Reisverslag Zaandam en Volendam


25 jan 2015 | Nederland
Foto: De Zaanse Schans

Onze 4 reporters gingen gezamenlijk op pad in Nederland en Noord-Holland verkennen. En wel de bekende plaatsen Zaandam en Volendam. Het eerste plaatsje waar we stoppen is Zaandam. Zaandam is een bijzonder plaatsje voor de toeristen door de bijzondere gebouwen. Soms hebben we het idee dat we in een pretpark lopen. Grote gebouwen, gezellig centrum en ook de carnavalsvereniging was aanwezig. Zaandam staat het meest bekend om zijn ‘Inntel’ hotels, een groot hotel dat lijkt op een gebouw met opeen gestapelde huisjes. 

Inntel Hotels Amsterdam
Inntel Hotels Amsterdam

Zaanse Schans

Hierna vervolgen wij onze weg naar de Zaanse schans, zo’n 10 minuten rijden vanaf het centrum van Zaandam. De Zaanse Schans is in het begin van de jaren 60 ontstaan en kenmerkt zich door polderlandschap, pakhuizen en molens. Ook dit is een grote publiekstrekker. In de historische woonhuizen zijn kleine musea gevestigd, zoals het Nederlands Uurwerken Museum, Bakkerijmuseum De Gekroonde Duivekater en een replica van de eerste kruidenierswinkel van de Albert Heijn.

In 2009 heeft koningin Beatrix daar het Verkade Paviljoen geopend. Het is bijzonder om door alle pakhuizen en het polderlandschap te lopen. Het geeft je een gevoel dat je terug bent gegaan in de tijd. Ook de omgeving is echt zo lekker Hollands dat we daar toch ook stiekem van hebben genoten! De souvenirs winkeltjes biedt veel Nederlandse producten zoals kaas, snoep en koek. Zeker de moeite waard om hier een keer een kijkje te nemen!

Een tip van onze budgetcoach: betaal je parkeerkaartje in het museum! Daar ben je niet de volle prijs kwijt!

De Zaanse Schans
De Zaanse Schans

Volendam / Volendamse klederdracht

Dan komen we op onze eindbestemming van vandaag: Volendam. Veel over gehoord, maar eigenlijk nog nooit gezien. Volendam kenmerkt zich door de klederdracht en de vissersbootjes. Wanneer we aankomen in Volendam valt het ons op dat het echt heel rustig is en je een vakantiegevoel krijgt. Niet geheel gek dat de Volendammers zo trots lijken te zijn op hun plaats!

Terwijl we in Volendam rondlopen kijken we stiekem om ons heen of we niet toevallig Jan Smit zien lopen. Toch hebben we Jan Smit en de andere volkszangers mogen zien, niet in het echt, maar op de vele foto’s in de fotowinkeltjes. In deze winkels kan je in de oorspronkelijk en historische klederdracht op de foto. Deze kans lieten wij ons ook niet voorbij gaan en gingen naar binnen! Snel omkleden, klompen aan en lachen maar! Het resultaat mag er zijn niet?

De reporters in Volendamse klederdracht In Volendamse klederdracht

De dag gaat snel voorbij en we moeten nu toch echt wat gaan eten. We zijn in lekker wezen eten in ’t Havengat. Een mooie bar/restaurant aan de kant van het water. Na een lekker drankje, hapje en toetje is de dag voor ons voorbij en moeten wij weer naar huis toe gaan. Helaas moeten wij afscheid nemen van het Volendamse gevoel, een gevoel dat je een keer gehad moet hebben. Wij vonden het een bijzondere dag, want een toerist in eigen land dat ben je toch niet vaak!

Uitzicht vanuit het restaurant 't Havengat Uitzicht vanuit het restaurant ’t Havengat

Reporter Marin, Jesper en Bert proosten op de geslaagde dag Reporter Marin, Jesper en Bert proosten op de geslaagde dag

Bekijk de sfeervideo vanuit Zaandam & Volendam:


  1. Reisblogger Marloes

    Auteur

    Ik ben reporter Marloes, geboren in 1989. Als kleine meid met twee broers en lieve ouders was ik al veel buiten en kampeerden we al veel in de bossen en in het buitenland. Ik heb een enorme interesse in reizen en geniet van elke reis die ik maak!

Reacties

2 reacties

  • Leuk! Een paar maanden terug hebben we een cabrioritje gemaakt door de Zaanstreek en de Rijp, prachtige natuur ook daar!

  • Ernst Debets schreef:

    Even correctie: als Zaankanter valt het mij op dat veel mensen niet gehinderd worden door enige geografische en historische kennis van de Zaanstreek. Zo ook in dit artikel: Zaanstad is een gemeente bestaande uit 7 dorpen: Zaandam, Koog a/d Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie, Assendelft en Westzaan. Het centrum (waar ook dat maffe hotel staat) is het Centrum van Zaandam (dus niet Zaanstad) . Je kunt inwoners van de andere 6 dorpen niet kwader krijgen dan door het centrum van Zaandam als het centrum van Zaanstad te bestempelen! De Zaanse Schans ligt overigens ook op het grondgebied van de voormalige gemeente Zaandam. Ik raad ieder verstandig reiziger overigens aan om met de trein ( uitstappen op station Zaandijk Zaanse Schans) of bus (391) naar de Zaanse Schans te reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *