Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Wonen in Australië: onze ervaringen na 1 jaar

Inhoudsopgave

Op 10 september 2020 wonen wij precies 1 jaar in Darwin. Vorig jaar rond dit tijdstip waren wij in Keith in Zuid-Australië. We waren toen net begonnen aan onze reis van Melbourne naar Darwin, na het ophalen van onze hond Joey. Een mooi moment om eens terug te blikken en mijn ervaringen tot nu toe te delen.

Hoe is het om te wonen in Australië?

Ondertussen kan ik wel zeggen dat ik het heel fijn heb in Darwin, het leven in Australië bevalt mij goed. De eerste maanden waren voornamelijk een hoop geregel, maar na al het papierwerk en al het geregel hadden wij eigenlijk best snel onze draai gevonden. De omgeving waar we wonen bevalt ons erg goed en ook Darwin zelf is ons meegevallen. Ik voel mij hier dan ook echt thuis op dit moment.

In Kakadu National Park - Wonen in Australië
In Kakadu National ParkWonen in Australië

Sociaal leven

Hoewel je in Nederland de mensen van wie je houdt achterlaat, begint er in Australië een heel nieuw leven en ook op sociaal gebied. Een van de redenen waarom ik zo gek ben op Australië zijn de mensen. Iedereen is hier zo vriendelijk, je maakt heel snel een praatje met iemand.

Voordat wij definitief vertrokken naar Darwin hadden wij al vrienden gemaakt met een stel in Darwin, van een eerder bezoek aan de stad. Voor de eerste vragen konden we meteen bij hun terecht, dat was echt heel fijn.

Toen we eenmaal in het huis woonden maakten wij al snel contact met de buurt. Een groot voordeel is dat we een hond hebben en je daardoor al snel in contact komt met andere hondenbezitters. Maar ook via ons werk leren wij steeds meer mensen kennen.

In Australië, en ik denk in Darwin in het bijzonder, is het niet lastig om met mensen in contact te komen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de stad gaat en een drankje gaat doen, maak je al snel nieuwe contacten. Er wonen veel verschillende nationaliteiten in Darwin, iets wat ik zelf erg leuk vind.

Feestjes in Australië

Regelmatig worden we dan ook uitgenodigd voor een feestje, waarbij sommige dingen heel anders gaan dan we in Nederland gewend waren. Hier in Australië is het heel gebruikelijk dat de gasten ook iets meenemen. Zo neemt bijvoorbeeld iemand biertjes mee, de ander zorgt voor chips en nootjes, weer iemand anders neemt salade mee, etc.

Een feestje oogt in eerste instantie een stuk rommeliger dan in Nederland (waar is dat kringetje met stoelen? 😉 ) maar al snel voelt het erg relaxt aan. Want wanneer iedereen wat meeneemt heeft de jarige ook meer tijd om met vrienden te praten en is hij niet alleen maar druk met inschenken en bedienen.

Coronacrisis in Australië

Het afgelopen jaar was voor Australië zelf misschien wel het heftigste jaar ooit. Na de meest ingrijpende bosbranden begin dit jaar, had Australië al snel weer te maken met een nieuwe ramp: de coronacrisis. Gelukkig heeft Australië, door direct in te grijpen, het aantal besmettingen nog aardig laag weten te houden.

En dat geldt ook voor de Northern Territory, waar op dit moment al maanden geen besmettingen zijn. Dit betekent wel dat reizen naar het buitenland er voorlopig even niet in zit, maar dat is een goede reden om lekker weg te gaan in eigen land.

Darwin Festival
Darwin festival

Leven in Darwin

Ook de stad Darwin heeft meer voordelen dan ik van te voren had verwacht. Gezien de ligging is het altijd zonnig en warm (ik hou enorm van de warmte en haat wisselvallig weer). Op de weg is het een stuk rustiger dan in de grote steden, files zijn er nauwelijks. En ook op evenementen is het allemaal gemoedelijker en is er meer ruimte.

Tijdens supercars - Wonen in Australië
Tijdens Supercars – Wonen in Australië

Wanneer we naar de kust gaan hebben we soms stranden helemaal voor onszelf. En wanneer we de gezelligheid op willen zoeken kan dat ook gewoon, je bent namelijk zo in het centrum van Darwin. Voor mij zijn dit echt voordelen, zeker in de tijd waarin we nu leven en waarbij we afstand moeten houden.

Een van de stranden van Darwin
Een van de stranden van Darwin

Verschil Nederland en Australië

Wanneer je in een ander land woont ga je snel vergelijkingen maken met het land waar je vandaan komt. Hoewel Australië in eerste instantie niet heel anders lijkt dan Nederland (behalve de natuur en het klimaat dan) zijn er toch wel enorme verschillen.

Een van de opvallendste dingen vind ik de omgang tussen mensen en de manier waarop mensen hier met tegenslagen omgaan. Australiërs zijn zo positief, er moet heel wat gebeuren tot ze echt omslaan in negativiteit.

Ze zijn voor mijn gevoel ook een stuk minder online bezig. In restaurants, café’s en andere openbare plekken, zie je ze veel minder met hun telefoon bezig. Ook wanneer je een terrasje pakt is iedereen lekker met zijn eigen tafel bezig en niet met hun telefoon.

In de winter of wanneer het minder weer was kon het gerust gebeuren in Nederland dat we de hele avond tv keken en binnen bleven. Hier in Darwin gaan we heel vaak in de avond er even tussenuit. Even een strandwandeling maken, tennissen, zwemmen, stukje fietsen of lekker in de tuin bezig zijn. Je leeft hier heel veel buiten, iets wat ik graag doe.

In de tuin met Joey
In de tuin met Joey – wonen in Australië

En zo zijn er nog veel meer verschillen, waar je pas achter komt als je er woont. Mocht je een vraag hebben over het leven in Australië, laat dan je reactie achter of stuur mij een mailtje.

Tot de volgende update!

Cheers! Jesper

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis