Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip oostkust Australië deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong

Roadtrip Australië deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong

Roadtrip oostkust Australië deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong

Roadtrip Australië deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong

Inhoudsopgave

Roadtrip langs de oostkust van Australië –  In deel 1 van onze reis langs de oostkust van Australië gingen wij van Brisbane naar Cairns, om vervolgens met de camper af te dalen tot Airlie Beach. In deel 2 van deze bijzondere reis rijden we van Airlie Beach door naar Rockhampton, onze volgende overnachtingsplaats.

Martin en Jesper in Australië
Martin en Jesper in Airlie Beach, Australië

Steppe-achtige landschappen

Onderweg rijden we door een prachtig natuurlandschap, waarin we af en toe van de hoofdweg af gaan en de toeristische route volgen, welke staat aangegeven op bruine borden. Waar we in de buurt van Cairns en Airlie Beach nog door een vooral tropisch regenwoud aandoend landschap reden, rijden we nu over een veel meer steppe-achtig landschap met koeien, schapen en geiten in de wei. Ook vallen ons de vele rietsuikervelden op, waarvoor ook heel veel spoorwegen zijn aangelegd om de karretjes volgeladen met rietsuiker over te vervoeren richting de fabrieken.

Prachtige landschappen tijdens onze roadtrip door Australië
Prachtige landschappen met koeien tijdens onze roadtrip door Australië
Bijzondere landschappen kwamen voorbij tijdens onze roadtrip in Australië
Bijzondere landschappen kwamen voorbij tijdens onze roadtrip in Australië
Indrukwekkende landschappen tijdens onze roadtrip
Indrukwekkende landschappen tijdens onze roadtrip

Rockhampton verkennen

Eenmaal in Rockhampton aangekomen rijden we richting de camping waar we een huisje hebben geboekt vlakbij de rivier. De camping ligt aan de andere kant van de rivier ten opzichte van het centrum, dus het is een kleine wandeling over de brug naar het centrum. We hebben deze dag gekozen om lekker voor onszelf te koken in het huisje op de camping. Lekker makkelijk en gezellig. Het is er erg gemoedelijk op de camping, maar bij de rivier staan toch wel borden, dat we uit moeten kijken voor krokodillen. Ergens ook wel weer spannend. 🙂

Ons verblijf in Rockhampton
Ons verblijf in Rockhampton
Rivier bij Rockhampton
Rivier bij Rockhampton met de mooie woorden: Merry Christmas Rocky

National parks en de Capricorn Caves

In de avond zijn we gezellig een barretje op gaan zoeken in het centrum, waar we een lekker drankje hebben gedaan tussen de plaatselijke bevolking. De binnenstad van Rockhampton was al in kerstsfeer versierd, dus het zag er erg gezellig uit.

Gezellig centrum in Rockhampton
Veel gekleurde lampjes en kerstbomen in het centrum van Rockhampton

In Rockhampton zijn ook meerdere dingen nog te doen, die wij niet hebben gedaan omwille van de beperkte tijd tijdens onze lange reis. Mocht je hier wel wat langer verblijven, de leukste dingen zijn bijvoorbeeld, de Capricorn Caves (grotten met vleermuizen en andere dieren), de Botanical Gardens (die bijna elke Australische stad wel heeft), de Rockhampton Heritage Village en het Archer Park Rail Museum. En dan zijn er nog diverse National Parks in de buurt natuurlijk. Na een goede nacht in Rockhampton was de volgende dag een mooie rit naar Noosa Heads ons doel.

Kerstsfeer in het centrum van Rockhampton
Kerstsfeer in het centrum van Rockhampton

Lunchen in Bororen

Onze lunchstop houden we deze dag in Bororen, waar we een heel leuk koffietentje langs de weg treffen met allemaal beelden van dieren van apen, tot giraffes en dinosaurussen. We worden bij dit koffietentje hartelijk welkom geheten door twee heel aardige dames, die een gezellig praatje maken en ons nog wijzen op hun kleine museum met dierenbeelden achter het koffietentje.

Dierenmuseum tijdens onze break
Dierenmuseum tijdens onze koffiebreak in Bororen

Na een heerlijke koffie met een lekkere cheesecake achter de kiezen te hebben en het kleine museum bekeken te hebben stappen wij weer vrolijk in onze camper om onze weg voort te zetten richting Noosa Heads.

Lunchen in Bororen
Lunchen in Bororen

Pitstop in Biggenden

Noosa Heads ligt net boven Sunshine Coast, wat een zeer geliefde Australische vakantiebestemming is. De rit van Rockhampton naar Noosa Heads was ook weer een zeer mooie rit met supermooie uitzichten en leuke verrassingen zoals een off road weg, waarop we een Varaan voor ons de weg zien oversteken om hem vervolgens een boom in te zien klimmen.

Prachtige landschappen zoeven voorbij tijdens onze trip
Prachtige landschappen zoeven voorbij tijdens onze trip (shot vanuit de auto)
Varaan gespot!
Varaan gespot!

Onderweg lunchen we in een van de vele lunchplekken die er langs de weg te vinden zijn in Australië. Ditmaal in Biggenden, waar we heerlijk genieten van de broodjes, het fruit en de yoghurt, die we in onze camper bij ons hebben in ons koelkastje. Ideaal om met een koelkast onderweg te zijn, want je kunt echt overal waar je maar wilt heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht op die plek.

Lunchen in Biggenden
Lunchen in Biggenden

Strandwandeling in Noosa Heads

Vanaf Biggenden zijn wij doorgereden naar Noosa Heads om daar aan het strand nog een mooie strandwandeling te maken en te genieten van het relaxte sfeertje van deze prachtige kustplaats.

Na een mooie wandeling met Pelikanen op het strand was het tijd voor een lekker hapje eten bij een lekker Thais restaurant, want qua restaurants kun je heel veel kanten op in Australië en de Aziatische keukens zijn volop vertegenwoordigd. Na een heerlijk diner hebben we de camper gepakt om onze overnachtingsplek in Eumundi, vlakbij Noosa Heads op te zoeken.

Pelikaan in Noosa Heads
Pelikaan in Noosa Heads
Bootjes in het plaatsje Noosa Heads
Bootjes in het plaatsje Noosa Heads

Droomhuis op het platteland

Hier hadden we een vakantiehuis geboekt, wat een verbouwde schuur bij een boerderij betrof. We werden door de eigenaar ontvangen, die de schuur zelf helemaal verbouwd had en eerlijk is eerlijk, dat had hij verdomde goed gedaan! Wat een schitterende vakantiewoning met schitterend uitzicht over de weilanden en heuvels. We hebben nog een avondwandeling gemaakt in het weiland van de boer tussen de kikkers, fazanten en de Alpaca’s door.

In Eumundi hadden wij uiteindelijk de meest bijzondere overnachting! Een echte aanrader!
Overnachting in een droomhuis op het platteland van Eumundi
De binnenkant van Evergreen Hinterland Homestead, Eumundi
De binnenkant van Evergreen Hinterland Homestead, Eumundi
Alpaca's in de tuin in Eumundi
Alpaca’s in de tuin in Eumundi

Ook kwam de boer ’s avonds nog een mandje verse eieren brengen voor ons ontbijt de volgende ochtend, welke we op de veranda met een schitterend uitzicht konden nuttigen. Wij hadden maar 1 nachtje hier geboekt, omdat we een reisschema hadden, maar als we langer de tijd hadden waren we hier graag nog een extra dag en nacht gebleven. Waarschijnlijk komen we hier in de toekomst nog wel een keer terug. Meer informatie over vakantiehuis Evergreen Hinterland Homestead.

Verse eieren in de ochtend
Verse eieren in de ochtend

Next stop: Byron Bay

Vanuit Eumundi is Coffs Harbour onze volgende stop op onze reis richting Melbourne. De geplande stop is dit keer in Byron Bay, omdat we dat plaatsje ook sowieso gezien willen hebben. Byron Bay is ook een erg geliefde vakantieplek voor de Australiërs zelf, dus het is wel enigszins toeristisch, maar het is er ook wel schitterend. Ook weer heerlijk aan de kust met de vele watersporters en de diverse dieren die daar leven.

Strand van Byron Bay
Strand van Byron Bay (oostkust van Australië)

We hebben een lekker plekje bij het strand opgezocht om te eten en te genieten van het uitzicht. Na het eten zijn we naar Cape Byron Light gereden om de mooie vuurtoren te bekijken en het uitzicht bij de vuurtoren te spotten. Net als Byron Bay is dit een toeristische plek, dus het was wel even zoeken naar een parkeerplekje voor onze camper. Het uitzicht is echter fenomenaal, dus het was het echt wel waard om hier even naartoe te rijden.

Lunchen in Byron Bay
Lunchen in Byron Bay
Vuurtoren bij Byron Bay
Vuurtoren bij Byron Bay
Stranden en natuur Byron Bay
Stranden en natuur bij Byron Bay

Werkzaamheden

Na het uitzicht bij de vuurtoren gaan we door richting Coffs Harbour. Onderweg zien we weer schitterende uitzichten van mooie meren en komen we over prachtige oude bruggen. Ook komen we regelmatig werkzaamheden tegen, waarbij Australiërs met een stopbord het verkeer regelen. Dit is heel grappig om te zien.

STOP! Werkzaamheden
STOP! Werkzaamheden

Coffs Harbour

Eenmaal aangekomen in Coffs Harbour komen we aan bij het goedkope motel, dat we geboekt hebben. De kamer laat ook echt wel zien, waarom het goedkoop is…, maar gelukkig zijn de bedden en de badkamer schoon en is het dus een prima overnachtingsplek voor 1 nacht. Bij het motel zit ook een grote pub met een groot restaurant waar het prima eten is en waar de Australiërs onder het genot van een biertje een gokje wagen, want daar houden ze wel van!

Na het eten lopen wij nog naar het park verderop in het plaatsje en komen we ook nog langs de bowlingvelden waar druk gebowld wordt. Bowling is een veel beoefende sport in Australië wat een grote variant is van koersbal, wat in Nederland veel door ouderen wordt beoefend in een zaal binnen. Bowlen gebeurd in Australië gewoon lekker in de buitenlucht.

Strand bij Coffs Harbour
Strand bij Coffs Harbour

In het park is die avond een gezellige markt, waar van alles te koop is qua eten en drinken en verder is het een soort van braderie met marktkraampjes en live muziek. Op verschillende plekken zitten de mensen te eten en te drinken in het park en het is een en al gezelligheid. Wij drinken een gezellig drankje met de plaatselijke bevolking mee om vervolgens de nacht door te brengen in ons motel.

De volgende ochtend besluiten we om in hetzelfde park te ontbijten. Tijdens dit ontbijt krijgen we een showtje voorgeschoteld van een groep dames, die bezig zijn met hun ochtend bootcamp. Stuk voor stuk komen ze bij ons bankje langs om oefeningen te doen en stuk voor stuk maken ze ook een gezellig praatje. Super ontspannen sfeer en heerlijk om zo de dag te beginnen. Na het ontbijt trappen wij onze Juicy Camper weer aan en gaan onderweg naar Nelson Bay.

Australiërs relaxen in Coffs Harbour
Australiërs relaxen in Coffs Harbour

Pelikanen spotten in Nelson Bay

Na de overnachting in Coffs Harbour gaat het verder richting Nelson Bay, wederom een kustplaats, welke op de punt van een soort van schiereilandje ligt net boven Newcastle. Wij hebben hier een erg fijn motel geboekt vanwaar we snel bij het strand uitkomen. Hier treffen we grasstranden aan met wederom pelikanen, die bovenop de lantaarnpalen zitten.

Veel pelikanen in Nelson Bay
Veel pelikanen in Nelson Bay

We lopen door naar het haventje, waar een weg de heuvel oploopt naar een vuurtoren, waar nu een café/restaurant in zit. We zijn naar boven geklommen en hebben van het schitterende uitzicht genoten en lekker gezeten op het terras boven met een lekker drankje, terwijl de gekleurde papegaaien bij ons komen zitten en achter ons een konijn wat toegeworpen eten op zit te peuzelen. Een heerlijk ontspannen moment na een best wel intensieve klim naar boven.

Schitterend uitzicht in Nelson Bay
Schitterend uitzicht in Nelson Bay
Prachtige plekje is Nelson Bay
Een prachtige omgeving is Nelson Bay
Haven van Nelson Bay
De haven bij Nelson Bay

We hebben in de avond een wandeling gemaakt langs de kust naar het centrum van Nelson Bay, waar we een hapje hebben gegeten in het winkelcentrum van de stad aan de kust. Mocht je in Nelson Bay dingen willen doen, kun je hier je hart ophalen met wildlife tochten, of eco tours en vooral lekker genieten van de mooie stranden en natuur. De volgende ochtend op zondag hebben wij een heerlijk ontbijtje genuttigd om vervolgens onze tocht voort te zetten richting Wollongong, net onder Sydney.

Stop: Australische politie

Bij het verlaten van Nelson Bay worden we aangehouden door de politie voor een alcohol en rijbewijs controle. Waarschijnlijk hebben ze de ervaring dat er op zondagochtend nogal wat mensen achter het stuur zitten die nog wat alcohol in het bloed hebben. Dit was bij ons niet het geval, maar de manier van blazen was wel wat anders dan in Nederland. Martin moest tot tien tellen voor een apparaatje wat de agent voor Martin’s mond hield. Hieruit kunnen ze dan dus blijkbaar al zien of je alcohol uitademt of niet. Alles was goed en we mochten dan ook gewoon doorrijden richting Wollongong.

Onderweg naar Wollongong
Onderweg naar Wollongong

Sea Cliff Bridge

We komen op deze rit langs Sydney, maar daar willen we nu nog niet aanleggen, want daar gaan we de laatste week van onze reis nog naartoe. We gaan er dus met een grote bocht via de highway omheen. Wanneer we om Sydney heen gereden zijn rijden we nog een stukje terug richting Sydney langs de kust, omdat hier de beroemde Sea Cliff Bridge is, die over het water heen gebouwd is met een schitterend uitzicht langs de kust. We hebben de auto nog een paar keer geparkeerd langs de weg om te genieten van de schitterende kustlijn en de mooie rotsen.

Sea Bridge Cliff
Sea Cliff Bridge

Na de Sea Cliff Bridge gereden te hebben zijn we weer gedraaid en zijn we dezelfde route nog een keer terug gereden. Een mooie route met mooie weggetjes, geweldige uitzichten en heel leuke huisjes op de heuvels aan de kust. Daarna rijden we door naar het Best Western hotel bij de golfbaan in Wollongong om daar een paar mooie jubileums te vieren.

Centrum Wollongong (zijstraat)
Centrum Wollongong (zijstraat)

In het volgende deel van de reis van Cairns naar Melbourne doen we Kangaroo Valley, Batemans Bay, Central Tilba, Eden, Bairnsdale, Philip Island en Melbourne nog aan. Nog veel moois te ontdekken dus! Staat de oostkust van Australië op jouw bucketlist?

Lees het vervolg: Roadtrip oostkust Australië deel 3: Van Wollongong naar Melbourne

Klik hier voor meer leuke tips over Australië en om je nieuwe reis door Australië te plannen.

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië