Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Gepubliceerd: 24 nov 2020 | Foto: Wat kan je doen als je vlucht niet doorgaat?

Het is het laatste waar je aan wilt denken als je op reis gaat: je vlucht die op het allerlaatste moment niet doorgaat. Een droom die in duigen valt, maar als je slim bent kun je de schade beperken. Tenminste, als je weet wat je moet doen wanneer je vlucht niet doorgaat.

Zorg dat je je verzekeringen op orde hebt

Dit wil je eigenlijk al voor elkaar hebben voordat je gaat boeken. Een reisverzekering zul je in de meeste gevallen al wel hebben. Een kortlopende reisverzekering als je af en toe even weggaat, of een doorlopende reisverzekering als je vaker op reis gaat. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd voor schade die tijdens je reis ontstaat.

Kun je door omstandigheden niet op reis? Dan wil je het geld van de reis natuurlijk graag terug. Dit soort situaties vallen alleen niet onder je reisverzekering. Daar heb je namelijk een annuleringsverzekering voor nodig. Dat zit in de meeste gevallen niet bij je reisverzekering inbegrepen, maar sluit je als een aanvullende verzekering af.

Wat moet je doen als de vlucht geannuleerd wordt?

Annuleert de vliegmaatschappij je vlucht? Dan verhaal je de kosten niet op de verzekering, maar bij de luchtvaartmaatschappij. Tenminste, als je je geld terug wil. Je kunt ook vragen om een vervangende vlucht op een ander moment.

Neem in elk geval zo snel mogelijk contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie wanneer de vlucht niet doorgaat. Maak direct duidelijk wat je wilt: je geld terug of een vervangende vlucht.

Je geld terug

Als je aangeeft dat je je geld terug wilt, moet de maatschappij je dit binnen 7 dagen terugbetalen. Houd er wel rekening mee dat dit niet hoeft wanneer er sprake is van overmacht! Als er bijvoorbeeld sprake is van noodweer, waardoor er niet gevlogen kan worden. Of wanneer er een oorlogssituatie is op de plek van bestemming.

Een vervangende vlucht

Misschien is het mogelijk om later op de dag, of een dag later, alsnog te vliegen. Een aantrekkelijk idee, want zo kunnen je vakantieplannen nog gewoon doorgaan. Ook in deze situatie is het goed om te weten waar je recht op hebt. De vliegtuigmaatschappij moet je namelijk verzorgen tot aan het moment van de volgende vlucht. Met wat te eten en te drinken bijvoorbeeld. Maar ook met een hotelovernachting, wanneer je vervangende vlucht de volgende dag pas vertrekt.

Meer handige tips lezen? Neem een kijkje in onze categorie budgettips.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de...

Hoe boek ik goedkope treintickets?

Hoe boek ik goedkope treinkaartjes? Treinen door Europa wordt steeds leuker. Steeds meer trajecten in Europa veranderen in directe verbindingen,...

Booking.com: waarom wij wél nog steeds fan zijn!

Jaren geleden maakte Booking.com zijn intrede in de online hotelmarkt. Een trage start heeft Booking nooit gekend, al snel wist...

Autoschade tijdens je vakantie? Dit is wat je kunt doen

Een van de grootste bedervers voor de vakantiepret? Dat is toch wel als je auto er mee ophoudt of je...

Vakantie boeken in 2022: hier moet je rekening mee houden!

Terwijl de meeste landen nog op slot zitten en de pandemie nog lang niet over is worden de geluiden wel...

Reizen in coronatijd: hier moet je op letten!

Al sinds maart 2020 heeft corona de wereld in haar greep. Veel branches worden getroffen door dit ernstige virus. Zo...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy