua eten dus echt niet duur te zijn.

Hippe (popup) loungetent in Berlijn
Hippe (popup) loungetent in Berlijn

De zondag in Berlijn

Op zondag zijn in Duitsland de winkels dicht, dus ook op de Kurfürstendamm. Dit verbaasde ons wel een beetje. Niet dat we er een koopzondag van wilden maken, maar in zo’n wereldstad verwacht je eigenlijk dat de winkels op de hoofdwinkelstraat gewoon 7 dagen in de week geopend zijn, want de toeristen zijn er ook iedere dag van de week. Blijkbaar is Duitsland hier nog niet klaar voor.

Reporter Jesper op plein bij Konzerthaus!
Reporter Jesper op plein bij Konzerthaus!

Schloss Charlottenburg

Wij zijn deze dag weer op ontdekkingtocht gegaan, naar leuke plekjes en we wilden nog naar Schloss Charlottenburg, wat niet ver uit het centrum ligt. We zijn met het openbaar vervoer gegaan, wat eenvoudig ging. Het laatste stukje lopen is niet erg, want het slot ligt in een mooie boomrijke ruim opgezette buurt met mooie huizen. Hier zitten ook een aantal koffietentjes op weg naar het slot. Bij 1 hebben wij op de terugweg nog een kop koffie gedronken (Café Morgenlicht). De koffie was heerlijk en tevens hadden ze er ook een overheerlijke carrotcake en het café werd gerund door een erg vriendelijke familie.

Het slot Charlottenburg is een schitterend gebouw met dito tuin. De binnenkant is een overdadigheid aan muur en plafondschilderingen en ornamenten. Wanneer je nog nooit een slot van binnen hebt gezien, of je houdt van de verhalen achter het slot, is het zeker een aanrader. Wanneer je dit al vaker gezien hebt en je niet zo verdiept in de historie van een dergelijk gebouw, is de entreeprijs aan de hoge kant en is de buitenkant ook een bezienswaardigheid op zich. De tuin/het park is wel te betreden zonder entreekaartje en is ook erg de moeite waard.

Reporter Martin Schloss Charlottenburg
Reporter Martin Schloss Charlottenburg
Prachtige kroonluchter in Schloss Charlottenburg
Prachtige kroonluchter in Schloss Charlottenburg
Tour door Schloss Charlottenburg
Tour door Schloss Charlottenburg
Entree Schloss Charlottenburg
Entree Schloss Charlottenburg
Tour door Schloss Charlottenburg
Grote mooie tuin bij Schloss Charlottenburg
Grote mooie tuin bij Schloss Charlottenburg

Reichstag

Na het slot Charlottenburg was ons volgende doel de Reichstag als laatste bezienswaardigheid van dit weekend. Dit markante gebouw ligt vlakbij de Hauptbahnhof, maar bij aankomst hadden we hier geen oog voor, vanwege de regen. Nu bij droog weer blijkt het een erg mooi gebouw te zijn, waar je ook een rondleiding kunt krijgen tot in de glazen koepel aan toe. Dit hebben wij niet gedaan, maar kan een leuke activiteit zijn.

Reichstag in Berlijn
Reichstag in Berlijn

Rookvrij Duitsland

In de avond hebben wij lekker in de omgeving rondgelopen op zoek naar een leuk restaurant en een gezellig tentje om een drankje te doen. Het is geen probleem in Berlijn om iets leuks te vinden, hoewel niet ieder café rookvrij is in Duitsland viel ons op.

Op onze laatste dagje hebben we nog wat souvenir inkopen gedaan op en rond de Kurfürstendamm, waarna we op tijd richting de Hauptbahnhof zijn gegaan om daar in een restaurant nog even een echte Duitse maaltijd met currywurst en pommes te eten onder het genot van een echt Duitse pilsener.

Reporters Jesper & Martin drinken hun laatste Duitse biertje! – bij Hauptbahnhof
Reporters Jesper & Martin eten hun laatste currywurst – bij Hauptbahnhof

Nog wat sfeerbeelden – Berlijn in de avond

Fijne sfeer tijdens het lichtfestival in Berlijn
Eten in Berlijn
Eten in Berlijn – Gasthaus Krombach
Lichtfestival Berlijn
Lichtfestival Berlijn
Reporter Jesper - Eten in Berlijn
Reporter Jesper – Eten bij Gasthaus Krombach
Heerlijke schnitzel eten bij Gasthaus Krombach
Whisky & Bier – (Münchner Kellerbier Anno 1417)

Onze mening over Berlijn

Een afsluiting van een geslaagd weekend Berlijn, waar we een indruk van hebben gekregen, maar nog zeker geen volledig beeld, want daarvoor is Berlijn veel te groot en te divers. Hier valt nog veel te ontdekken en te beleven!

Bekijk ook onze sfeervideo over Berlijn

Ook zin in een weekendje Berlijn?

Bekijk dan snel deze mooie aanbiedingen en geniet van deze mooie bruisende stad.

Reisblogger Martin

Met liefde geschreven door:

Hoi ik ben Martin, tegenwoordig woonachtig in Sydney(Australië). Als een echte finance man ben ik de budgetcoach van Liefde voor Reizen. In mijn dagelijks werk ben ik dus vooral bezig met financiële zaken, waardoor ik privé ook vaak probeer de zaken zo voordelig mogelijk te regelen. Hier komen mijn budgettips dan ook uit voort. Zo veel mogelijk comfort voor zo min mogelijk geld!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy