Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ervaar wonderlijk Macedonië!

Ervaar wonderlijk Macedonië

Ervaar wonderlijk Macedonië!

Ervaar wonderlijk Macedonië

Inhoudsopgave

Het is niet de eerste keer dat ik Macedonië bezocht heb. Ik bezoek het al sinds de laatste paar jaren en elke keer weer voel ik dezelfde liefde als toen ik voor de eerste keer uit het vliegtuig stapte en terecht kwam op Macedonische grond.

Het fijne aan een vakantie in Macedonië is dat het ongeveer twee en een half uur vliegen is vanaf Schiphol. Eenmaal daar zal je versteld staan van hoe goedkoop het is en in gesprek gaan met de lokale bevolking doe je zo. Ze zijn erg gastvrij en nodigen je gegarandeerd uit om wat te eten en de traditionele sterke drank te drinken: Rakija!

Op het moment dat ik uit het vliegtuig stapte voelde ik een intiem moment van rust: eindelijk, ik ben weer in Macedonië, dacht ik hardop. Het land is voor mij zo speciaal omdat het zo gastvrij is. De mensen daar leven echt nog 20 jaar terug in de tijd en dat merk je aan alles. De bergen van het land zijn hoog; in vergelijking met het aantal strekkende kilometers heeft het land de hoogste bergen van heel Europa, met als hoogste berg de Golem Korab (letterlijke vertaling: grote Korab) van 2764 meter hoog!

Meren in Macedonië

Macedonië heeft twee grote meren; het Prespa meer en het Ohrid meer. Het Ohrid meer ligt op ongeveer 800 meter boven zeeniveau en is (in het midden) met 300 meter het diepste meer van Europa. In het meer kan men 20 meter diep kijken en behoort daarom ook tot de schoonste meren van Europa en is 25 kilometer lang en 15 kilometer breed.

Activiteiten

Voor de sportievelingen heeft Macedonië veel te bieden: er is de mogelijkheid om te hiken in de bergen. Zo heb ik meerdere keren de National Park Galicica beklommen om zo de twee grote meren vanaf één berg te zien. Paragliding kan ook erg goed vanaf de bergen en men kan ook nog eens kiezen vanaf welke hoogte. Deze activiteiten kosten vrijwel niks in vergelijking wat we hier in Nederland gewend zijn. Zo betaal je 35 euro om te paragliden en 20 euro om voor bijna een hele dag te hiken (soms met een privé gids).

Jasper in Macedonië
Jasper in Macedonië
Prachtige vergezichten in Macedonië
Prachtige vergezichten in Macedonië

Een boottocht van Ohrid naar Sv. Naum

Een boottocht met de ‘ferry’ van Ohrid naar Sv. Naum, een van de toeristische trekpleisters van Macedonië (tot hoeverre men dat kan noemen, aangezien de massatoerisme het land nog niet heeft ontdekt), is een echte aanrader! De boottocht duurt wat langer dan 2 uur en laat het rand van de meer goed zien. Met prachtige bergen en pittoreske dorpjes die vaak al een paar honderd jaar oud zijn.

Een retourtje met de ferry kost je maar 600 denar (10 euro) per persoon. Wie toch liever niet op een ferry zit met andere mensen, kan ervoor kiezen om met de vele kleine bootjes naar Sv. Naum te gaan. Vaak wordt dit aangeboden door toeristenbureaus. Een daarvan is Freepass Ohrid. Aangezien ik daar vrijwilligerswerk deed en met vele toeristen ging hiken en het boottochtje deed, weet ik dat dit een echte aanrader is! Met deze, en met meerdere georganiseerde toeristenbureaus, ga je op een sloepje naar Sv. Naum.

Onderweg wordt er gegeten en gedronken (onder andere Rakija!) en eenmaal aangekomen kan je genieten van kerkjes en een klein boottochtje over een afgesloten plas water. Dit water is zo uniek omdat het een UNESCO-beschermd natuurgebied is en het water rechtstreeks vanuit de bergen komt, waardoor het water 10 graden is, het hele jaar door. Er bevindt zich ook witte algen in het water en soms zingt de persoonlijke gids die specifiek alleen dat soort bootjes vaart ook nog eens voor jou! Dit alles maakt een bezoek aan Sv. Naum een echte aanrader.

Boottocht in Macedonië
Het bootje over UNESCO-gebied – Macedonië
Prachtige boottocht in Macedonië
De kleur is zo blauw! – Prachtige boottocht in Macedonië
Met een sloepje varen
Met een sloepje varen

The Museum of Bones

Als je toch in Sv. Naum bent, kun je ook wat verder terug en naar The Museum of Bones gaan. Dit is een klein museum met een echt nagemaakt dorpje uit de prehistorie. Op deze plek hebben ze resten gevonden van leven uit deze tijd en hebben ze op basis daarvan dit dorpje gereconstrueerd. Zo kan je ook echt in deze huisjes gaan en zien hoe ze toen geleefd hebben. Ook is er een zogeheten longhouse te vinden midden in het dorp waar ze in die tijd samen kwamen om feest te vieren of om offers te doen. Ook dit is weer een aanrader! Dit is prima te combineren met een bezoek aan Sv. Naum. En als besluit om met de ferry te gaan, passeert deze ferry het museum ook nog eens van dichtbij en gaat de boot langzamer varen. Zo kun je prima foto’s maken en kijken of je het museum wilt bezoeken!

Een kerkje in Sv. Naum
Een kerkje in Sv. Naum

Extra informatie over Macedonië

Als je Macedonië wilt bezoeken zul je zien dat het erg goedkoop is. Zo betaal je vaak maar 10 euro per nacht in een prima accommodatie en vaak nog in het centrum (ook in het hoogseizoen). Ook de levensmiddelen en geneesmiddelen zijn erg goedkoop in verhouding met Nederland. Echte Balkan-prijzen!

Ervaar wonderlijk Macedonië
Ervaar wonderlijk Macedonië

Macedonië kent wat meer dan 2 miljoen inwoners en een kwart (500.000) van de inwoners woont in de hoofdstad Skopje.

Wil je meer weten over het mooie Macedonië? Laat dan je vraag achter op deze pagina of neem contact op via de Facebook pagina van Jasper.

Enthousiast geworden over Macedonië?

Bekijk de mogelijkheden met deze mooie aanbiedingen en ervaar het ook zelf.

Plan je reis door Macedonië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Macedonië