Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip oostkust van Australië deel 1: Van Cairns naar Airlie Beach

Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!

Roadtrip oostkust van Australië deel 1: Van Cairns naar Airlie Beach

Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!

Inhoudsopgave

De oostkust van Australië – Australië, een land wat niet echt nieuw voor mij was, ik ben er namelijk al 2 keer eerder geweest. De eerste keer was in 2008, toen ik een half jaar stage liep in Sydney en de tweede keer was in 2012 toen ik samen met Martin een trip maakte langs de oostkust van Australië. Een land waar ik graag te vinden ben, ook al is het een behoorlijk stuk vliegen.

Het fijnste aan Australië vind ik de mentaliteit en de ‘laid back’ cultuur. Voor Nederlanders is het echt bijkomen en even flink op de rem trappen. Oftewel: ontstressen! Na maanden lang hard werken is het zo fijn om even op die rem te kunnen trappen en helemaal in de Australische cultuur mee te kunnen gaan.

De eerste dagen merk je nog wel dat haasten en op de klok leven echt in ons Nederlanders zit, maar al snel kun je dit loslaten en zakt de stress weg. Deze derde reis door Australië, was voor mij echt een bijzondere, ik wilde namelijk graag dit prachtige land aan mijn ouders laten zien. Deze reis was daarom extra bijzonder voor mij en aangezien we al 1,5 jaar geleden hadden geboekt, keek ik er daarom ook al 1,5 jaar erg naar uit. Op 6 december 2016 was het eindelijk zover! In dit eerste deel van mijn reisverslag neem ik je mee naar Brisbane, Cairns, Kuranda, Tully, Townsville en Airlie Beach. Reis je met mij mee?

Brisbane ontdekken

We vlogen vanaf Schiphol, via Abu Dhabi naar Brisbane. De meeste reizigers zullen in Sydney beginnen, maar aangezien we van boven naar beneden wilden reizen hebben we er prijstechnisch voor gekozen om op Brisbane te vliegen, vanaf Brisbane weer een extra vlucht naar Cairns te nemen en vanaf Cairns onze camper op te pikken. Op je vliegticket naar Australië moet je altijd proberen te besparen, dat is namelijk het eerste meegenomen. Natuurlijk zijn we niet direct na die lange vlucht doorgevlogen naar Cairns en hebben we lekker 2 dagen in Brisbane kunnen toeven. Brisbane is een hele fijne (en mooie) stad, die je echt moet bezoeken als je de oostkust van Australië bezoekt.

Welkom in Brisbane!
Welkom in Brisbane!

Ik hoor vaak van vrienden of kennissen dat ze Brisbane vonden tegenvallen, alleen kan ik mij hier totaal niet in vinden. Ik vind dat deze stad eigenlijk alles heeft: het heeft sfeer, prachtige parken, leuke restaurants, mooie winkelstraten en in de parken is ook nog eens een hoop mooi wildlife te spotten. Het heeft eigenlijk alles wat je van een Australische stad mag verwachten. Kijk, als je het met Sydney of Melbourne vergelijkt, tja, dat zijn wel even hele andere steden en deze steden zijn natuurlijk een stuk groter. Ik vind dat je dat niet kunt vergelijken.

Slang gespot in de Botanische tuinen van Brisbane!
Slang gespot in de botanische tuinen van Brisbane!
De rivier door Brisbane
De rivier door Brisbane – Pak hier de ‘gratis ferry’ die je een mooie tour geeft en Brisbane vanaf het water laat zien
Prachtige aangelegde parken in de stad Brisbane!
Prachtige aangelegde parken in de stad Brisbane!
Veel wildlife gespot in Brisbane!
Veel wildlife gespot in Brisbane!

Hoogste toren van Brisbane

Wij kwamen in de avond aan en hebben dus nog een paar uurtjes voordat we konden gaan slapen, een ideale tijd om te landen aangezien je op deze manier de minste last hebt van je jetlag. We verbleven in Meriton Serviced Apartments Herschel Street, wat tevens de hoogste toren is van Brisbane, een top accommodatie op een hele goede en centrale locatie in de stad. Handig, als je graag de stad in 1 volle dag wilt ontdekken, net zoals wij. Wij zijn de stad ingegaan en hebben eerst gewoon zonder plan rondgelopen en hebben later besloten om de ‘gratis ferry‘ te pakken die over de rivier van Brisbane vaart en waarbij je een goed beeld krijgt van de stad vanaf het water. Een leuke tocht waarbij je even lekker kunt relaxen en genieten van Brisbane vanuit een ander perspectief. Onze eerste dag was in ieder geval geslaagd en wil je meer weten over Brisbane, lees dan ook deze blog, over de leukste steden van Australië.

Met de boot over de rivier varen
Met de boot over de rivier varen
Trein richting het vliegveld van Brisbane!
Trein richting het vliegveld van Brisbane!

Cairns

Na een prachtige vlucht over het Great Barrier Reef (het was erg helder en de verschillende blauwe kleuren waren goed zichtbaar), kwamen we aan in het country achtige Cairns. Cairns is een gezellige plaats wat erg verschilt van steden als Brisbane, Sydney en Melbourne. Je kunt meteen merken dat je een stuk noordelijker bent en dat hier de geschiedenis en de huidige situatie van de aboriginals meer zichtbaar is. Cairns is een gezellige plaats, toch heb ik hier minder mee dan bijvoorbeeld een stad zoals Brisbane. Er hangt een andere sfeer en naar mijn idee is Cairns echt een backpackers plaats. Daardoor verdwijnt voor mij een klein beetje het typische Australië-gevoel. Cairns een perfecte plek om als vertrekpunt te nemen voor een mooie tour bij het Great Barrier Reef. Vanaf de haven van Cairns vertrekken verschillende boten, waarbij je een onvergetelijke dag kunt beleven. Of je nou van duiken, snorkelen of zwemmen houdt, er is voor ieder wat wils.

De boulevard van Cairns. Pas op voor de krokodillen!
De boulevard van Cairns. Pas op voor de krokodillen!
Pas op voor krokodillen!
Pas op voor krokodillen!

Voordat we daadwerkelijk de camper ophalen is het eerst nog tijd om 1,5 dag te genieten van het gezellige Cairns. Aangezien het bijna kerst is, zijn de kerstbomen al volop zichtbaar en wordt er hier en daar al een kerstplaatje gedraaid. Het blijft onwerkelijk om kerst te vieren als het 30+ graden is, maar het is zeker niet vervelend, sterker nog, het bevalt me eigenlijk wel. Bij Cairns kun je vanwege de jellyfishes helaas niet de zee in, maar daarom hebben de Australiërs een groot buitenzwembad (lagoon) gemaakt waar je heerlijk de verkoeling op kunt zoeken. Tijdens onze wandeling over de boulevard van Cairns kwamen we ook een hele groep pelikanen tegen. Echt een prachtig gezicht om deze beesten zo in het wild te zien.

Pelikanen gespot bij de boulevard van Cairns!
Pelikanen gespot bij de boulevard van Cairns!
Kerstsfeer in Cairns
Kerstsfeer in Cairns
De lagoon van Cairns
De lagoon van Cairns

Kuranda dag tour

Wij hebben qua tour niet gekozen om naar Great Barrier Reef te gaan, maar om Kuranda te gaan ontdekken. Kuranda is een hippie plaatsje en ligt in een van de oudste regenwouden ter wereld. Met een mooie ouderwetse trein zijn wij richting Kuranda vertrokken en zijn terug met de kabelbaan over het regenwoud gereisd. Een hele leuke tour waarbij je weer een mooi stukje Australië ontdekt. Lees ook ons uitgebreide verslag en ontdek één van de oudste regenwouden ter wereld.

Met de trein richting Kuranda
Met de trein richting Kuranda
Tour met de Army duck over land en water!
Tour met de Army duck over land en water!
Het station van Kuranda!
Het station van Kuranda!
Kangoeroe aaien in het Wildlife park bij Kuranda!
Kangoeroe aaien in het wildlife park bij Kuranda!
Met de kabelbaan terug over het regenwoud!
Met de kabelbaan terug over het regenwoud!

Dagtours vanuit Cairns

Op zoek naar een leuke dagtour vanuit Cairns? Bekijk hier onze favoriete plekken

Camper ophalen

Zondag 11 december 2016 was het eindelijk zover, we konden onze camper ophalen. Martin en ik konden lopend naar het terrein waar onze Jucy camper (de Condo) al gereed stond. Nog even wat dingen tekenen, een korte rondleiding en uitleg van de dame van Jucy en daarna kon ons avontuur beginnen. Daar zaten we dan, lekker hoog, kijkend over de straten van Cairns en onderweg naar ons hotel waar mijn ouders met de bagage stonden te wachten. Nog even een paar foto’s maken en hup: laat het avontuur maar beginnen. Voordat wij ons eerste geplande stuk gingen rijden hebben we eerst besloten om in Cairns alvast boodschappen te gaan halen, zodat we de camper al lekker vol hebben liggen met lekker eten en drinken. Het fijne aan de camper was dat wij een koelkast hadden, waar we genoeg eten in kwijt konden voor ons ontbijt en lunch.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Jucy Condo Camper!
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Jucy Condo Camper!

Townsville met een tussenstop bij Tully

Onze eerste overnachting was gepland in Townsville. De tocht van Cairns naar Townsville was 347,2 km (4 uurtjes rijden). Het mooie aan een camperreis is dat je zelf kan bepalen waar je stopt en hoe lang je ergens stopt. Bij de reis richting Townsville hebben wij ervoor gekozen om een lunchstop te houden bij Tully. Bij het bezoek aan Tully kwamen wij erachter wat nou echt een typisch Australisch plaatsje is. Bij het koffietentje waar wij binnenstapten werden wij zeer vriendelijk verwelkomt door een jongeman van rond de 14 jaar, die iets wat weg had van Sheldon van The Big Bang Theory. Zijn stem en uiterlijk hadden veel overeenkomsten. Wij noemden hem dan ook Sheldon in zijn jonge jaren, hihi. Na de koffie break en een kort rondje door het vrij rustige Tully, was het weer tijd om in te stappen en verder te rijden richting Townsville.

Tussenstop in het grappige Tully!
Tussenstop in het grappige Tully!
Advertenties in Tully!
Advertenties in Tully!
De hoofdstraat van Tully - oostkust van Australië
De hoofdstraat van Tully (oostkust van Australië)

Tijdens het rijden merken wij hoe gevarieerd het landschap van Australië eigenlijk is. In de buurt van Cairns en de eerste stukken is het totaal anders dan als je verder naar beneden rijdt langs de oostkust. Dit maakt het ook een indrukwekkende reis, waarbij je van de ene verbazing in de andere terecht komt.

Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!
Het is soms net een schilderij, die Australische landschappen!
Even tanken!
Even tanken! (oostkust van Australië)

Townsville Woodlands Holiday Park

Na vele kilometers komen we met hulp van onze TomTom aan bij de camping van Townsville. Bij het binnenrijden zien we meteen dat het een mooie camping is op een mooie locatie, namelijk direct aan het water. Het terrein is gevuld met prachtige bloeiende bomen, heeft genoeg faciliteiten en heeft cozy plekjes waar je zelf kunt BBQ-en en in de ochtend kunt ontbijten.

Prachtige bloeiende bomen op de camping!
Prachtige bloeiende bomen op de camping!

De stad Townsville ligt wel een stukje van onze camping vandaan, vandaar dat we in de avond besloten om dichterbij onze camping te gaan eten. Na een flink stuk lopen kwamen wij een gezellige boulevard tegen waar een paar leuke restaurants zaten. Hier hebben we heerlijk gegeten en nog lang nagetafeld. Met ons buikje vol liepen we terug naar de camping waar onze eerste nacht bijna begon.

Mooi uitzicht tijdens wandeling richting het centrum van Townsville
Mooi uitzicht tijdens wandeling richting het centrum van Townsville
National Servicemen's Memorial
National Servicemen’s Memorial

Echte kampeerders?!

Pas tijdens het slapen kwamen we erachter dat wij eigenlijk niet van die kampeerders zijn. Natuurlijk wisten we dat allang, maar ach ja, kamperen heeft nou eenmaal iets knus en gezelligs. Na een heftige nacht, waarbij we liters zweet kwijtraakten en bijna geen oog dicht deden hebben we eigenlijk al snel besloten om dit niet langer zo te doen. Tijd om Booking erbij te pakken en alvast de accommodaties te boeken voor onze volgende 2 bestemmingen. Achteraf was dit een fantastische beslissing, aangezien we in de camper geweldig konden rondreizen, een koelkast vol met eten en drinken bij ons hadden en onze spullen op een fijne manier bij ons hadden.

Even bijkomen op de camping!

Reizen met dilemma’s

Reizen is ook beslissingen nemen, achter dingen komen waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden. Reizen is niet alleen maar selfies maken en hand in hand met je partner over een wit strand lopen. Gelukkig maar! Ik vind namelijk achteraf de momenten waarbij we tegen een dilemma aanlopen misschien nog wel de leukste reismomenten. Dat zijn momenten waarop je later zegt: ‘weet je nog dat ene moment dat…’. 

Wat ik wel echt waardeer aan het kamperen is het buiten zijn, het één zijn met de natuur. Dat gevoel is echt onbeschrijfelijk! In de ochtend hebben we heerlijk met elkaar ontbeten. Op de camping stond een BBQ die ik prima kon gebruiken om een gebakken eitje te maken. Even mijn ouders verwennen met een Australisch ontbijtje in het heerlijke zonnetje. Met een volle buik vertrokken we weer verder richting het betoverende Airlie Beach.

Mooie route richting Airlie Beach
Mooie route richting Airlie Beach

Airlie Beach

Na vele kilometers waarbij weer prachtige landschappen voorbij zoefden, kwamen we aan in het fijne Airlie Beach. Deze plaats stond hoog op mijn lijstje om te laten zien aan mijn ouders. Ik ben er zelf voor het laatst geweest in 2012 en was erg enthousiast geworden over Airlie Beach. Er hangt een fijne sfeer en de natuur is echt overweldigend. Voornamelijk voor vogelaars is dit echt een paradijs. Er zijn namelijk allerlei verschillende vogels te spotten, van papegaaien tot de lachvogel de kookaburra. Het is echt een vogelparadijs.

Uitzicht vanaf ons hotel in Airlie Beach - Oostkust van Australië
Uitzicht vanaf ons hotel in Airlie Beach (oostkust van Australië)
Uitzicht vanuit ons hotel - Kijkend op een Kakatoe!
Uitzicht vanuit ons hotel – Kijkend op een Kakatoe!
Bij de oostkust van Australië kom je hele leuke plekken tegen, net zoals het gezellige Airlie Beach!
Bij de oostkust van Australië kom je hele leuke plekken tegen, net zoals het gezellige Airlie Beach!
Prachtige haven van Airlie Beach! - Genoeg te beleven voor de zeilliefhebbers!
Prachtige haven van Airlie Beach! – Genoeg te beleven voor de zeilliefhebbers!
Kookaburra / lachvogel - grootste ijsvogelsoort! - Oostkust van Australië
Kookaburra / lachvogel – grootste ijsvogelsoort! (oostkust van Australië)
Prachtige kust waar je fantastische wandelingen kunt maken! - Oostkust van Australië
Prachtige kust waar je fantastische wandelingen kunt maken!

Meer tips en sfeerfoto’s over Airlie Beach!

Na 2 heerlijke dagen in Airlie Beach was het tijd om nog een stukje zuidelijker te gaan, tijd om richting Rockhampton te rijden. In het volgende deel van onze roadtrip neem ik je o.a. mee naar Rockhampton, Byron Bay en Batemans bay. Lees verder in deel 2 en ontdek meer mooie plekken.

Ook Australië ontdekken?

Klik hier voor meer leuke tips over Australië en om je nieuwe reis door Australië te plannen.

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië