Auto huren buitenland? Verdiep je in de autoverzekering

Gepubliceerd: 29 jun 2018 | Foto: Auto huren in het buitenland | (ADV)

Auto huren in het buitenland
Reisblog Liefde voor Reizen

Wil je tijdens je reis naar het buitenland een auto huren? Dan is het erg zinvol om je van tevoren te verdiepen in het afsluiten van een goede autoverzekering. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, zoals een erg laag verzekerd schadebedrag of een hoog eigen risico. En misschien wil je wel aanvullend extra zaken laten verzekeren, zoals pechhulp of diefstal. Als het mogelijk is, is het slim om vooraf de autohuur vanuit Nederland te regelen, want dan is het eenvoudiger om te checken of je goed verzekerd bent.

Wettelijke aansprakelijkheid verzekeren bij autohuur

Tijdens je reis door het buitenland, heb je niets aan je eigen autoverzekering als je een auto huurt. Verdiep je daarom in wat er te kiezen is. Er zijn verschillende soorten verzekeringen af te sluiten als je een auto huurt tijdens je rondreis door, bijvoorbeeld, Griekenland, Canada of Indonesië. Een WAM-verzekering is binnen alle EU-landen verplicht. WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en in het Engels heet dit Third Party Insurance (TPI). Met deze verzekering dek je de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Als de schade jouw schuld is, ben jij degene die wettelijk aansprakelijk is. Het minimaal verzekerde bedrag per gebeurtenis is binnen de EU vijf miljoen euro. Mocht je buiten de EU een auto huren, dan dien je er extra goed op te letten of je WA verzekerd bent of niet en of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. Je kunt veelal het verzekerde bedrag laten verhogen middels een zogenaamde LIS (Liability Insurance Supplement) of ALI (Additional Liability Insurance).

Schade aan de huurauto verzekeren

In de meeste gevallen zul je naast een WA-verzekering ook een cascoverzekering afsluiten. De Engelse benaming hiervoor is Collision Damage Waiver (CDW). Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je zelf aan de huurauto veroorzaakt. De kosten voor schade aan zulke auto’s kunnen flink oplopen, aangezien huurauto’s meestal vrij nieuw zijn. Bij het afsluiten van de cascoverzekering is het zaak om goed de voorwaarden, uitgesloten schades en het eigen risico te controleren. Een hoog eigen risico kun je vaak afkopen middels een hogere premie.

Kijk ook of je via de cascoverzekering tegen diefstal verzekerd bent. Zo nee, zorg dan dat je een aparte diefstalverzekering afsluit. De Engelse termen hiervoor zijn Theft Waiver (TW) of Theft Protection (TP). Een WA-verzekering die is aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme heet in het Engels Loss Damage Waiver (LDW).

Andere aanvullende verzekeringen afsluiten

Pechhulp en letselschade van inzittenden dien je soms ook aanvullend te verzekeren. Soms zijn deze zaken opgenomen in de WA- of cascoverzekering, maar dat is niet altijd het geval. De inzittendenverzekering is vooral van belang als je als chauffeur van de huurauto letselschade veroorzaakt bij de reisgenoten die je vervoert. In Engelstalige verzekeringspapieren zul je voor deze verzekering de term Personal Accident Insurance (PAI) tegenkomen. Als er sprake is van een ongeval waarbij de schade is veroorzaakt door een andere auto, is de schade vrijwel altijd te verhalen op de WA-verzekering van de andere partij.

Kiezen uit het aanbod

Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden en premies. Kijk goed naar de verschillende autoverzekeringen en vergelijk de dekking en de premie. Kijk wat je nodig hebt en voorkom dat je voor bepaalde zaken dubbel verzekerd bent.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Wat kost een gemiddelde hotelovernachting
Budgettips

Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Wanneer je op reis gaat zijn er diverse zaken die meewegen in waar je naartoe gaat. Een van die zaken is hoeveel het gaat kosten. Het boeken van een accommodatie is dan een van de grotere kostenposten, naast de reiskosten. In deze blog vergelijken we de gemiddelde kosten voor hotels in drie verschillende segmenten. Dit Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Zo bespaar je makkelijk geld en tijd om te reizen
Budgettips

Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

Het leven wordt er niet goedkoper op tegenwoordig. De hoge inflatie zorgt ervoor dat we steeds minder kunnen voor hetzelfde geld. Toch vinden we het allemaal lastig om te besparen op onze reizen, die liefde blijft gewoon enorm. Gelukkig zijn er eenvoudige aanpassingen waarmee je op een snelle manier geld kunt besparen en kunt wegzetten Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie
Budgettips

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de paniek toe. Hij kan uiteraard ergens in de hotelkamer rondslingeren, maar wat nou als hij gestolen is? Wij leggen jou uit welke stappen je moet nemen zodra je jouw telefoon (op vakantie) kwijt bent. Tip 4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy