Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geniet van het bruisende Belfast in Noord-Ierland

Geniet van het bruisende Belfast

Geniet van het bruisende Belfast in Noord-Ierland

Geniet van het bruisende Belfast

Inhoudsopgave

Reporter Bert mocht op uitnodiging van Tourism Ireland namens Liefde voor Reizen naar het bruisende Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Lange tijd stond Belfast niet bepaald hoog op het lijstje bij de toeristen door de spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Sinds de politieke rust is daar verandering in gekomen en ziet de toekomst van de stad er weer rooskleurig uit.

Vlucht met KLM richting Belfast
Vlucht met KLM richting Belfast

De stad heeft twee vliegvelden, aan de rand van de stad George Best Belfast City Airport en Belfast International Airport. Vliegtuigmaatschappijen KLM en EasyJet vliegen rechtsreeks vanaf Schiphol naar Belfast.  Je kunt het beste zelf even uitzoeken welke het goedkoopste is, dit kun je bijvoorbeeld prima doen met de vergelijking site Google Flights.

Vriendelijke mensen

Na een goede vlucht van een uur en veertig minuten met KLM kwam ik aan op Belfast City Airport. Met een taxi werd ik gebracht naar het hotel in het centrum. Het eerste wat mij opviel in Belfast is de vriendelijkheid van de mensen. Je merkt echt dat de inwoners erg hun best doen om het naar je zin te maken. Ze zijn behulpzaam, vriendelijk en gastvrij.

Bezienswaardigheden in Belfast

Belfast biedt veel bezienswaardigheden. Een van de grootste opvallende gebouwen in de stad is de Belfast City Hall, die werd gebouwd in 1888 toen Belfast stadsrechten kreeg. Het stadhuis wat staat in Durban, Zuid-Afrika is bijna een exacte replica van Belfast City Hall.

Belfast City Hall
Belfast City Hall

Titanic

Op het plein voor het gebouw staat een gedenkteken voor de slachtoffers van de ramp met de Titanic waar Belfast ook aandacht aan besteedt. Als je interesse hebt in de geschiedenis van de Titanic zit je in Belfast zeker goed. De Titanic is daar in 1909 gebouwd en we weten allemaal wat er in 1911 mee ia gebeurd. Er zijn in Belfast daarom veel attracties te vinden die in het teken staan van de Titanic.

Belfast City Bike Tours

Een leuke manier en Hollandse manier om de stad te verkennen is met de fiets.  De afstand die je aflegt tijdens zo’n citytour is ongeveer 11 km en je bent 2,5 a 3 uur onderweg. Met de Belfast City Bike Tour fiets je op een California Cruiser rond de belangrijkste attracties dat Belfast te bieden heeft. Je komt op plaatsen waar je normaal met bussen en taxi’s niet kunt komen en met de fiets een leuke manier om van dichtbij Belfast te leren kennen. Je fietst onder andere langs Writers Square, st Anna’s Cathedral, Albert Clock (mini Big Ben), River Lagan, Titanic Squarter, St George’s Market, Crown Bar, Europa Hotel, Cathedral Square en de Botanic Gardens.

The Crown Bar

De beroemdste pub én de mooiste die ik heb gezien is de Crown Liquor Bar aan Great Victoria Street. Een uniek juweeltje, een waar meesterwerk van architectuur. Van buiten ziet het er al prachtig uit maar als je er binnen stapt schiet je mond open van verbazing hoe mooi het eruit ziet. Prachtig gedetailleerd schilderwerk en het plafond uit hout gesneden. Het is zelfs mogelijk om een ‘snug’ plaats te nemen, dit zijn afgesloten zitjes waar je in alle rust je pint op kan drinken zonder door iemand gestoord te worden.

Crown Liquor Saloon, wat mij betreft de mooiste pub die er bestaat.
Crown Liquor Saloon, wat mij betreft de mooiste pub die er bestaat.

Cathedral Quarter

Ook een leuk straatje waar je met de auto overigens niet kan komen is Commercial Court, een klein steegje achter St Anna’s Cathedral. Als je door het steegje loopt zie je prachtige muurschilderingen van bekende Belfastenaren en de pub Duke of York. Een leuk weetje van deze pub is dat de band Snow Partol zijn eerste optreden er heeft gegeven.

Geniet van het bruisende Belfast
Geniet van het bruisende Belfast

Europa Hotel

Het Europa Hotel is een vier-sterren hotel aan de Great Victoria Street en is het bekendste hotel van Noord-Ierland. Vele presidenten en andere beroemdheden hebben in dit hotel overnacht.

Het staat vooral bekend als het “meest gebombardeerde hotel in Europa” en het “meest gebombardeerde hotel in de wereld” na 28 bomaanslagen tijdens de Troubles.

Het Europa Hotel wat in totaal 28 bomaanslagen heeft overleefd.
Het Europa Hotel wat in totaal 28 bomaanslagen heeft overleefd.

Botanic Gardens

De Botanic Gardens is een park in het zuiden van Belfast wat vooral zeer geliefd is bij kantoormedewerkers en studenten bij het nabijgelegen Queens University. Meest opvallende kenmerk van de tuinen ‘is het Palm House serre, wat volstaat met bloemen en planten. Het is een van de vroegste voorbeelden van een gebogen gietijzeren kassen in de wereld.

Het Palm House in de Botanic Gardens
Het Palm House in de Botanic Gardens

Mijn conclusie over Belfast

Belfast heeft mij als reporter bijzonder verrast. Je wordt door de mensen gastvrij ontvangen. De pubs zijn gezellig, voor een goed stuk rundvlees zit je hier ook goed. Je merkt dat de mensen het naar je zin willen maken. Zeker met de fietstocht langs alle highlights heb ik genoten. Hou je van een stad vol verrassingen dan zit je in Belfast goed.

Handige informatie over Belfast

Bekijk ook deze mountainbike video vanuit Noord-Ierland:

YouTube video
Plan je reis door Noord-Ierland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Noord-Ierland