Zoek
Sluit dit zoekvak.

Emigreren naar Australië: huis, hond, auto en de laatste loodjes!

Emigreren naar Darwin - Emigreren naar Australië

Emigreren naar Australië: huis, hond, auto en de laatste loodjes!

Emigreren naar Darwin - Emigreren naar Australië

Inhoudsopgave

Emigreren naar Australië – We zitten inmiddels in de laatste twee weken voor emigratie en we kunnen inmiddels bijna niet meer wachten om naar ‘down under’ te vliegen. De laatste twee weken is er nog veel te regelen, maar de weken hiervoor zijn we ook al druk geweest met allerlei zaken regelen in Australië én in Nederland.

Emigreren naar Australië

Wat komt er nou allemaal kijken bij een emigratie naar Australië. Dit verschilt natuurlijk per gezin/persoon/stel. Wij zijn met z’n tweeën en onze hond Joey en daar komt al heel wat bij kijken. We zetten even op een rijtje wat er allemaal geregeld moest worden om deze emigratie te realiseren.

Visum, bijna 2 jaar aan bureaucratie

Als eerste kwam het hele visumproces om de hoek kijken. Wanneer je naar Australië wilt moet je eerst een visum hebben. Zonder visum kom je namelijk Australië niet in om er te wonen en werken. Er zijn diverse visum mogelijkheden in Australië, maar het is niet meer zo eenvoudig als vroeger, dat je er binnenkomt als je beroep op hun beroepenlijst staat. Je moet aan een punten-eis voldoen en die punten-eis is recentelijk nog verscherpt.

Visa4You

Ook zijn de beroepenlijsten korter geworden in de afgelopen jaren, omdat ze ook in Australië de eigen jeugd aan het werk willen hebben als ze van school komen. Wij kozen ervoor om voor ons visumproces een ervaren bedrijf in de arm te nemen, die ons hierin zou begeleiden en ons werk uit handen zou nemen. Wij kozen voor Visa4You, waar wij door Ilona geweldig zijn geholpen in de bijna twee jaar die het visumproces heeft geduurd. 

Een groot dossier

Van het aanleveren van diploma’s, cijferlijsten, opleidingsbeschrijvingen, paspoorten, CV’s, referenties, bankafschriften, loonstroken, verklaringen, etc. tot aan Engelse toetsen, medische keuringen en Assessments. Er komt echt heel veel kijken bij een emigratie. Wanneer je alle documentatie compleet denkt te hebben, moet je het eerst nog laten vertalen en dan moet het nog langs de notaris om het te legaliseren voor de Australische overheid.

Regeltjes

De regeltjes voor het aanleveren zijn precies en je moet aan de voorwaarden voldoen, want anders val je af. Het is enorm bureaucratisch, maar je ontkomt er in een dergelijk proces niet aan. Je leert ook heel veel geduld hebben, want iedere keer als er ergens weer wat beoordeeld moet worden zijn er weer termijnen van 6 weken of langer dat ze de tijd hebben om te reageren. Toen we uiteindelijk eind 2018 het bericht kregen dat we ons visum binnen hadden ging dan ook de champagne wel open die avond!

Joey, onze kantoor/reishond

Joey is onze Australian Labradoodle en ze is onze kantoorhond en tevens reishond, omdat we ook met haar reizen hebben gemaakt. Natuurlijk moet zij mee naar Australië, want zij hoort bij ons gezin. Onze eerste zorg nadat we het visum binnen hebben is dus om te zorgen dat Joey ook mee mag. 

Reishond Joey
Reishond Joey | emigreren naar Australië

Emigratiebeurs

Op de emigratiebeurs in Houten, waar ons emigratieproces is gestart hadden we al contact gehad met een transportonderneming, die gespecialiseerd zijn in dierentransport met het vliegtuig. Dit bedrijf is VCK Logistics en ze zitten dan ook op Schiphol gevestigd. Zij kennen de regels, die Australië stelt en hebben een stappenplan opgesteld waar wij direct mee aan de slag konden, want voor honden hebben ze ook strenge eisen voordat deze Australië binnen mogen komen.

Rabiës en bloedtesten

Joey moet meteen een rabiës enting hebben en daarna een bloedtest waaruit antistoffen blijken tegen rabiës. Dit moet minimaal 6 maand voordat ze Australië binnenkomt. Hierdoor komt onze planning voor vertrek naar Australië in augustus te liggen. Vervolgens zijn er nog een aantal entingen, vlooien- en tekenkuurtjes en wormenkuurtjes, die Joey op bepaalde momenten voor vertrek moet hebben.

Daarnaast moeten er nog een aantal bloedtesten gedaan worden om aan te tonen dat Joey geen bepaalde ziektes heeft. Ook moeten we nog een aantal verklaringen van de dierenarts tonen, waaruit blijkt dat ze ingeënt is tegen een ziekte en dat ze gesteriliseerd is. In de tussentijd hebben we ook een RNATT form geregeld, waarmee we een Import Permit in Australië hebben aangevraagd en gekregen.

Import Permit

Op de Import Permit moet de dierenarts vervolgens vlak voor vertrek ook nog 4 pagina’s aan vragen beantwoorden. Als we dan alle documentatie voor Joey voor elkaar hebben moeten we nog langs de NVWA in Utrecht om alle documentatie te laten legaliseren. Dit moet binnen 5 dagen voor vertrek gebeuren, dus dit staat nog op de planning.

Quarantaine

Joey moet in Australië 10 dagen in quarantaine dus dit hebben we ook van tevoren gereserveerd. Joey gaat daarom eerder weg dan wij zelf, ze vliegt een week voor ons naar Melbourne, want daar staat het quarantaine centrum van Australië, waar alle dieren die Australië binnenkomen eerst in quarantaine moeten.

VCK

Joey zal door VCK goed verzorgd op reis gaan met een tussenstop in Singapore, waar ze uitgelaten wordt, de reisbench verschoond wordt en ze even bij kan komen in haar privé ren. Wij krijgen zelfs foto’s opgestuurd van Joey in Singapore. Van Singapore vliegt ze vervolgens door naar Melbourne waar ze opgehaald wordt door het quarantaine centrum en gaat ze rechtstreeks in quarantaine, waar we haar 10 dagen later op kunnen halen.

Woning, auto, meubels, etc.

Wanneer je in Australië aankomt is het wel prettig om een woning te hebben waar je direct in kunt en dat je een auto hebt, die je meteen op kunt halen. Toen we in februari/maart in Darwin waren hadden we al meubels aangeschaft, die we besteld hadden voor levering eind augustus, zodat we in ieder geval een bed en stoelen en een tafel hebben als we aankomen.

Huis in Australië

Meubels zijn fijn, maar dan moet je natuurlijk ook een huis hebben waar je ze in kunt zetten. Dit konden we zo lang van tevoren nog niet regelen, dus dit moesten we vanuit Nederland doen.

Realestate / Domain

De websites/apps met huurhuizen in Australië zijn prima en werken heel goed. Je kunt dagelijks het nieuwste aanbod bijhouden en reageren als je een huis ziet waar je interesse in hebt. Het heeft wel een aantal huizen geduurd voordat we ons ideale huis hadden gevonden en geregeld. Niet iedere makelaar wilde een videocall doen om het huis te laten zien, maar op diverse creatieve manieren konden we toch veel huizen bekijken en meedoen in het selectieproces van de verhuurder. 

Roadtrip door de Outback

Ons huis staat in Darwin, de plaats waar we onze nieuwe toekomst gaan opbouwen, maar wij vliegen op Melbourne, omdat Joey daar in quarantaine zit. Dit betekent dat we dus nog een hele reis door Australië te maken hebben. We hebben ervoor gekozen om dit met de auto te doen en er dan meteen een soort van roadtrip vakantie van te maken, waarbij we de ‘outback’ deels gaan ontdekken.

Route van Melbourne naar Darwin

Onze route - van Melbourne naar Darwin - emigreren naar Australië
Onze route: van Melbourne naar Darwin | emigreren naar Australië

Auto kopen

Hiervoor moeten we wel een auto hebben. We kunnen een auto huren, maar we kunnen ook meteen in Melbourne een auto aanschaffen. Bij ons verblijf in Darwin kregen we van locals de tip om bij de veilingsite Pickles.com.au te kijken, omdat ze daar heel veel auto’s veilen. Dit is vaak een stuk voordeliger dan een auto kopen bij de dealer.

Kopen op afstand

Je moet alleen wel goed kijken wat de staat van de auto is. Je kunt op afstand de auto niet aanraken, maar er staan veel foto’s op de website en een volledig rapport van de staat van de auto met alle eventuele gebreken vermeld. Hier hebben wij dus ook een auto aangeschaft, die we bij aankomst kunnen ophalen bij Pickles in Melbourne.

Servicebeurt

Voor de zekerheid laten we wel een servicebeurt uitvoeren bij de dealer in Melbourne, omdat we tijdens onze reis van Melbourne naar Darwin niet voor verrassingen willen komen te staan. De serviceafspraak is al gemaakt en de dealer heeft zelfs een shuttlebus service naar het centrum van Melbourne, zodat je tijdens de beurt lekker de stad in kunt om te shoppen. Maar ze hebben ook een bios bij de dealer waar je films kunt kijken, als je liever daar blijft wachten. 

Verzekeringen

Bij een huis, meubels en een auto komen natuurlijk ook al gauw de verzekeringen om de hoek kijken. Deze zijn eenvoudig te vergelijken en af te sluiten vanuit Nederland. Daarnaast moet er natuurlijk elektriciteit worden geregeld voor het huis. Ook dit is vanuit Nederland prima te regelen, zeker omdat de makelaar die ons huis verhuurt heel meewerkend en meedenkend is. 

Afsluiten in Nederland

In Nederland zijn we juist bezig met het afsluiten van heel veel dingen. Naast de vele bezoekjes en etentjes met vrienden en familie zijn er ook veel zaken te regelen in Nederland. Zo zijn we druk geweest met de verkoop van onze spullen en hebben we ook enorm veel weggegooid/weg gedaan. We kwamen er tijdens dit proces wel achter dat een mens veel te veel verzameld en vaak te weinig weg doet. Abonnementen en aansluitingen die we in Nederland nog hebben zijn inmiddels allemaal opgezegd. 

Extra bagage

Een paar extra koffers met zaken met emotionele waarde moesten nog extra verzonden worden, waarvoor wij baggage.nl hebben gekozen als vervoerder. Zij zorgen dat onze extra koffers in Darwin aankomen op het vliegveld, waar wij ze vervolgens weer oppikken. Lees ook: Emigreren? Zo verstuur je extra bagage!

Laatste loodjes

Het nieuwe avontuur gaat nu echt bijna beginnen. Op het einde moeten we ons nog uitschrijven bij de gemeente en ons tijdelijke huurhuisje opleveren aan de verhuurder. Zoals je ziet komt er best veel bij een emigratie kijken. Wij hebben er behoorlijk veel tijd voor gehad om alles te regelen en dat maakt het ook wel weer relaxt. Wij zijn in ieder geval vast in de Aussie mood en gaan de laatste dagen relaxt door met de laatste loodjes, zodat ze niet zo zwaar zullen zijn.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis