4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Gepubliceerd: 23 aug 2022 | Foto: 4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de paniek toe. Hij kan uiteraard ergens in de hotelkamer rondslingeren, maar wat nou als hij gestolen is? Wij leggen jou uit welke stappen je moet nemen zodra je jouw telefoon (op vakantie) kwijt bent.

Tip 1. Blokkeer je telefoon gemakkelijk op afstand

Je hoeft niet altijd bij jouw telefoon in de buurt te zijn, mocht je hem willen blokkeren of lokaliseren. Zoek een PC of laptop op en een plek waar je een stabiele internetverbinding zodat je gerust je gang kunt gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je midden in het proces je signaal verliest. 

Een gemakkelijke manier om jouw smartphone te volgen is door een kleine gps tracker. Gelukkig hebben zowel Samsung als Apple deze op de markt gebracht. Het voordeel van deze trackers is dat je ze gemakkelijk in het telefoonhoesje kunt plaatsen waardoor je altijd weet waar je jouw telefoon kunt vinden. 

Android smartphone traceren

Als je iemand zo ver hebt gekregen om zijn of haar tablet, laptop of telefoon aan jou uit te lenen, ga dan naar Android-apparaatbeheer. Hier kun je inloggen met jouw eigen Google-account, selecteer vervolgens het apparaat dat je wilt volgen.

Tip: Maak ook gelijk even een screenshot van de laatstgenoemde locatie, dit kan namelijk van pas komen tijdens de aangifte. 

Vervolgens zijn er drie mogelijkheden om uit te kiezen:

  1. Mocht je toch nog een kleine hoop hebben dat je telefoon ergens in de buurt ligt, kies dan voor ‘Bellen’.
  2. Dan gaan we door naar optie 2 ‘Lock’. Lock kun je gebruiken om je telefoon op afstand te beveiligen, dit doe je met een nieuwe code zodat de nieuwe eigenaar er niet gemakkelijk in kan komen.
  3. De laatste optie is ‘Wipe’. Met deze functie zet de telefoon zichzelf terug naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor worden al jouw persoonlijke gegevens gewist zodat je je daar in ieder geval niet meer druk over hoeft te maken.

Pas wel op met de wipe functie. Zodra je dit inschakelt is je telefoon helemaal gewist en dus ook voor jouw Google-account onvindbaar.

Zoek mijn telefoon met Google: Hoe werkt “Find my Phone”? | Samsung & You

Een iPhone traceren

Bij een iPhone kun je natuurlijk de welbekende ‘Zoek mijn iPhone’ functie gebruiken. Deze functie is standaard op elk Apple device geïnstalleerd. Hier kun je gewoon inloggen met jouw eigen Apple ID en selecteer het device waar je naar op zoek bent. Vanaf dat moment krijg je de exacte locatie van jouw iPhone door in de app.

Hoe werkt Zoek mijn iPhone?

Tip 2. Doe aangifte op jouw plaats van bestemming

Zoek het meest lokale politiebureau op wat je kunt vinden. Ook al ben je er misschien nog niet zeker van dat je telefoon gestolen is, ze weten dan in ieder geval dat jij de rechtmatige eigenaar bent mocht er een telefoon opduiken. Daarnaast heb je meestal ook een aangiftebewijs nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de verzekering. 

Belangrijk om te weten: je hebt wel het IMEI-nummer van jouw toestel nodig om aangifte te kunnen doen. Schrijf daarom altijd het IMEI-nummer ergens op, mocht je een nieuwe telefoon kopen.

Zo vind je het IMEI-nummer van jouw telefoon

Tip 3. Loop je verzekering na

Heb je alle bovenstaande opties gedaan? Neem dan gelijk contact op met je verzekering. Vaak wordt diefstal of verlies van je telefoon gedekt door de reisverzekering. Maar dit zoek je natuurlijk uit voor dat je op vakantie gaat.

Neem zo snel mogelijk contact op met de verzekering als je alles gecheckt hebt, zo kunnen zij namelijk het proces alvast in gang zetten waardoor je eerder een eventuele vergoeding zult ontvangen.

Tip 4. Zorg natuurlijk voor een goede beveiliging van je smartphone

Wij weten ook wel dat het een open deur is maar het moet toch benoemd worden. Zorg er altijd voor dat je jouw telefoon goed beveiligd en dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Zo kun je gemakkelijk een toegangscode instellen ook naast de biomedische beveiliging zoals een vingerprintscan of iris-netvliesscan. 

Naast je telefoon is het ook een goed idee om de belangrijkste informatie en apps nog apart te beveiligen. Denk hierbij aan wachtwoorden, bankgerelateerde apps en eventuele zakelijke apps. De meeste smartphonefabrikanten bieden in de instellingen van de telefoon wel een optie aan om apps en informatie gemakkelijk te vergrendelen. 

Graag willen we je nog een laatste tip meegeven. Zoals we hierboven beschrijven kun je een telefoon op verschillende manieren beveiligen maar naast het beveiligen is het ook slim om je telefoon goed te beschermen. Stel je hebt net een nieuwe iPhone aangeschaft, dan is het toch zonde om hem stuk te laten vallen en daardoor moet opdraaien voor de reparatiekosten? 

Zorg er dan ook voor dat je voor aankomst van je nieuwe telefoon al voorzien bent van een goed passend Apple telefoonhoesje en screenprotector. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere telefoonmerken, ongeacht hoe stevig de telefoon zelf al is.

Dit artikel is geschreven door de redactie van GSMPunt.nl

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

Hoe boek ik goedkope treintickets?

Hoe boek ik goedkope treinkaartjes? Treinen door Europa wordt steeds leuker. Steeds meer trajecten in Europa veranderen in directe verbindingen,...

Booking.com: waarom wij wél nog steeds fan zijn!

Jaren geleden maakte Booking.com zijn intrede in de online hotelmarkt. Een trage start heeft Booking nooit gekend, al snel wist...

Autoschade tijdens je vakantie? Dit is wat je kunt doen

Een van de grootste bedervers voor de vakantiepret? Dat is toch wel als je auto er mee ophoudt of je...

Vakantie boeken in 2022: hier moet je rekening mee houden!

Terwijl de meeste landen nog op slot zitten en de pandemie nog lang niet over is worden de geluiden wel...

Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Het is het laatste waar je aan wilt denken als je op reis gaat: je vlucht die op het allerlaatste...

Reizen in coronatijd: hier moet je op letten!

Al sinds maart 2020 heeft corona de wereld in haar greep. Veel branches worden getroffen door dit ernstige virus. Zo...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy