Auto huren buitenland - Verdiep je in de autoverzekering

Auto huren buitenland? Verdiep je in de autoverzekering


29 jun 2018 | Budgettips (ADV)
Foto: Auto huren buitenland - Verdiep je in de autoverzekering

Wil je tijdens je reis naar het buitenland een auto huren? Dan is het erg zinvol om je van tevoren te verdiepen in het afsluiten van een goede autoverzekering. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, zoals een erg laag verzekerd schadebedrag of een hoog eigen risico. En misschien wil je wel aanvullend extra zaken laten verzekeren, zoals pechhulp of diefstal. Als het mogelijk is, is het slim om vooraf de autohuur vanuit Nederland te regelen, want dan is het eenvoudiger om te checken of je goed verzekerd bent.

Wettelijke aansprakelijkheid verzekeren bij autohuur

Tijdens je reis door het buitenland, heb je niets aan je eigen autoverzekering als je een auto huurt. Verdiep je daarom in wat er te kiezen is. Er zijn verschillende soorten verzekeringen af te sluiten als je een auto huurt tijdens je rondreis door, bijvoorbeeld, Griekenland, Canada of Indonesië. Een WAM-verzekering is binnen alle EU-landen verplicht. WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en in het Engels heet dit Third Party Insurance (TPI). Met deze verzekering dek je de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Als de schade jouw schuld is, ben jij degene die wettelijk aansprakelijk is. Het minimaal verzekerde bedrag per gebeurtenis is binnen de EU vijf miljoen euro. Mocht je buiten de EU een auto huren, dan dien je er extra goed op te letten of je WA verzekerd bent of niet en of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. Je kunt veelal het verzekerde bedrag laten verhogen middels een zogenaamde LIS (Liability Insurance Supplement) of ALI (Additional Liability Insurance).

Schade aan de huurauto verzekeren

In de meeste gevallen zul je naast een WA-verzekering ook een cascoverzekering afsluiten. De Engelse benaming hiervoor is Collision Damage Waiver (CDW). Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je zelf aan de huurauto veroorzaakt. De kosten voor schade aan zulke auto’s kunnen flink oplopen, aangezien huurauto’s meestal vrij nieuw zijn. Bij het afsluiten van de cascoverzekering is het zaak om goed de voorwaarden, uitgesloten schades en het eigen risico te controleren. Een hoog eigen risico kun je vaak afkopen middels een hogere premie.

Kijk ook of je via de cascoverzekering tegen diefstal verzekerd bent. Zo nee, zorg dan dat je een aparte diefstalverzekering afsluit. De Engelse termen hiervoor zijn Theft Waiver (TW) of Theft Protection (TP). Een WA-verzekering die is aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme heet in het Engels Loss Damage Waiver (LDW).

Andere aanvullende verzekeringen afsluiten

Pechhulp en letselschade van inzittenden dien je soms ook aanvullend te verzekeren. Soms zijn deze zaken opgenomen in de WA- of cascoverzekering, maar dat is niet altijd het geval. De inzittendenverzekering is vooral van belang als je als chauffeur van de huurauto letselschade veroorzaakt bij de reisgenoten die je vervoert. In Engelstalige verzekeringspapieren zul je voor deze verzekering de term Personal Accident Insurance (PAI) tegenkomen. Als er sprake is van een ongeval waarbij de schade is veroorzaakt door een andere auto, is de schade vrijwel altijd te verhalen op de WA-verzekering van de andere partij.

Kiezen uit het aanbod

Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden en premies. Kijk goed naar de verschillende autoverzekeringen en vergelijk de dekking en de premie. Kijk wat je nodig hebt en voorkom dat je voor bepaalde zaken dubbel verzekerd bent.


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *