Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag: geniet van het historische Münster

Geniet van historisch Münster!

Reisverslag: geniet van het historische Münster

Geniet van historisch Münster!

Inhoudsopgave

Meestal als je wekker gaat is het vervelend, maar een paar keer per jaar word je heel fijn wakker. Dit was ook het geval op zaterdag 19 december 2015. Ik ging namelijk naar Münster toe. Hoe zou deze Duitse stad zijn en kan deze stad mij het kerstgevoel geven wat ik tot nu toe in Nederland nog gemist heb dit jaar? Allemaal vragen die ik meenam in mijn hoofd en met gepakte koffer reisde ik en mijn ma met de trein richting Münster. Het fijne is dat ik in Deventer woon en heel gemakkelijk de trein kan nemen richting Duitsland. We hoefden maar 1 keer over te stappen in Enschede en deden er 2 uur en 15 minuten over. 

Hotel Horstmann Garni

Het hotel, hotel Horstmann Garni, waar we 1 nacht verbleven lag vlakbij het station (5 minuten lopen). Het hotel ligt op een perfecte locatie en heeft alles te bieden wat je wilt tijdens een overnachting in Münster. Met een lekker bed, schone badkamer en een heerlijk Duits ontbijt in de ochtend is het een aanrader. Voor 99 euro per nacht kun je al een kamer voor 2 personen boeken inclusief ontbijt. De 2 dames die het hotel runnen zijn erg vriendelijk en geven je een huiselijk gevoel waardoor je je meteen op je gemak voelt. Ook hier overnachten? Klik hier en Boek Hotel Horstmann Garni.

Hotel Horstmann in Münster
Hotel Horstmann in Münster – Onze hotel tip voor Münster
Leuke muurschildering in Münster
Leuke muurschildering in Münster

Activiteiten in de stad

Vandaag (zaterdag) staan er voor ons verschillende activiteiten op het programma. Met om 13.00 uur een rondleiding door het Kunstmuseum Pablo Picasso en om 16.00 uur een stadswandeling met een privé gids. Aangezien we op tijd naar Münster zijn vertrokken hebben we nog 2,5 uur om de stad te gaan verkennen voordat het programma begint. Al snel komen we mooie winkels tegen en zien we dat Münster erg veelzijdig is als het gaat om winkelen. Van kleine speciaalzaken tot grote winkelketens, in Münster is voor ieder wat wils.

Het wordt steeds drukker bij de kerstmarkt
Het wordt steeds drukker en gezelliger bij de kerstmarkten
Winkelcentrum volledig in kerstsferen
Winkelcentrum volledig in kerstsfeer!

6 verschillende Kerstmarkten

Het leuke aan deze ochtend is dat de Kerstmarkten langzaam op gang komen en dat de kraampjes 1 voor 1 geopend worden. De stad maakt zich klaar voor de drukte die in de middag en avond ontstaat. Als je naar Münster gaat zorg dan wel dat je goede schoenen aan hebt, de stad bestaat namelijk voor een groot deel uit kleine (soms wat puntige) keitjes, wat niet overal even makkelijk loopt. Dit heeft wel zijn charme en past ook goed bij de oude gebouwen en sfeer van de stad.

Er zijn 6 verschillende kerstmarkten verspreid over de stad.
Er zijn 6 verschillende kerstmarkten verspreid over de stad.
Kraampje op de kerstmarkt
Heel Münster is in kerstsfeer!
En nog een andere kerstmarkt.
Mooi pleintje op de kerstmarkt in Münster

Goede balans tussen oud & nieuw

Wat mij erg aanspreekt aan Münster is de goede balans tussen de oude en nieuwe gebouwen in de stad. Bij de bekende Prinzipalmarkt zie je bijvoorbeeld aan beide kanten prachtige gevels die je met veel enthousiasme op de foto zet. Het fijne en mooie aan het centrum is dat er overal bij de straten zuilen staan die ervoor zorgen dat het winkelende publiek bij regenachtige dagen droog loopt. Ook vormen deze zuilen een mooi straatbeeld. Bij de Prinzipalmarkt (foto) zie je deze zuilen mooi tot zijn recht komen.

Prinzipalmarkt Münster
Prinzipalmarkt Münster
Oude bibliotheek van Münster
Oude bibliotheek van Münster
Het stadtmuseum in Münster
Het stadtmuseum in Münster
Prinzipalmarkt / straat
Straatje in Münster!
Straatje in Münster!
De oudste gevel / huis bij de Prinzipalmarkt!
Reporter Jesper ontdekt Münster!

Vanuit elke straat een andere kerk

De stad heeft tientallen verschillende kerken. Waar je ook loopt in de stad er is altijd wel een punt waar je kijkt op een kerk. Persoonlijk vind ik de St.-Paulus-Dom op de Domplatz het mooiste. Deze is vooral in de avond of in het zonlicht prachtig om te zien.

St.-Paulus-Dom op de Domplatz
St.-Paulus-Dom op de Domplatz

Lunchen bij Caputo’s

Qua horeca zit het in Münster helemaal goed. Er zijn veel leuke (hippe) lunchtentjes waar je voor een prima bedrag goed kunt eten. Wij hebben gekozen om te lunchen bij Caputo’s, wat tegenover het Kunstmuseum Pablo Picasso zit. Het tentje oogt chique, maar heeft goed betaalbare lunchgerechten. Wij hebben gekozen voor een Sandwich (9,90 euro) en Ziegenkäse / geitenkaas (11,80 euro) (zie foto).

Heerlijk geluncht bij Caputo's in Münster
Heerlijk geluncht bij Caputo’s in Münster

Nog wel even een tip: mocht je net als ons ook in december naar Münster komen, probeer dan op tijd een restaurant te regelen. Het is namelijk door de kerstmarkten erg druk in de stad en de kans is daarom groot dat er géén plek meer is.

Pablo Picasso museum, tentoonstelling Alberto Giacometti

Als je Münster bezoekt vergeet dan niet het Kunstmuseum Pablo Picasso te bezoeken. Het museum roept je vanuit de buitenkant naar binnen vanwege de charme van het gebouw. Dit kunstmuseum is het eerste en tot nu toe enige Picasso museum in Duitsland. Het Graphikmuseum Pablo Picasso museum werd in 2010 naar aanleiding van het 10-jarig bestaan omgedoopt in Kunstmuseum Pablo Picasso Münster. In de zomer van 2013 ontving het museum zijn 1.000.000ste bezoeker. Van 24 oktober 2015 tot 24 januari 2016 staat het museum in het teken van de kunstenaar Alberto Giacometti. Zijn meesterwerken uit de Fondation Maeght zijn in verschillende zalen te bezichtigen.

Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster
Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster
Tentoonstelling Alberto Giacomettin in het Kunstmuseum Pablo Picasso
Tentoonstelling Alberto Giacomettin in het Kunstmuseum Pablo Picasso

Onze rondleiding werd gegeven door Linda, die ruim een uur lang enthousiast vertelde over de bijzondere kunstenaar Alberto Giacometti. In de verschillende zalen kwamen veel van zijn meesterwerken langs. Linda vertelde veel over zijn leven waardoor je op een hele andere manier naar zijn kunst gaat kijken. Giacometti had een heel ander dag en nachtritme dan de doorsnee mens, waarmee en waardoor hij inspiratie verkreeg om uiteindelijke tot deze meesterwerken uit te komen.

Nederlands sprekende gidsen: Linda, Sonja en Mathhias
Nederlands sprekende gidsen: Linda, Sonja en Mathhias (Foto: Kunstmuseum Pablo Picasso)

Als je voorbij de kassa bent, de eerste trappen oploopt en direct vanuit de ramen naar buiten kijkt zie je al een prachtig afgebeelde Picasso op het plein. De tour begon met een stukje kennismaking en introductie over Alberto Giacometti. In de verschillende zalen zie je concepten hangen én de uiteindelijke meesterwerken die Giacometti heeft ontwikkeld. Veel figuren die je in het museum kunt bekijken komen over als levende doden en zorgen voor veel vragen bij mij. Door de inspirerende verhaallijn die Linda vertelt krijg je een goed beeld bij de verschillende fases uit zijn leven. Zo werkt Giacometti voornamelijk in de nacht en is zijn leefpatroon dan ook totaal anders dan de gewone mens. Dit patroon zorgt er wel voor dat hij creatief op zijn best is en deze meesterwerken kan maken.

In een andere zaal staan weer verschillende langgerekte mensen uitgebeeld die volgens Linda en onze visie niet helemaal kloppen. Bij mensen buigen bijvoorbeeld de knieën met een kniegewricht mee en dat is bij deze beelden niet het geval. Giacometti keek ook op een eigen manier tegen de vrouw aan. Hij geeft vrouwen op een andere manier vorm dan dat hij bij de man doet. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de tijd waarin hij leefde en de situaties waarin hij zich begaf. Aangezien het museum van 24 oktober 2015 tot 24 januari 2016 in het teken staat van Alberto Giacometti is de meeste ruimte ingericht met zijn werk. Maar aan de Pablo Picasso fan is natuurlijk ook gedacht. Hiervoor is nog een aparte ruimte ingericht met werken van deze bijzondere kunstenaar.

Abelto Giacometti Copyright Succession Giacometti
Abelto Giacometti © Succession Giacometti – Fondation Alberto

De tour is vanaf het begin tot het einde interessant en geeft je een totaal andere kijk op het werk van Alberto Giacometti en Pablo Picasso. Onze gids Linda vertelt op een hele prettige manier waardoor het voor een hele grote doelgroep interessant is. Er zijn overigens ook groepsrondleidingen mogelijk door het museum.

Café / Bistro Kunstmuseum Pablo Picasso
Café / bistro Kunstmuseum Pablo Picasso

Stadstour door het historische Münster

Wie in Münster is moet eigenlijk wel de geschiedenis van deze prachtige stad leren kennen. Münster is namelijk een stad met heel veel geschiedenis. Om een goed beeld van de stad te kunnen krijgen, kun je bijvoorbeeld een stadstour doen. Wij gingen op ontdekking en hadden een privé tour met Greet Verduyn. Greet, afkomstig uit Brugge (België), woont al 30 jaar met veel plezier in Münster. Onze tour begon vanaf het Kunstmuseum Pablo Picasso. Greet begint haar verhaal over de vele fietsen die in Münster aanwezig zijn. Veel mensen hier komen op de fiets en plaatsen hun fietsen gewoon op de stoep. Gelukkig speelt de gemeente hierop in en hebben ze een speciale fietsparkeerplaats in de stad net als bij auto’s. Een hele mooie oplossing.

Münster is een rooms-katholiek bisdom en heeft zijn hoofdzetel in de stad Münster. Als je om je heen kijkt kun je veel geschiedenis ontdekken, maar dit geldt niet alleen voor de gebouwen en details ervan. Je kunt in Münster namelijk ook veel geschiedenis teruglezen op de grond. Zo stuitte ik op deze putdeksel met als boodschap: 1200 jaar bisdom Münster.

1200 jaar bisdom Münster
1200 jaar bisdom Münster

Een echte Hanzestad

Münster is een echte Hanzestad en maakte deel uit van het zogeheten Hanzeverbond. Ook hiervan zie je dingen terug in de stad. Als je in het centrum loopt kom je om de zoveel meter een tegel tegen met telkens weer een andere Hanzestad erop. Zo kwamen wij ook Zwolle & Deventer tegen. Kijk daarom niet alleen om je heen, maar let ook eens op de straten waar je op loopt. Je komt ogen te kort.

Friedenssaal

We verlaten de Königsstraße en gaan richting de Friedenssaal bij de Prinzipalmarkt. Het gebouw heeft zijn naam te danken aan de ondertekening van de Spaans-Nederlandse Vrede, die op 15 mei 1648 feestelijk werd bezegeld. Greet neemt ons hierbij mee terug in de tijd en vertelt indrukwekkende en mooie verhalen over wat er zowel gebeurde in Münster.

Friedensaal des Rathauses Foto: MünsterView/Tronquet

Friedensaal des Rathauses

Foto: MünsterView/Tronquet

Zuilen met oudheden bij Friedenssaal in Münster
Zuilen met oudheden bij Friedenssaal in Münster

De torenwachter van Münster

Vanaf de Friendenssaal wijst Greet naar de toren van de Lambertuskerk. ‘Zien jullie die toren daar? Daar verblijft onze torenwachter Martje Salje. Zij houdt de stad Münster in de gaten voor gevaar. Als zij gevaar ziet blaast zij op haar hoorn hoog boven in de toren. Zij is de eerste vrouw die een van de oudste ambten in de stad bekleedt dat voor het eerst in 1383 in documenten wordt vermeld. Haar voorgangster is namelijk met pensioen. Met veel verbazing kijk ik die kant op, wat leuk om dit te weten. Normaal gesproken loop je gewoon langs deze kerk zonder een achterliggend verhaal. Nu kijk je op een hele andere manier naar deze toren.

Torenwachter Martje Salje in Münster!
Torenwachter Martje Salje in Münster!

Een Glühwein drinken op de kerstmarkt

Tussen de geschiedenisverhalen door neemt Greet ons ook mee naar verschillende Kerstmarkten. Het het druk, maar erg gezellig op de kerstmarkten. Wat mij opvalt op de markten is dat er veel gevarieerde kraampjes zijn en dat er voor ieder wat wils is. Op 1 kerstmarkt drinken we een heerlijke Glühwein. Iets lichter in ons hoofd vervolgen we deze zeer leerzame stadstour.

Hele gezellige sfeer in de avond op de kerstmarkten
Hele gezellige sfeer in de avond op de kerstmarkten
Het eten wat voor je neus klaargemaakt
Het eten wat voor je neus klaargemaakt
Hele gezellige sfeer in de avond op de kerstmarkten
Hele gezellige sfeer in de avond op de kerstmarkten

St. Paulus Dom van Münster

Onze stadsgids Greet neemt ons nu mee naar de Domplatz waar wij met veel bewondering de St. Paulus Dom (ook wel de Dom van Münster genoemd) bekijken. Wat een prachtige kathedraal zeg. ‘Deze kathedraal staat o.a. bekend om haar astronomische klok, een wonderwerk uit de late Middeleeuwen’, vertelt Greet. Op maandag tot zaterdag kun je om 12 uur het klokkenspel en de omgang van de Heilige Drie Koningen aanschouwen. ‘Het is een echte toeristische attractie, waardoor het erg druk kan zijn rond dit tijdstip. Maar het is wel een aanrader om dit mee te maken’, aldus Greet.

St Paulus Dom - Domplatz Münster
St Paulus Dom – Domplatz Münster
St Paulus Dom in de avond!
St Paulus Dom in de avond!

Onze conclusie over Münster

Wij vinden Münster een stad vol historie wat niet in 1 dag bezocht mag worden. Er is zoveel te ontdekken en dan heb ik het alleen nog maar over de geschiedenis van de stad. Aangezien de kerstmarkten nog meer bijdragen aan de sfeer in de stad, raden wij aan om Münster in de maand december te gaan bezoeken. Let er wel op dat je van te voren kijkt of de winkels op zondag open zijn. Het is namelijk zonde om de mooie warenhuizen, unieke winkels en gespecialiseerde zaakjes te missen. Boek een stadstour en bezoek het Kunstmuseum Pablo Picasso en kom met inspirerende verhalen terug uit Münster. De tentoonstelling van Alberto Giacometti is écht een bezoek waard. De tentoonstelling is tot 24 januari 2016 te bekijken in het museum. Mocht je nog vragen hebben over Münster, dan staan wij altijd open om deze te beantwoorden. Voor nog meer Münster en andere steden in Duitsland verwijzen wij graag naar de website van ‘Geheim over de grens‘.

Onze tips voor Münster

– Ga niet op zondag naar Münster als je wilt shoppen, de winkels zitten dan dicht
– Trek goede wandelschoenen aan, veel straten hebben kleine (ongelijke) tegels
– Bezoek het Kunstmuseum Pablo Picasso (met als mogelijk een privé tour)
– Hotel Horstmann is een goed hotel qua locatie, kamer, personeel en ontbijt
– Zorg dat je in december al een restaurant op tijd gereserveerd hebt, i.v.m. de drukte

Bekijk onze sfeervideo over Münster

YouTube video

Plan je reis door Duitsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Duitsland