Een kijkje in het authentieke Cuba

Gepubliceerd: 16 aug 2016 | Foto: Een kijkje in het authentieke Cuba

“Dan ben je nog net op tijd!” kreeg ik van veel mensen om mij heen te horen zodra ik vertelde naar Cuba op vakantie te gaan. En eerlijk is eerlijk, het versoepelen van het Amerikaanse embargo met Cuba was inderdaad de voornaamste reden om deze zomer naar het eiland af te reizen; ook al stond het al langer op mijn verlanglijstje. Bijna alle andere toeristen die mijn vriend en ik op onze reis tegenkwamen hadden dezelfde reden voor hun vakantiebestemming: nu kun je nog het authentieke Cuba beleven! Maar wat is nu eigenlijk dat ‘authentieke Cuba’?

Wie aan Cuba denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de oldtimers. En ja, deze zijn er volop. Bij aankomst op het vliegveld in Havana worden we opgehaald in een Plymouth 54 en als we de volgende dag in de stad zelf rondlopen kijken we onze ogen uit…Cadillacs, Chevrolets, Pontiacs, maar ook Ladas, alles rijdt er door elkaar; een geweldig gezicht.

Oldtimer in Havana

Oldtimer in Havana

Cuba = sigaren, mojito’s en salsa

Toch zijn de oldtimers voor de Cubanen zelf geen signatuur van het land. Een lokale boer in Viñales vertelt ons dat de Cubaanse cultuur gekenmerkt wordt door 3 dingen: sigaren, mojito’s en salsa. En eigenlijk kun je hier ook niet omheen. De rum vloeit rijkelijk in elk restaurant, in sommige is zelfs geen fris te verkrijgen; en niet alleen de Mojito, maar ook de Piña Colada, Daiquiri en Cuba Libre vinden gretig aftrek. Bij deze zelfde restaurants, hoe klein ook, staat er altijd wel een salsabandje te spelen. Je wordt vanzelf vrolijk van de opzwepende muziek; zelfs al komen het welbekende Guantanamera en Chan Chan al voor de tiende keer voorbij op één dag

een salsaband maakt muziek op een plein in Trinidad

Een salsaband maakt muziek op een plein in Trinidad

En dan de sigaar; de Cubanen roken ze niet alleen volop, ze proberen ze ook aan de lopende band aan je te verkopen. Het is denk ik de grootste zogenaamde scam van Cuba: een Cubaan spreekt je aan, maakt een praatje met je en zegt vervolgens dat hij je A-merk sigaren kan verkopen voor een veel betere prijs dan in de fabriek of winkel. Zo kwamen wij in Santa Clara, zogenaamd per toeval, “dé directeur” van de grote sigarenfabriek tegen. Na een kort praatje over de plaatsen die hij in Nederland eens bezocht heeft, weet deze man ons te vertellen dat de rondleidingen in de fabriek toch echt op andere tijden starten dan in onze reisgids staat aangegeven. De sigaren die hij ons vervolgens laat zien zijn niet van de echte te onderscheiden.

Cubaanse eigenaardigheden

Naast dit soort scams heeft Cuba ook nog andere ‘eigenaardigheden’. Zo moet je bij elke casa particular, een soort Bed & Breakfast waarbij je dus slaapt bij mensen thuis, direct je paspoort afgeven en worden al je gegevens, samen met je aankomst- en vertrekdatum, zorgvuldig genoteerd in een soort registratieboekje van de staat. Daarnaast betalen toeristen nog steeds met hun ‘eigen’ munteenheid, de Peso Convertible (afgekort CUC), terwijl de Cubanen zelf alles met de Peso Cubano (afgekort CUP) betalen. Hierdoor is niet alleen alles voor toeristen minimaal 2 keer zo duur, voor de Cubanen zelf valt ook het meeste geld in de toeristenindustrie te verdienen. Zo verdient een taxichauffeur vele malen meer dan een arts met een medische opleiding.

Ook zie je in Cuba overal odes aan de revolutie, Ché Guevara en Fidel Castro

Ook zie je in Cuba overal odes aan de revolutie, Ché Guevara en Fidel Castro

Toch, of misschien wel daardoor, is alles ontzettend goed geregeld voor toeristen. Een taxi collectivo, ookwel gedeelde taxi genoemd, is snel geboekt en ook een casa particular is binnen no time gevonden, zelfs zonder reservering. De Cubanen zijn vriendelijk en behulpzaam en zodoende voelt het er ook veilig. Waar ik de eerste dag nog angstvallig mijn camera elke keer in onze rugzak terugstopte, liet ik hem al snel daarna gewoon om mijn nek hangen, zonder problemen.

De auto’s, de rum, de sigaren, de muziek, maar ook de registratieboekjes en toeristische munteenheid, dit alles maakt Cuba authentiek! Ik ben benieuwd of het inderdaad zo snel zal veranderen als iedereen denkt.

Vijf favoriete bezienswaardigheden

Mijn 5 hoogtepunten van onze reis door dit authentieke Cuba waren:

1 – Te paard door de Valle de Viñales
2 – Afkoelen in waterval El Nicho in Topes de Calientes
3 – Kijken naar swingende Cubanen bij Plaza Major te Trinidad
4 – Genieten van de mooie stranden en de rust in Santa Lucia
5 – Struinen door de drukke straatjes van Havana Vieja

Valle de Viñales

Valle de Viñales

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Bestemming

São Bento: een van de mooiste stations ter wereld!

Wie de mooie Portugese havenstad Porto bezoekt mag een bezoek aan São Bento, een van de mooiste treinstations ter wereld...

City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Prachtige fjorden, indrukwekkende gletsjers en majestueuze bergen, de omgeving van Stavanger in Noorwegen weet menig reiziger enthousiast te maken. Zeker...

Rondreis door Afrika: Malawi, Zambia en Zimbabwe

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort...

Gratis activiteiten in Australië waarmee je kunt besparen op je reis

Rondreizen door Australië is niet goedkoop en zeker met het boeken van verschillende excursies kunnen de kosten snel oplopen. Gelukkig...

10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

Zin in een weekendje weg in Nederland? Wat dacht van je een weekendje Rotterdam? Tijdens jouw bezoek aan deze leuke...

Bezienswaardigheden Toronto: de leukste plekken om te bezoeken

Toronto is een hele fijne stad om te bezoeken voor een stedentrip of tijdens je rondreis door Canada. Deze hoofdstad...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy