Wat doe je met je zorgverzekering als je tijdelijk in het buitenland woont

Wat doe je met je zorgverzekering als je tijdelijk in het buitenland woont?


18 jul 2018 | Budgettips
Foto: Zorgverzekering

Tijdelijk in het buitenland wonen, is voor veel mensen een droom die werkelijkheid wordt. Als je voor langere tijd in het buitenland verblijft, krijg je namelijk pas echt de kans om een land en cultuur goed te leren kennen. In het buitenland werken, studeren, stage lopen of backpacken is dan ook een enorme uitdaging, die iedereen eigenlijk minstens één keer in zijn leven aan zou moeten gaan. Echter, bij de voorbereiding van zo’n langdurige reis komt wel een stuk meer kijken dan bij het voorbereiden van een korte vakantie. Eerder gaven wij al een aantal tips om goed voorbereid op reis te gaan, maar wat doe je eigenlijk met je zorgverzekering?

Zorgverzekering: stopzetten of laten doorlopen?

Tijdens een lang verblijf in het buitenland is het extra belangrijk om goed verzekerd te zijn. De kans dat jij in die tijd een keer gebruik moet maken van een medische dienst is een stuk groter bij een lang verblijf dan tijdens een korte vakantie. Of je je zorgverzekering moet stopzetten of aanhouden hangt echter af van je persoonlijke situatie. Zo verschilt het vaak met welk doel je naar het buitenland gaat, voor hoelang en naar welk land. Als je gaat werken of stage gaat lopen in het buitenland, moet je in veel gevallen zelf ter plaatse een zorgverzekering afsluiten.

Bij een studie in het buitenland, blijft je zorgverzekering wel geldig De Nederlandse zorgverzekering is daarnaast alleen geldig in landen die binnen de EER vallen. Ga je buiten deze EER- landen, dan is een aanvullende werelddekking module nodig. Aangezien de precieze voorwaarden afhangen van je persoonlijke situatie, is het raadzaam om bij twijfel even naar je zorgverzekeraar te bellen. Je verzekeraar kan je precies uitleggen wat handig is in jouw situatie.

Reisverzekering: ja of nee?

Mocht je zorgverzekering geldig zijn tijdens je verblijf in het buitenland, dan lijkt een reisverzekering misschien overbodig. Toch is dit niet altijd het geval: een reisverzekering dekt je ook in andere gevallen. Denk hierbij aan diefstal, schade van je bagage en andere buitengewone of onvoorziene kosten, zoals het verliezen van een paspoort of het eerder naar huis moeten terugkeren door omstandigheden. Bij veel reisverzekeringen betaal je overigens wel extra voor een lang verblijf in het buitenland. Dit moet je dus altijd even doorgeven aan je verzekering.

Goed voorbereid!

Zodra je je zorgverzekering en je reisverzekering hebt gecheckt, ben je alweer een stap dichter bij je vertrek naar het buitenland. En ondanks dat je vast nog genoeg andere dingen moet regelen, wensen wij je alvast een fijn en leerzaam verblijf toe in het buitenland!


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *