Zorgverzekering en het buitenland

Zorgverzekering en het buitenland: waar moet je op letten?

Gepubliceerd: 03 aug 2018 | Foto: Zorgverzekering en het buitenland

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het fijn om van tevoren te weten waar je aan toe bent als je opeens ziek wordt. Het kan immers helaas voorkomen dat er iets gebeurt waardoor je genoodzaakt bent om medische hulp in te schakelen. Wat dekt de zorgverzekeraar en waar moet je precies rekening mee houden?

Wat dekt de basisverzekering?

Met je basisverzekering ben je voor spoedeisende hulp in alle EER-landen verzekerd. Het gaat hier wel om de kosten die binnen het ‘Nederlands tarief’ vallen. De kosten voor behandelingen in het buitenland zijn soms veel duurder. Het kan dus voorkomen dat je nog geld uit eigen zak moet bijbetalen. Als je deze kosten volledig vergoed wil hebben, dan moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende zorgverzekering?

Met een aanvullende zorgverzekering worden eventuele extra zorgkosten boven het Nederlandse tarief ook vergoed. Welke kosten vergoed worden, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt jouw zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Hou er rekening mee dat je de aanvullende zorgverzekering alleen tijdens het zorgseizoen kunt afsluiten, van half november tot eind december, dus niet gaandeweg het jaar. Bedenk bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering dus goed of je van plan bent om veel te reizen dat jaar.

Eigen risico en een reisverzekering

Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Of slechts een beperkte dekking? Sluit dan een reisverzekering af met dekking voor (extra) medische kosten in het buitenland. Het is raadzaam om altijd je zorgverzekering te checken voordat je een reisverzekering afsluit. Zo voorkom je onnodige kosten doordat je dubbel verzekerd bent.

Een andere reden waarom het zinvol is om alsnog een reisverzekering af te sluiten is het eigen risico. Voor zorgkosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden geldt namelijk – net zoals in Nederland – een eigen risico. Het minimale eigen risico bedraagt in 2018 € 385,-. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen, pas daarna worden de zorgkosten vergoed door de zorgverzekeraar. Bij sommige reisverzekeringen kun je een vergoeding krijgen voor het eigen risico van je zorgverzekering.

Vraag een Europese zorgkaart (EHIC) aan

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Met deze kaart kun je aantonen dat je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Als je deze kaart laat zien, kan de rekening voor de zorgkosten die je maakt vaak direct doorgestuurd worden naar je zorgverzekeraar. Bij veel zorgverzekeraars staan de EHIC-gegevens op de achterkant van de zorgpas. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je een EHIC aanvragen bij je zorgverzekeraar of deze online bestellen.

Werken of voor langere tijd reizen in het buitenland

Ben je van plan om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een wereldreis? Dan ligt het aan de lengte van de reis of je jouw zorgverzekering kunt behouden. Voor reizen korter dan 1 jaar blijf je verzekerd. Ben je van plan om voor langer dan drie maanden te werken in het buitenland? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekering ook opzeggen en een ziektekostenverzekering afsluiten in het land waar je verblijft.

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy