Eurotrip op budget: de do’s en dont’s

Eurotrip op budget

Eurotrip op budget

​Op budget reizen door Europa heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst is het natuurlijk prettig als je niet al te veel geld kwijt bent tijdens je reis. De tweede reden is ook een aangename, als je namelijk minder aan je reiskosten kwijt bent dan kun je misschien zelfs langer weg blijven. Als je binnen een bepaald budget wilt blijven tijdens het reizen, moet je op een aantal dingen letten. Wat kun je beter wel doen en wat niet? Wij hebben wat tips voor je.

Een goede voorbereiding is het halve ‘budget’​

Normaal gesproken is een goede voorbereiding het halve werk en dat is het ook, maar in dit geval kan het je ook veel kosten besparen. Zorg namelijk dat je vooraf voor ieder land wat je wilt bezoeken de juiste papieren hebt. Check of je ID nog geldig is en zorg voor een goede reisverzekering en vergeet je ziektekostenverzekering niet. Vraag hiervoor een European Health Insurance Card (EHIC) aan om de afwikkeling rondom eventueel verleende hulp van de buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken. Als je alles zelf moet voorschieten zit je al snel door je budget heen.

​Vergeet je studentenkaart niet​

Als je gaat reizen en je hebt een studentenkaart, neem die dan zeker mee. Je kunt hiermee heel veel geld besparen. Vaak krijg je met de studentenkaart korting bij musea, bij sommige activiteiten, hostels of transportaanbieders. Volg ook op de sociale media speciale platforms die betrekking hebben op je reisbestemmingen. Regelmatig worden er coupons via deze kanalen aangeboden of hebben ze speciale aanbiedingen.

Bespaar op je reiskosten

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om van A naar B te reizen met het vliegtuig, maar ook de trein is een optie. Wat nog voordeliger is, is de bus. Zeker binnen Europa is een busreis gewoon comfortabel en erg aantrekkelijk geprijsd. Bij Omio kun je op een overzichtelijke manier alle bussen van de grootste maatschappijen vergelijken voor een route die jij in gedachten hebt. Vaak stoppen de bussen op een centrale plek, dus heb je ook geen transferkosten van het vliegveld naar de stad.

Volg de locals

Om geld te besparen tijdens je reis kun je het beste je dagelijkse benodigdheden halen op de plekken waar ook de locals hun boodschappen doen. Dat is bijvoorbeeld de markt, tenzij het zo’n typische toeristenmarkt is. Of je gaat naar de kleinere supermarktjes in de woonwijken.

Als je uit eten gaat, strijk dan niet gelijk neer op een terras op de eerste de beste A-locatie bij een bezienswaardigheid. Hier hangt meestal een flink prijskaartje aan. Loop gewoon eens wat straten verder dan de toeristische plekken en je zult zien dat de leuke restaurantjes, barretjes en terrasjes hier een enorm stuk voordeliger zijn en vaak nog authentieker ook.

Ga zelf op avontuur

Vaak worden er door speciale excursiebureaus verschillende tours aangeboden. Soms is dat verstandig als je bijvoorbeeld niet zeker weet of de plek waar je heen wilt wel veilig is. Dan is het vaak beter om met een gids en een reisgezelschap te gaan.

Als je alleen reist, kun je op een dergelijke trip ook andere reizigers leren kennen. Check altijd goed of je hotel toevallig geen korting bon heeft voor een dergelijke trip. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan. Bijvoorbeeld door een auto, een scooter of een fiets te huren of met het lokaal transport.

Als het op loopafstand is, kun je ook gewoon te voet gaan. Onderweg kom je ongetwijfeld ook nog van alles tegen. Het is vaak een stuk voordeliger om zelf op avontuur te gaan. Toegangstickets kun je altijd beter bij de bron kopen, dan via een travel agency.

Speciale toeristinformatiepunten

Vaak kun je bij de lokale toeristen kantoren een speciale toeristenkaart aanschaffen. Hiermee kun je dan tegen een gereduceerd tarief naar bezienswaardigheden. Soms kun je zelfs met deze kaart gratis de stadsbus pakken of een bepaalde attractie bezoeken.

Staan er bepaalde bezienswaardigheden voor je geplande reis hoog op de bucketlist? Struin dan voorafgaand aan je vertrek even het internet af of hiervoor speciale kortingen zijn. Sommige bezienswaardigheden moet je ook vooraf reserveren om ze te bezoeken. Het is zonde als je ernaartoe reist en je kunt er niet terecht omdat je vooraf een kaartje had moeten kopen.

100% gratis genieten

Natuurlijk kun je ook activiteiten ondernemen die 100% gratis zijn. Maak een wandeling door het mooie stadscentrum of ga zwemmen bij een waterval. Geniet van de indrukken in het stadspark of ga lekker luieren op het strand. Wat dacht je van het uitzicht op de mooie zonsondergang vanaf die heuvel?

Verder trekken

​Hoe je ook reist, reis nooit te snel. Behalve dat je dan vaak ook meer transportkosten hebt, mis je misschien wel de mooiste plekje in dit gebied. Neem de tijd en kijk iedere keer weer hoe je via Omio weer het voordeligst naar de volgende bestemming kunt reizen.

Dit artikel is in samenwerking en geschreven door de redactie van Omio

Meer fijne bespaartips

5 fantastische tips hoe je geld kunt besparen met Skyscanner!

Goedkoopste treinkaartjes voor internationale treinreizen

Auto huren in het buitenland? Hier moet je op letten!

TAGS:
Reageer op dit artikel

Op de hoogte blijven?

Ontvang als eerste de nieuwste blogs. Laat hieronder jouw e-mailadres achter (wij gebruiken jouw e-mailadres niet voor andere doeleinden)

  1. Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

    Reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *