Zoek
Sluit dit zoekvak.

Treintickets vs vliegtickets: wat is voordeliger en waar moet je op letten?

Treintickets vs vliegtickets - Wat is voordeliger?

Treintickets vs vliegtickets: wat is voordeliger en waar moet je op letten?

Treintickets vs vliegtickets - Wat is voordeliger?

Inhoudsopgave

Laten we dit jaar met elkaar eens wat vaker de trein pakken. Treinreizen zijn namelijk erg relaxt en ook nog eens beter voor het milieu. Klinkt goed, vind je niet? Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten van een treinticket? Worden we daar eigenlijk wel zo blij van als reiziger? Of kunnen we toch beter het vliegtuig pakken? In deze blog gaan we op onderzoek naar de kosten van treintickets en het verschil met vliegtickets. Waar moet je op letten en wat zijn slimme trucjes om te kunnen besparen op je treintickets?

Wat kost een treinkaartje binnen Europa?

Als voorbeeld gebruiken wij als vertrekpunt Roosendaal en als eindbestemming Antwerpen. Van Roosendaal naar Antwerpen kost een treinkaartje via de NS 10,40 euro. Wanneer je dit treinkaartje koopt via NMBS (de Belgische spoorvervoerder), kost je dit slechts 6,40 euro. Dit is een verschil van 4 euro, op een enkele reis. Dit verschil vind je ook terug bij andere treinreizen die je boekt vanuit Roosendaal naar Belgische steden. Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat de Belgische spoorwegen subsidie krijgen volgens de NS. Mocht je dus vanuit Nederland naar België reizen, dan loont het om 2 losse tickets te kopen. Eén treinticket tot aan Roosendaal en één vanaf Roosendaal tot de eindbestemming in België. Wil je graag meer hierover weten, lees dan ook het uitgebreide artikel op de website van het BNN/VARA tv programma KASSA.

Hoe kun je het beste je treinticket bestellen?

Wanneer je een treinreis naar het buitenland maakt, probeer dan altijd online eerst de verschillende combinatie mogelijkheden te checken. Plan eerst je reis tot aan de grensplaats met de NS en vanuit de grensplaats tot aan je eindbestemming met de buitenlandse spoorvervoerder. Het is niet altijd voordeliger, zoals het geval is met België, maar het is zeker de moeite waard om uit te zoeken. Als je vervolgens de goedkoopste tickets gevonden hebt, is het altijd handig om van te voren online de tickets te bestellen en uit te printen. Dat scheelt veel tijd en stress op het station.

Waar moet je op letten?

Met je OV chipkaart kun je niet over de grens reizen en zoals we in Nederland in- en uitchecken werkt het in het buitenland vaak anders. Ook daarom is het handig om een uitgeprint e-ticket bij je te hebben. Lees ook altijd goed waar je recht op hebt met je treinticket. Bijvoorbeeld of het gereserveerde plaatsen zijn of dat het eerste of tweede klas is. Mocht je een reis in twee delen hebben geboekt, let dan ook goed op of je moet overstappen bij het grensstation.

Treintickets vs vliegtickets

Als we als voorbeeld de bestemming Londen nemen en kijken naar het verschil tussen vliegen of de trein pakken, dan komen we op de volgende conclusies. Vanuit Schiphol naar Londen, met vertrekdatum vr 4 mei 2018 komen we op 55 euro voor een retour vliegticket. Als we deze datum gebruiken en op zoek gaan naar treintickets vanaf Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras International komen we op 142 euro retour. Dit is een verschil van 87 euro p.p. De treinreis duurt 4 uur en 45 minuten, terwijl de vlucht een uur en 10 minuten duurt. Ben je nieuwsgierig geworden wat het verschil betekent voor jouw reis? Check het nu!

Treinreizen is hartstikke leuk en relaxt, maar met dit soort verschillen vrezen wij dat de grote meerderheid toch sneller het vliegtuig pakt.

Wij wensen iedereen een fijne en voordelige reis toe!

Lees ook:

Stedentrips met de trein – Ontdek de mooiste Europese steden!

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis