Ontdek het indrukwekkende Cappadocië in Turkije

Gepubliceerd: 18 sep 2014 | Foto: Cappadocia

Cappadocia
Reisblog Liefde voor Reizen

Wie aan Turkije denkt, denkt vaak meteen aan all inclusive resorts aan de kust, 8-15 dagen onbekommerd genieten en werkstress van je af laten glijden. Dat Turkije veel meer te bieden heeft dan dat, wordt steeds meer bekend. Vandaag neem ik je mee naar Cappadocië, Turkije

Ontdek Cappadocië

Hoewel Cappadocië niet het eerste is waar je bij Turkije aan denkt, is het lang niet zo onbekend als je wellicht denkt. Vele toeristen weten de route naar dit mooie landschap, in het midden van Turkije, te vinden. Het gebied is in aanzien gegroeid nadat het in 1985 door UNESCO werd opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Cappadocia
Cappadocia

De Erciyes Dag en Hasan Dag

Cappadocië bestaat voor een groot deel uit een adembenemend landschap dat door de natuur eeuwenlang onder handen is genomen. Kenmerkend, en cruciaal voor het ontstaan van het gebied, zijn de twee vulkanen die het gebied rijk is. De Erciyes Dag en Hasan Dag. Hoewel beide vulkanen zich al tijden stil houden, waren ze de spil in het ontstaan van het ruige landschap.

Het tufsteen, wat je door heel het gebied heen tegenkomt, en het puntige landschap verrijken, komt voort uit de uitbarstingen van beide vulkanen, 40 miljoen jaar geleden. Het as dat daarbij neerdaalde heeft dit poreuze gesteente voortgebracht. De rivierbedding, die er toen nog was, is volledig uitgedroogd en door de erosie van water en wind gemaakt tot wat het nu is. Samen met het afgekoelde lava, basalt, vormt dit door het gebied de zogenaamde ‘feeënschoorstenen’ en tufsteenkegels. Het is trouwens nog wel oppassen geblazen, eens in de zoveel tijd stort er zo’n basalt steen naar beneden.

Cappadocia
Cappadocia

Eyecatcher: Uitgehakte grotwoningen

Een ware eyecatcher voor dit gebied, zijn de uitgehakte grotwoningen. Deze zijn eeuwenoud en uit het tufsteen gehakt. De Turkse regering maakte aan bewoning van deze grotwoningen in de jaren 50 een einde. Wie dit stukje werelderfgoed wil bezoeken, kan prima terecht in een van de omliggende plaatsen: Ürgüp, Nevşehir of Avanos. Wil je niet enkel gebonden zijn aan dit gebied, maak er dan een uitstapje van en vestig je 70 kilometer naar het oosten, in Kayseri.

Kayseri

Kayseri is, voor Nederlandse begrippen, een vrij grote stad (1 miljoen inwoners). Maar ook deze staat bij Nederlanders niet erg bekend. In de winter is Kayseri echter een van de wintersportlocaties van Turkije, dat gelegen is aan de berg Erciyes (3196 meter). Daarnaast heeft Kayseri tal van musea en een mooi centrum. Hoewel Kayseri een verkeersknooppunt is, wat dagelijks grote files oplevert, rijdt er een gloednieuwe tram en zijn er door de stad nieuwe stadsbussen aangekocht om de uitstoot te beperken, en verplaatsing binnen de stad te bevorderen. Dagelijks kan je vanuit Kayseri een uitstapje maken naar Cappadocië.

De reis

Wil je via Kayseri een bezoek brengen aan Cappadocië, dan kan je vanaf Schiphol dagelijks vliegen met Turkish Airlines. Dit is overigens vaak wel met een tussenstop in Istanbul. Houd in de gaten hoeveel overstaptijd je hebt, dit kan nog weleens oplopen. Mocht je overstap erg lang duren, breng dan gerust wat dagen door in Istanbul. Nederlandse touroperators bieden een reis naar Cappadocië doorgaans aan in de vorm van een rondreis. Je start dan veelal in Antalya.

Cappadocia
Cappadocia

Tip

Hoe kan je zo’n gebied nou beter ervaren dan vanuit de lucht. Elke middag is het, zeker in de zomer, raak met luchtballonnen. Hoewel dit wellicht voor de meeste reizigers een wat dure excursie is (175 euro p.p.), is het wel de ultieme manier om een groot deel van dit UNESCO gebied te beleven. Ik Kayseri kan je de stad ook verkennen met een scooter, fiets of quad. Het gebied van Cappadocië kan je daarnaast ook op de avontuurlijke manier verkennen: per paard.

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Turkije ook leuk:

Doen in Cappadocië in Turkije
Turkije

Wat te doen in Cappadocië: de mooiste bezienswaardigheden!

Cappadocië staat al jaren op mijn travellist en de laatste jaren zag ik alleen maar meer foto’s van deze magische streek langs komen. Vooral de foto’s van de tientallen luchtballonnen bij zonsopgang nodigen je uit om naar Cappadocië te gaan. Zouden we ons vier dagen vermaken in Göreme om alleen die ballonvaart te maken? Zeker Wat te doen in Cappadocië: de mooiste bezienswaardigheden!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy