Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezienswaardigheden Costa Rica: van San José naar de westkust

Rondreis Costa Rica

Bezienswaardigheden Costa Rica: van San José naar de westkust

Rondreis Costa Rica

Inhoudsopgave

In het hart van Midden-Amerika ligt een land met prachtige stranden, fantastische regenwouden en een swingende cultuur. Bienvenido a Costa Rica! Volgens velen het paradijs op aarde en daar ben ik het helemaal mee eens.

Costa Rica betekent letterlijk “rijke kust”, maar het is zoveel meer dan dat. Het kleine landje van 51.100 vierkante kilometer heeft meer dan dertig nationale parken vol ongerepte regenwouden, nevelwouden, mangroves, en koraalriffen. Er zijn meer dan 500.000 verschillende diersoorten waaronder verschillende vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vissen en insecten. Maar het is niet alleen de natuur wat Costa Rica tot zo’n fijne bestemming maakt, want ook de warmte en de mentaliteit van de ‘Ticos’ zorgen ervoor dat je je thuis en welkom voelt. Niet voor niets is ‘Pura Vida’ de lijfspreuk van de bewoners van dit land.

Encantado Trail en Delbajo Trail - Bezienswaardigheden Costa Rica

Ik bezocht het land in november, aan het einde van het regenseizoen, en dat is een enorme aanrader. Natuurlijk valt er dan nog af en toe een buitje, maar de natuur is dan zo groen en mooi. Dat wil je niet missen. Het makkelijkste is om een auto te huren en zo rond te reizen, maar ook met het openbaar vervoer is het prima te doen. Ik bezocht de volgende plaatsen:

San José

Na een lange vliegreis is het niet slim om meteen in een huurauto te stappen en daardoor is de bruisende hoofdstad, San José, automatisch een goed startpunt van de rondreis. Je vindt de beste en lekkerste lokale gerechten op de Mercado Central. Ook het Goudmuseum is een bezoekje waard!

La Fortuna

Het plaatsje La Fortuna ligt aan de voet van de Arenal vulkaan. De Arenal is nu in slapende toestand, maar tot 2010 was het één van de meest actieve vulkanen ter wereld, dankzij de vele rookpluimen, knallen en gerommel.

De arenal Vulkaan

Nog steeds is het niet mogelijk om naar de top van de vulkaan te gaan, maar het gebied rondom de vulkaan is perfect om te wandelen en te hiken. Wil  je dit prachtige regenwoud op een echt unieke manier ervaren? Ga dan ziplinen! Via een parcours van zeven lijnen vlieg je door de toppen van de bomen. De langste lijn is ongeveer 750 meter en de hoogste bevindt zich op 200 meter.

Ziplinen in Costa Rica

Ben je na een dag vol avontuur toe aan een beetje ontspanning? Over het algemeen vind je in de buurt van een vulkaan natuurlijke warmwaterbronnen, dankzij het hete magma onder de vulkaan, en dat is in La Fortuna niet anders. De combinatie van natuur, avontuur en deze bijzondere manier van ontspanning maken La Fortuna onmisbaar tijdens een bezoek aan Costa Rica.

Monteverde

Als natuurliefhebber mag je het nevelwoud van Monteverde niet overslaan! Een nevelwoud, of cloud forest, herken je aan de constante mist. Deze mist ontstaat wanneer de warme en vochtige lucht van de lager gelegen gebieden in aanraking komt met koelere lucht op de hogere hoogtes en dat zorgt voor bijna magische sferen. 

Het Monteverde Cloud Forest Reserve, zoals het officieel heet, ligt op een hoogte van ongeveer 1.200 tot 1.800 meter boven zeeniveau. Het vochtige microklimaat in het gebied is onmisbaar voor de planten en dieren. Hierdoor kom je tijdens een wandeling de meest bijzondere vogels en planten tegen, waaronder prachtige varens en orchideeën.

Ook de kenmerkende hangbruggen van Costa Rica zijn in het Monteverde Cloud Forest Reserve. Dat zorgt ervoor dat je, ook als je geen daredevil bent, het uitzicht hoog boven de toppen van de bomen kan ervaren. Verder kan je hier natuurlijk, als het weer meezit, fantastisch ziplinen.

Hoe mooi het nevelwoud ook is, er kleeft een groot nadeel aan. Zodra het weer een beetje slechter is, zie je, dankzij de dichte mist, geen hand voor ogen. En kan je, vanwege je eigen veiligheid, de bruggen niet bezoeken. Reserveer daarom minimaal twee dagen voor een bezoek aan Monteverde, zodat je altijd nog een herkansing hebt om het nevelwoud te bezoeken.

Manuel Antonio

Het Parque Nacional Manuel Antonio is een van de kleinere nationale parken in Costa Rica, met een oppervlakte van maar 16 vierkante kilometer. Ondanks, of misschien wel dankzij, de kleine oppervlakte wordt het park een van de biodiversiteits-hotspots van Costa Rica genoemd.

Je vindt er meer dan honderd zoogdiersoorten, waaronder kapucijnapen, luiaards, wasberen en doodshoofdaapjes. Daarnaast vliegen er meer dan 180 verschillende vogels rond, waaronder toekans en parkieten.

Apen spotten in Costa Rica

Garanties kan natuurlijk niemand geven, maar de kans dat je hier een luiaard tegenkomt is bijna honderd procent. Tijdens mijn hike door dit park schreeuwden de brulapen door de bomen, vlogen de toekans in het rond en struikelde ik, figuurlijk, over de wasbeertjes.

In het park zijn verschillende witte zandstranden waar je heerlijk kan genieten van de zon en de zee. Laat alleen je spullen, en vooral je eten niet onbeheerd achter, want dan weten de wasbeertjes en aapjes te vinden. 

In ongeveer tien dagen bezocht ik deze prachtige plekken aan de westkant van Costa Rica. Daarna maakte ik de oversteek naar de oostkust. Mijn ervaringen daar deel ik in het tweede deel van deze blog.

Deze leuke reisblog over Costa Rica is geschreven door gastblogger Lesley

Plan je reis door Costa Rica
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Costa Rica