Emigreren naar Australië met een hond. Onze ervaringen!

Gepubliceerd: 20 sep 2019 | Foto: Emigreren naar Australië met een hond

Emigreren naar Australië met een hond
Reisblog Liefde voor Reizen

Emigreren, het is een keuze die je voor jezelf maakt, maar ook voor de leden van je gezin. In ons geval was de keuze voor onszelf, maar ook voor onze hond Joey gemaakt. Hij had geen inspraak en moest dus mee met ons naar Australië.

Oriënterende fase

Toen wij begonnen aan onze oriënterende fase, wisten we meteen dat Joey ook mee zou moeten en hebben we dus bij onze eerste oriëntatie op de emigratiebeurs al informatie ingewonnen over hoe dat gaat, emigreren met een huisdier en wat er bij komt kijken. Het was toen voor ons al wel duidelijk dat het geen simpel ticket kopen is, maar dat er de nodige regels aan vast zitten.

Joey, nog in Nederland
Joey, nog in Nederland

Lang proces

Nadat wij eerst een lang proces(+/- 2,5 jaar) door moesten om ons visum voor Australië te krijgen, kwam daarna het proces dat we voor Joey door moesten. Wij hebben een gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen om het vervoer voor Joey te doen, omdat wij zeker wilden weten dat het goed zou gaan.

Inentingen en bloedonderzoeken

Zij hebben ons ook begeleid in het proces daarvoor, want Joey moest allerlei entingen, kuren en bloedonderzoeken hebben voordat ze überhaupt het vliegtuig in mocht. Dit proces is er ook eentje van goede planning, want alles moet vrij precies gepland worden (met een weekje speling).

Zo moest Joey als eerste de Rabiës enting hebben met vervolgens na een bepaald aantal dagen de bloedtest hiervoor. Joey mocht op zijn vroegst het vliegtuig in 6 maand na dit bloedonderzoek, dus dit had best wel invloed op onze planning voor het vertrek naar Australië.

Formulieren

Naast alle entingen en dergelijke moet je ook nog een aantal formulieren regelen in Australië, zoals het RNATT formulier en het Import Permit. Het RNATT formulier krijg je als je de bloeduitslagen van het Rabiës onderzoek hebt gehad. Het Import Permit krijg je weer als je het RNATT formulier hebt gehad en je online allerlei gegevens hebt ingevuld.

Het is veel werk, maar het is allemaal wel noodzakelijk. In het vervolg moest Joey een aantal bloedonderzoeken hebben naar bepaalde ziektes, wormenkuren, vlooien- en tekenbehandelingen hebben en tot slot nog een medische eindkeuring. Ook moesten we een aantal verklaringen hebben, dat ze was ingeënt tegen bepaalde ziektes en dat ze was gesteriliseerd. In dat half jaar hebben wij de dierenarts bijna vaker gezien, dan in alle jaren daarvoor.

NVWA

Als je het paspoort dan vol hebt staan met alle entingen e.d. die de dierenarts gedaan heeft, moet je met alle stukken binnen 5 dagen voor vertrek nog langs de NVWA.

Import Permit

De dierenarts heeft op het Import Permit van Australië ook nog een pagina of 7 moeten invullen met allerlei gegevens, die eigenlijk ook al wel in het dierenpaspoort staan, maar voor Australië is het Import Permit het document wat voor hen het belangrijkste is, dus daar moet alles goed op staan.

Gecheckt door NVWA

Dit Import Permit en het dierenpaspoort worden vervolgens door de NVWA afgestempeld en deze gestempelde formulieren moeten mee met de hond het vliegtuig in.

Reisbench

Als de hond het vliegtuig in gaat, dan gebeurt dat in een reisbench. Wij hebben deze bench zo’n 3 maand van tevoren aangeschaft om Joey al te laten wennen aan de bench en dat werkte heel goed. Hij had thuis altijd een aantal kleedjes in de bench en knuffels en die hebben we ook tijdens de reis in de bench gelaten.

Knuffels

Eenmaal in Australië aangekomen, worden deze kleedjes en knuffels vernietigd, want volgens de Australische regels zijn dit risicodragers van potentiële ziektes. Wij wisten dit, dus we hadden ook een aantal knuffels bewaard en gewassen en in onze koffer meegenomen, zodat Joey wel meteen een aantal vertrouwde knuffels had weer toen we haar in Australië gingen ophalen.

Joey haar eerste knuffel
Joey haar eerste knuffel | emigreren naar Australië met een hond

VCK Logistics

Het bedrijf dat voor ons het transport regelde, VCK Logistics, heeft voor ons ook het ’ticket’ voor Joey geboekt. Een dier gaat in een vliegtuig het ruim in, in een speciale ruimte, die daarvoor ingericht is, maar dat betekent dus ook dat het dier als ruimvracht wordt geboekt. Dit kan pas een maand van tevoren worden geboekt.

Quarantaine

In Australië hadden we in de tussentijd ook de reservering geboekt voor quarantaine, want een dier dat Australië binnenkomt, moet minimaal 10 dagen in quarantaine en dat moet je wel van tevoren reserveren, zodat er in ieder geval ruimte is voor je huisdier.

Dit reserveren kan allemaal online en het afrekenen met de creditcard is ook geen enkel probleem online. Dan komt het moment waar je eigenlijk nog het meest tegenop ziet. Je moet je hond naar het vliegveld gaan wegbrengen. Het beestje weet nog helemaal niet wat hem/haar te wachten staat, maar is gewoon vrolijk als je samen op weg bent naar Schiphol.

Joey wegbrengen

Toen we Joey bij VCK brachten werden we heel vriendelijk geholpen en kregen we uitgebreide uitleg over hoe het zou gaan verlopen en hadden we er alle vertrouwen in dat het goed zou gaan komen. Bij de tussenstop in Singapore zou Joey worden uitgelaten en zou ze gevoerd worden, terwijl ze de tussenstop in een aparte kennel rustig bij zou kunnen komen van de eerste vlucht.

Na de volgende vlucht van Singapore naar Melbourne zou ze door medewerkers van het quarantaine centrum worden opgehaald en rechtstreeks naar het quarantaine centrum in Mickleham gebracht worden.

Tussenstop in Singapore

Van de tussenstop in Singapore kregen we zelfs nog foto’s opgestuurd van Joey, waar we haar lekker rond zagen snuffelen en een klein beetje verwonderd de wereld in zagen staren.

Joey tijdens haar tussenstop in Singapore
Joey tijdens haar tussenstop in Singapore

10 dagen in quarantaine

In Australië moest ze 10 dagen in quarantaine, waarna wij haar op mochten halen. De afspraak voor het ophalen konden we pas maken, nadat ze in quarantaine binnengebracht was en de eerste checks gehad had. Dit duurde een paar dagen.

Onze vlucht

Wij vlogen zelf een paar dagen later dan Joey en hadden zodoende nog tijd om de benodigde spullen te kopen, zoals een mand, riem, halsband, voer- en waterbakken en voer en lekkere beloningen natuurlijk.

Hét moment van ophalen

Toen het moment van ophalen daar was, waren we best gespannen hoe Joey er aan toe zou zijn, maar toen we haar zagen, was meteen duidelijk dat het goed met haar ging. Eenmaal uit de bench vloog ze van de een naar de ander en wist ze van blijdschap niet waar ze eerst of laatst heen moest gaan. Van enthousiasme pieste ze de hele vloer onder, maar dat konden we haar niet kwalijk nemen na zo’n reis!

Verlatingsangst

De eerste paar dagen had Joey nog een klein beetje verlatingsangst, want we konden nog geen stap verzetten, of ze begon al te piepen, maar dat was na een paar dagen over toen ze weer doorhad dat we haar niet meer alleen zouden laten.

Roadtrip van Melbourne naar Darwin

Wij moesten nog een flinke reis maken van Melbourne naar Darwin in de auto, maar dat was voor Joey een peuleschil, waar ze erg makkelijk mee omging.

Bij iedere stop hadden we een diervriendelijke kamer geboekt, dus ze was overal wel op haar plek.

Hondvriendelijke slaapplek in Cooper Pedy - emigreren naar Australië met een hond
Hondvriendelijke slaapplek in Cooper Pedy
Tussenstop in Larrimah - emigreren naar Australië met een hond
Tussenstop in Larrimah |emigreren naar Australië met een hond

Thuis in Darwin

Eenmaal in Darwin heeft ze het echt heel erg naar haar zin. We hebben een lekker ruim huis met goede airco en een grote tuin, waar Joey heerlijk in kan rennen en snuffelen. Als het aan Joey ligt gaan we hier nooit meer weg! En als het aan ons ligt overigens ook niet.

Wat een geregel!

Mensen stellen wel eens de vraag, of het niet veel te veel gedoe is om je hond mee te nemen, maar dan zeiden wij altijd, je laat je kind toch ook niet thuis?! Zo kijken wij naar onze hond, maar dat neemt niet weg dat het inderdaad wel heel veel werk is. En je moet heel precies zijn om alles goed geregeld te krijgen. Als je die moeite niet wilt nemen, moet je er niet aan beginnen, want dan loop je halverwege vast en is het zonde van de tijd en het geld wat je er hebt ingestoken.

Emigreren naar Australië met een hond

Voor ons was het emigreren met Joey onze hond in ieder geval een ervaring die we nooit meer zullen vergeten!

Reisblogger Martin

Auteur:

Hoi ik ben Martin, tegenwoordig woonachtig in Darwin(Australië). Als een echte finance man ben ik de budgetcoach van Liefde voor Reizen. In mijn dagelijks werk ben ik dus vooral bezig met financiële zaken, waardoor ik privé ook vaak probeer de zaken zo voordelig mogelijk te regelen. Hier komen mijn budgettips dan ook uit voort. Zo veel mogelijk comfort voor zo min mogelijk geld!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Emigreren naar Chili - prachtig land met gemoedelijke cultuur
Emigratie

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken ter wereld, maar ook een stabiel land met kansen en mogelijkheden. Veel mensen emigreren naar Chili vanwege werk, anderen om juist te ontsnappen en ver van de bewoonde wereld te wonen in bijvoorbeeld Chileens Patagonië. Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?
Emigratie

Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?

Droom jij ervan om op het prachtige eiland Australië te wonen en werken? Dat begrijpen wij wel! In 2019 verhuisden wij zelf naar Darwin, Australië, en inmiddels hebben we het land goed leren kennen. In deze blog geven we je informatie waar je aan moet denken tijdens jouw voorbereiding voor een emigratie naar Australië. Vraag Verhuizen naar Australië: waar moet je aan denken?

Emigreren naar Australië - de voordelen en nadelen
Emigratie

Emigreren naar Australië: de voordelen én nadelen!

Emigreren is een grote stap in je leven en zeker als je naar de andere kant van de wereld wilt emigreren. Een emigratie naar Australië brengt veel met zich mee, een goede voorbereiding is daarom extra belangrijk. Ik woon nu bijna zelf 2 jaar in Australië en heb daardoor het land nog beter leren kennen. Emigreren naar Australië: de voordelen én nadelen!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy