Auto huren buitenland? Verdiep je in de autoverzekering

Gepubliceerd: 29 jun 2018 | Foto: Auto huren buitenland - Verdiep je in de autoverzekering

(ADV)

Wil je tijdens je reis naar het buitenland een auto huren? Dan is het erg zinvol om je van tevoren te verdiepen in het afsluiten van een goede autoverzekering. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, zoals een erg laag verzekerd schadebedrag of een hoog eigen risico. En misschien wil je wel aanvullend extra zaken laten verzekeren, zoals pechhulp of diefstal. Als het mogelijk is, is het slim om vooraf de autohuur vanuit Nederland te regelen, want dan is het eenvoudiger om te checken of je goed verzekerd bent.

Wettelijke aansprakelijkheid verzekeren bij autohuur

Tijdens je reis door het buitenland, heb je niets aan je eigen autoverzekering als je een auto huurt. Verdiep je daarom in wat er te kiezen is. Er zijn verschillende soorten verzekeringen af te sluiten als je een auto huurt tijdens je rondreis door, bijvoorbeeld, Griekenland, Canada of Indonesië. Een WAM-verzekering is binnen alle EU-landen verplicht. WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en in het Engels heet dit Third Party Insurance (TPI). Met deze verzekering dek je de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Als de schade jouw schuld is, ben jij degene die wettelijk aansprakelijk is. Het minimaal verzekerde bedrag per gebeurtenis is binnen de EU vijf miljoen euro. Mocht je buiten de EU een auto huren, dan dien je er extra goed op te letten of je WA verzekerd bent of niet en of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. Je kunt veelal het verzekerde bedrag laten verhogen middels een zogenaamde LIS (Liability Insurance Supplement) of ALI (Additional Liability Insurance).

Schade aan de huurauto verzekeren

In de meeste gevallen zul je naast een WA-verzekering ook een cascoverzekering afsluiten. De Engelse benaming hiervoor is Collision Damage Waiver (CDW). Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je zelf aan de huurauto veroorzaakt. De kosten voor schade aan zulke auto’s kunnen flink oplopen, aangezien huurauto’s meestal vrij nieuw zijn. Bij het afsluiten van de cascoverzekering is het zaak om goed de voorwaarden, uitgesloten schades en het eigen risico te controleren. Een hoog eigen risico kun je vaak afkopen middels een hogere premie.

Kijk ook of je via de cascoverzekering tegen diefstal verzekerd bent. Zo nee, zorg dan dat je een aparte diefstalverzekering afsluit. De Engelse termen hiervoor zijn Theft Waiver (TW) of Theft Protection (TP). Een WA-verzekering die is aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme heet in het Engels Loss Damage Waiver (LDW).

Andere aanvullende verzekeringen afsluiten

Pechhulp en letselschade van inzittenden dien je soms ook aanvullend te verzekeren. Soms zijn deze zaken opgenomen in de WA- of cascoverzekering, maar dat is niet altijd het geval. De inzittendenverzekering is vooral van belang als je als chauffeur van de huurauto letselschade veroorzaakt bij de reisgenoten die je vervoert. In Engelstalige verzekeringspapieren zul je voor deze verzekering de term Personal Accident Insurance (PAI) tegenkomen. Als er sprake is van een ongeval waarbij de schade is veroorzaakt door een andere auto, is de schade vrijwel altijd te verhalen op de WA-verzekering van de andere partij.

Kiezen uit het aanbod

Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden en premies. Kijk goed naar de verschillende autoverzekeringen en vergelijk de dekking en de premie. Kijk wat je nodig hebt en voorkom dat je voor bepaalde zaken dubbel verzekerd bent.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs

Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

Het leven wordt er niet goedkoper op tegenwoordig. De hoge inflatie zorgt ervoor dat we steeds minder kunnen voor hetzelfde...

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de...

Hoe boek ik goedkope treintickets?

Hoe boek ik goedkope treinkaartjes? Treinen door Europa wordt steeds leuker. Steeds meer trajecten in Europa veranderen in directe verbindingen,...

Booking.com: waarom wij wél nog steeds fan zijn!

Jaren geleden maakte Booking.com zijn intrede in de online hotelmarkt. Een trage start heeft Booking nooit gekend, al snel wist...

Autoschade tijdens je vakantie? Dit is wat je kunt doen

Een van de grootste bedervers voor de vakantiepret? Dat is toch wel als je auto er mee ophoudt of je...

Vakantie boeken in 2022: hier moet je rekening mee houden!

Terwijl de meeste landen nog op slot zitten en de pandemie nog lang niet over is worden de geluiden wel...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy