Wat doe je met je zorgverzekering als je tijdelijk in het buitenland woont?

Gepubliceerd: 18 jul 2018 | Foto: Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen
Reisblog Liefde voor Reizen

Tijdelijk in het buitenland wonen, is voor veel mensen een droom die werkelijkheid wordt. Als je voor langere tijd in het buitenland verblijft, krijg je namelijk pas echt de kans om een land en cultuur goed te leren kennen. In het buitenland werken, studeren, stage lopen of backpacken is dan ook een enorme uitdaging, die iedereen eigenlijk minstens één keer in zijn leven aan zou moeten gaan. Echter, bij de voorbereiding van zo’n langdurige reis komt wel een stuk meer kijken dan bij het voorbereiden van een korte vakantie. Eerder gaven wij al een aantal tips om goed voorbereid op reis te gaan, maar wat doe je eigenlijk met je zorgverzekering?

Zorgverzekering: stopzetten of laten doorlopen?

Tijdens een lang verblijf in het buitenland is het extra belangrijk om goed verzekerd te zijn. De kans dat jij in die tijd een keer gebruik moet maken van een medische dienst is een stuk groter bij een lang verblijf dan tijdens een korte vakantie. Of je je zorgverzekering moet stopzetten of aanhouden hangt echter af van je persoonlijke situatie. Zo verschilt het vaak met welk doel je naar het buitenland gaat, voor hoelang en naar welk land. Als je gaat werken of stage gaat lopen in het buitenland, moet je in veel gevallen zelf ter plaatse een zorgverzekering afsluiten.

Bij een studie in het buitenland, blijft je zorgverzekering wel geldig De Nederlandse zorgverzekering is daarnaast alleen geldig in landen die binnen de EER vallen. Ga je buiten deze EER- landen, dan is een aanvullende werelddekking module nodig. Aangezien de precieze voorwaarden afhangen van je persoonlijke situatie, is het raadzaam om bij twijfel even naar je zorgverzekeraar te bellen. Je verzekeraar kan je precies uitleggen wat handig is in jouw situatie.

Reisverzekering: ja of nee?

Mocht je zorgverzekering geldig zijn tijdens je verblijf in het buitenland, dan lijkt een reisverzekering misschien overbodig. Toch is dit niet altijd het geval: een reisverzekering dekt je ook in andere gevallen. Denk hierbij aan diefstal, schade van je bagage en andere buitengewone of onvoorziene kosten, zoals het verliezen van een paspoort of het eerder naar huis moeten terugkeren door omstandigheden. Bij veel reisverzekeringen betaal je overigens wel extra voor een lang verblijf in het buitenland. Dit moet je dus altijd even doorgeven aan je verzekering.

Goed voorbereid!

Zodra je je zorgverzekering en je reisverzekering hebt gecheckt, ben je alweer een stap dichter bij je vertrek naar het buitenland. En ondanks dat je vast nog genoeg andere dingen moet regelen, wensen wij je alvast een fijn en leerzaam verblijf toe in het buitenland!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Wat kost een gemiddelde hotelovernachting
Budgettips

Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Wanneer je op reis gaat zijn er diverse zaken die meewegen in waar je naartoe gaat. Een van die zaken is hoeveel het gaat kosten. Het boeken van een accommodatie is dan een van de grotere kostenposten, naast de reiskosten. In deze blog vergelijken we de gemiddelde kosten voor hotels in drie verschillende segmenten. Dit Wat kost een hotelovernachting in populaire vakantielanden?

Zo bespaar je makkelijk geld en tijd om te reizen
Budgettips

Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

Het leven wordt er niet goedkoper op tegenwoordig. De hoge inflatie zorgt ervoor dat we steeds minder kunnen voor hetzelfde geld. Toch vinden we het allemaal lastig om te besparen op onze reizen, die liefde blijft gewoon enorm. Gelukkig zijn er eenvoudige aanpassingen waarmee je op een snelle manier geld kunt besparen en kunt wegzetten Zo bespaar je makkelijk geld + tijd om te reizen

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie
Budgettips

4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Stel je voor, je bent één van je meest kostbare eigendom kwijt op vakantie, jouw telefoon. Dan slaat natuurlijk de paniek toe. Hij kan uiteraard ergens in de hotelkamer rondslingeren, maar wat nou als hij gestolen is? Wij leggen jou uit welke stappen je moet nemen zodra je jouw telefoon (op vakantie) kwijt bent. Tip 4 tips voor als je jouw telefoon kwijt bent op vakantie

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy