Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Inhoudsopgave

Het is het laatste waar je aan wilt denken als je op reis gaat: je vlucht die op het allerlaatste moment niet doorgaat. Een droom die in duigen valt, maar als je slim bent kun je de schade beperken. Tenminste, als je weet wat je moet doen wanneer je vlucht niet doorgaat.

Zorg dat je je verzekeringen op orde hebt

Dit wil je eigenlijk al voor elkaar hebben voordat je gaat boeken. Een reisverzekering zul je in de meeste gevallen al wel hebben. Een kortlopende reisverzekering als je af en toe even weggaat, of een doorlopende reisverzekering als je vaker op reis gaat. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd voor schade die tijdens je reis ontstaat.

Kun je door omstandigheden niet op reis? Dan wil je het geld van de reis natuurlijk graag terug. Dit soort situaties vallen alleen niet onder je reisverzekering. Daar heb je namelijk een annuleringsverzekering voor nodig. Dat zit in de meeste gevallen niet bij je reisverzekering inbegrepen, maar sluit je als een aanvullende verzekering af.

Wat moet je doen als de vlucht geannuleerd wordt?

Annuleert de vliegmaatschappij je vlucht? Dan verhaal je de kosten niet op de verzekering, maar bij de luchtvaartmaatschappij. Tenminste, als je je geld terug wil. Je kunt ook vragen om een vervangende vlucht op een ander moment.

Neem in elk geval zo snel mogelijk contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie wanneer de vlucht niet doorgaat. Maak direct duidelijk wat je wilt: je geld terug of een vervangende vlucht.

Je geld terug

Als je aangeeft dat je je geld terug wilt, moet de maatschappij je dit binnen 7 dagen terugbetalen. Houd er wel rekening mee dat dit niet hoeft wanneer er sprake is van overmacht! Als er bijvoorbeeld sprake is van noodweer, waardoor er niet gevlogen kan worden. Of wanneer er een oorlogssituatie is op de plek van bestemming.

Een vervangende vlucht

Misschien is het mogelijk om later op de dag, of een dag later, alsnog te vliegen. Een aantrekkelijk idee, want zo kunnen je vakantieplannen nog gewoon doorgaan. Ook in deze situatie is het goed om te weten waar je recht op hebt. De vliegtuigmaatschappij moet je namelijk verzorgen tot aan het moment van de volgende vlucht. Met wat te eten en te drinken bijvoorbeeld. Maar ook met een hotelovernachting, wanneer je vervangende vlucht de volgende dag pas vertrekt.

Meer handige tips lezen? Neem een kijkje in onze categorie budgettips.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis