Treintickets vs vliegtickets: wat is voordeliger en waar moet je op letten?

Gepubliceerd: 19 feb 2018 | Foto: Treintickets vs vliegtickets - Wat is voordeliger?

Treintickets vs vliegtickets - Wat is voordeliger?
Reisblog Liefde voor Reizen

Laten we dit jaar met elkaar eens wat vaker de trein pakken. Treinreizen zijn namelijk erg relaxt en ook nog eens beter voor het milieu. Klinkt goed, vind je niet? Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten van een treinticket? Worden we daar eigenlijk wel zo blij van als reiziger? Of kunnen we toch beter het vliegtuig pakken? In deze blog gaan we op onderzoek naar de kosten van treintickets en het verschil met vliegtickets. Waar moet je op letten en wat zijn slimme trucjes om te kunnen besparen op je treintickets?

Wat kost een treinkaartje binnen Europa?

Als voorbeeld gebruiken wij als vertrekpunt Roosendaal en als eindbestemming Antwerpen. Van Roosendaal naar Antwerpen kost een treinkaartje via de NS 10,40 euro. Wanneer je dit treinkaartje koopt via NMBS (de Belgische spoorvervoerder), kost je dit slechts 6,40 euro. Dit is een verschil van 4 euro, op een enkele reis. Dit verschil vind je ook terug bij andere treinreizen die je boekt vanuit Roosendaal naar Belgische steden. Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat de Belgische spoorwegen subsidie krijgen volgens de NS. Mocht je dus vanuit Nederland naar België reizen, dan loont het om 2 losse tickets te kopen. Eén treinticket tot aan Roosendaal en één vanaf Roosendaal tot de eindbestemming in België. Wil je graag meer hierover weten, lees dan ook het uitgebreide artikel op de website van het BNN/VARA tv programma KASSA.

Hoe kun je het beste je treinticket bestellen?

Wanneer je een treinreis naar het buitenland maakt, probeer dan altijd online eerst de verschillende combinatie mogelijkheden te checken. Plan eerst je reis tot aan de grensplaats met de NS en vanuit de grensplaats tot aan je eindbestemming met de buitenlandse spoorvervoerder. Het is niet altijd voordeliger, zoals het geval is met België, maar het is zeker de moeite waard om uit te zoeken. Als je vervolgens de goedkoopste tickets gevonden hebt, is het altijd handig om van te voren online de tickets te bestellen en uit te printen. Dat scheelt veel tijd en stress op het station.

Waar moet je op letten?

Met je OV chipkaart kun je niet over de grens reizen en zoals we in Nederland in- en uitchecken werkt het in het buitenland vaak anders. Ook daarom is het handig om een uitgeprint e-ticket bij je te hebben. Lees ook altijd goed waar je recht op hebt met je treinticket. Bijvoorbeeld of het gereserveerde plaatsen zijn of dat het eerste of tweede klas is. Mocht je een reis in twee delen hebben geboekt, let dan ook goed op of je moet overstappen bij het grensstation.

Treintickets vs vliegtickets

Als we als voorbeeld de bestemming Londen nemen en kijken naar het verschil tussen vliegen of de trein pakken, dan komen we op de volgende conclusies. Vanuit Schiphol naar Londen, met vertrekdatum vr 4 mei 2018 komen we op 55 euro voor een retour vliegticket. Als we deze datum gebruiken en op zoek gaan naar treintickets vanaf Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras International komen we op 142 euro retour. Dit is een verschil van 87 euro p.p. De treinreis duurt 4 uur en 45 minuten, terwijl de vlucht een uur en 10 minuten duurt. Ben je nieuwsgierig geworden wat het verschil betekent voor jouw reis? Check het nu!

Treinreizen is hartstikke leuk en relaxt, maar met dit soort verschillen vrezen wij dat de grote meerderheid toch sneller het vliegtuig pakt.

Wij wensen iedereen een fijne en voordelige reis toe!

Lees ook:

Stedentrips met de trein – Ontdek de mooiste Europese steden!

Reisblogger Martin

Auteur:

Hoi ik ben Martin, tegenwoordig woonachtig in Darwin(Australië). Als een echte finance man ben ik de budgetcoach van Liefde voor Reizen. In mijn dagelijks werk ben ik dus vooral bezig met financiële zaken, waardoor ik privé ook vaak probeer de zaken zo voordelig mogelijk te regelen. Hier komen mijn budgettips dan ook uit voort. Zo veel mogelijk comfort voor zo min mogelijk geld!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Wat kost een gemiddelde hotelovernachting
Budgettips

Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Wanneer je op reis gaat zijn er diverse zaken die meewegen in waar je naartoe gaat. Een van die zaken is hoeveel het gaat kosten. Het boeken van een accommodatie is dan een van de grotere kostenposten, naast de reiskosten. In deze blog vergelijken we de gemiddelde kosten voor hotels in drie verschillende segmenten. Dit Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Zo bespaar je makkelijk geld en tijd om te reizen
Budgettips

Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

Het leven wordt er niet goedkoper op tegenwoordig. De hoge inflatie zorgt ervoor dat we steeds minder kunnen voor hetzelfde geld. Toch vinden we het allemaal lastig om te besparen op onze reizen, die liefde blijft gewoon enorm. Gelukkig zijn er eenvoudige aanpassingen waarmee je op een snelle manier geld kunt besparen en kunt wegzetten Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie
Budgettips

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de paniek toe. Hij kan uiteraard ergens in de hotelkamer rondslingeren, maar wat nou als hij gestolen is? Wij leggen jou uit welke stappen je moet nemen zodra je jouw telefoon (op vakantie) kwijt bent. Tip 4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy