Badlands & Hoodoos in het zuidwesten van USA

Gepubliceerd: 20 apr 2020 | Foto: Badlands & Hoodoos in het zuidwesten van USA

Het zuidwesten, Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico en Utah heeft een enorme hoeveelheid aan schitterende natuur en cultuur in de aanbieding. En dan heb ik het niet alleen over de wel bekende nationale parken maar over een heel andere soort natuur te weten Badlands, Hoodoos, Slot Canyon, Cliff Dwelling en nog een aantal mooie, nader uit te leggen, natuur en cultuur.

In dit blog wil ik een eerste aanzet geven met de Badlands en de Hoodoos

Badland(s)

Badland, een oude uitdrukking van de Indianen die dit slecht land noemde omdat er niets groeide of bloeide. Maar wij, ervaren Amerika gangers weten nu wel beter, de Badlands zijn een enorme bron van wonderschone formaties en de daarbij horende hoodoos.

San Jose Badlands
San Jose Badlands

De Badlands bestaan uit zand en/of klei en door de erosie (speling van wind en regen) verandert het landschap zienderogen. De zachte gedeeltes worden als eerste weggespoeld of geblazen waardoor de wat hardere delen overeind blijven met erboven op meestal een “hoedje” Dit is dan meestal het meest harde gedeelte uit de heuvel van klei of zand. Door deze natuurlijke gang van zaken ontstaat dan een Hoodoo. Eigenlijk is het dus een pilaar met hoedje.

Maar uiteindelijk zal ook de hoodoo geheel verdwijnen en ontstaan er in de tussentijd alweer nieuwe hoodoos. Hierdoor kun je een badland jaarlijks gaan bezoeken omdat het er steeds weer anders uitziet.

Ook zijn er hoodoos die uit andere materialen bestaan, steen of graniet, die verdwijnen niet zomaar omdat die de tijd wel overleven. Deze verschijnselen noemen we o.a. Spire. 

Hier meer over in een volgend blog.

Hierboven de Blue Canyon met op de voorgrond een deel van het Badland met wat kleine hoodoos op een grote hoodoo. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond de bergen uit zand of klei die al aan het vervormen zijn tot nieuwe hoodoos en badlands.
Hierboven de Blue Canyon met op de voorgrond een deel van het Badland met wat kleine hoodoos op een grote hoodoo. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond de bergen uit zand of klei die al aan het vervormen zijn tot nieuwe hoodoos en badlands.

De Blue Canyon en Bisti

De Blue Canyon en Bisti hebben we elk 3 keer bezocht, 3 jaar achter elkaar zelfs, en het verschil was ieder jaar weer enorm. De ene serie hoodoos en badlands maken plaats voor de volgende generatie.

De meeste badlands vind je terug in de staat New Mexico maar ook andere staten herbergen dit soort natuur. Later meer over de plaatsen waar ze te vinden zijn.

Bereikbaarheid

Maar deze gebieden liggen helaas niet zomaar langs de weg, althans meestal niet. De aanrij en looproutes zijn niet eenvoudig want het is meestal gelegen in de woestijnen maar goed te doen als je een kompas of GPS bij je hebt en de beschikking hebt over een auto met AWD of 4WD.

San Jose Badlands
San Jose Badlands

Een goede auto

Bovendien moet de auto een hoge bodemvrijheid hebben omdat de onverharde paden niet onderhouden worden en dus zeer hobbelig of vol met gaten kunnen zijn. We hebben al meerdere malen met 60 km p.u erover gereden maar ook een aantal keren stapvoets. Na een periode van regen kan het heel verraderlijk zijn.

Maar let op: Het rijden met een huurauto over onverharde paden (dirt roads) vergt oplettendheid en meest belangrijk: JE BENT NIET VERZEKERD

Maar geen nood, ik heb meer onverhard dan verhard gereden in de States en het is op een tweetal lekke banden na altijd goed gegaan. Als je het maar met beleid doet.

Mocht je geen GPS hebben, met de routebeschrijvingen van de diverse sites hierover of via Google maps en zelfs google earth heb ik het allemaal gehaald op 3 of 4 bestemmingen na.

Je moet wel over een dosis oriëntatie vermogen beschikken.

Geen schaduw

Mocht je beslissen dat je dit avontuur aan wilt gaan dan nog een zeer belangrijke mededeling:

Er is bijna geen schaduw in de woestijn dus loop je altijd vol in de zon. Dus beschermende kleding en goed en regelmatig insmeren met een hoge factor, draag een hoed of pet en neem heel veel water mee en als je langer verblijven wilt ook voldoende eten.

Op deze foto zie je links hoe de hoodoo aan het ontstaan is uit een heuvel van zandsteen. De andere hoodoos maakten ooit deel uit van een groter geheel
Op deze foto zie je links hoe de hoodoo aan het ontstaan is uit een heuvel van zandsteen. De andere hoodoos maakten ooit deel uit van een groter geheel.

Vaak zie je diverse hoodoos bij elkaar staan, in allerlei maten, vormen en kleuren. Een andere keer zie je er maar 1 en verder op nog 1. Ze zijn allemaal ontstaan uit een berg met zand of klei.

Zoals al aangegeven, in een van mijn volgende bijdragen zal ik je laten weten waar de badlands en hoodoos zich bevinden. Kun je niet wachten tot dan, ga dan naar  www.2loversontour.jouwweb.nl

Deze leuke gastblog over de Badlands & Hoodoos is geschreven door Jos Haffkamp

Misschien vind je dit ook interessant:

Wat je moet weten en regelen voor een reis naar USA

Reisinfo

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Verenigde Staten

De ultieme rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten

Altijd al de ultieme roadtrip door de VS willen maken? Dan is een rondreis door het noordwesten van de Verenigde...

Las Vegas: dé Amerikaanse stad waar verveling niet bestaat

Welcome to Fabulous Las Vegas! Midden in de Amerikaanse Mojave Desert schittert het bruisende Las Vegas. Een bezoek aan deze...

Ontdek Zion National Park in Amerika

Een nieuw (reis)jaar, nieuwe hoop! Ook hier bij Liefde voor Reizen. Laat ons hopen dat 2021 een écht reiscomebackjaar wordt....

West-Amerika: rondreis vol met wauw-effecten

Amerika, het land met ongekende mogelijkheden, het land van de geweldige natuur, het land van de wauw -effecten, het land...

New Mexico: mooie bezienswaardigheden om te bezoeken

De laatste blog over de bestemmingen in het zuidwesten van USA gaat over de staat met de meeste badlands: New...

Californië: onontdekte plekken om te bezoeken

Californië, de golden state wordt deze staat ook wel genoemd. In deze staat vind je diverse mooie nationale parken waaronder...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy