Betaalgemak tijdens het reizen? Betaal met je creditcard!

Creditcard op reis

Creditcard op reis

Bij een goede voorbereiding voor je reis moet je ook nadenken over het financiële plaatje. En dan niet alleen over hoeveel je van plan bent uit te geven, maar ook hoe je gaat betalen. Wij raden je aan om altijd een creditcard bij de hand te hebben in het buitenland. Je kunt namelijk in een situatie terecht komen waarin je even geen cash op zak hebt en je pinpas niet werkt om geld op te nemen. Een creditcard (hier aanvragen) zorgt dan voor een extra stukje zekerheid.

Voordat je op reis gaat, willen we nog wel even 5 belangrijke punten bij je onder de aandacht brengen, zodat je goed bent voorbereid.

1 – Reserveringen

Als je in het buitenland een hotelkamer boekt of een auto huurt, zal het regelmatig voorkomen dat er een reservering wordt gedaan op je creditcard. Er wordt dan een bepaald bedrag geblokkeerd als waarborg, bijvoorbeeld als er achteraf schade wordt geconstateerd. Wat veel reizigers echter niet weten, is dat een reservering op je creditcard de bestedingsruimte beïnvloedt. Kortom, je hebt minder te besteden.

De meeste reserveringen blijven 20 dagen staan, voordat ze komen te vervallen. Dat kan een vervelend obstakel zijn voor de rest van je reis.

Gelukkig kun je hier wat aan doen:

Vraag je bank of creditcarduitgever (vooraf) om je bestedingslimiet te verhogen, zodat je een grotere buffer hebt voor reserveringen. Als de bank dit niet accepteert, kun je ook een nieuwe (of andere) creditcard aanvragen met een hoger bestedingslimiet. Een laatste optie is om geld over te maken naar de creditcardrekening. Daarmee verhoog je de bestedingsruimte. Vraag aan je creditcarduitgever hoe dit precies werkt.

2 – Geld pinnen 

Als je cash geld in het buitenland opneemt, raden we ten allen tijde aan om dit te doen met je pinpas en dus niet met je creditcard. De transactiekosten voor geldopname met een bankpas zijn namelijk lager dan die van een kredietkaart. Dat kan zo enkele euro’s verschil maken.

3 – Wisselkoersopslag

Verder hou je rekening met de wisselkoersopslag. Dit is een kleine toeslag die je betaalt voor iedere keer dat je met de creditcard (of bankpas) afrekent in vreemde valuta. Nu is het zo dat de hoogte van deze opslag per creditcard en creditcardaanbieder behoorlijk kan verschillen. We raden je daarom aan om hier bij het vergelijken van creditcards rekening mee te houden.

4 – Lokale valuta

Tot slot is het altijd beter om betalingen te doen in de lokale valuta, ook al wordt je misschien door een winkelier of ander bedrijf aangeboden om te betalen in euro’s. Dit is nooit voordeliger, omdat de wisselkoersopslag altijd hoger ligt. Kortom, betaal altijd in de lokale valuta.

5 – Vervaldatum

Controleer voor de aanvang van je reis of je creditcard nog geldig is. Dit doe je door te kijken naar de vervaldatum. Daarnaast check je ook even of je nog voldoende bestedingsruimte hebt. Ten slotte zorg je ervoor dat je het telefoonnummer van je bank of creditcarduitgever meeneemt, zodat je bij fraude of vermissing je kaart snel kunt blokkeren.

TAGS:
Reageer op dit artikel

Op de hoogte blijven?

Ontvang als eerste de nieuwste blogs. Laat hieronder jouw e-mailadres achter (wij gebruiken jouw e-mailadres niet voor andere doeleinden)

  1. Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

    Reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *