Zoek
Sluit dit zoekvak.

De leukste bezienswaardigheden in Groningen

De leukste highlights in Groningen

De leukste bezienswaardigheden in Groningen

De leukste highlights in Groningen

Inhoudsopgave

Groningen is een bruisende stad in Nederland, waar altijd wel iets te doen is. Deze stad beschikt over vele leuke winkeltjes, leuke straatjes, mooie gebouwen en vele gezellige restaurantjes. In deze blog ontdek je de leukste bezienswaardigheden in Groningen.

Shoppen

In Groningen kun je heerlijk shoppen er is voor ieder wat wils. Er is een grote winkelstraat en daaromheen vele leuke kleine winkelstraatjes. Wat Groningen zo leuk maakt is de diversiteit aan authentieke winkeltjes. De Folkingestraat en de Zwanestraat zijn hierbij mijn favoriete winkelstraten.

Winkelstraat in Groningen

Martinitoren

De Martinitoren onder Groningers beter bekend als d’ Olle Grieze, is niet alleen erg mooi om naar te kijken. Je kunt deze ook beklimmen. Weet waar je aan begint, het is een hele klim naar boven. De Martinitoren is maar liefst 97 meter hoog en dat zijn zo’n 300 traptreden naar boven toe. Er is geen lift in de Martinitoren. Wel heb ik goed nieuws: halverwege kun je namelijk al even een rondje buiten om de toren lopen en van het mooie uitzicht genieten. Ook kun je hier naar binnen om de toren van binnen te bekijken. Helemaal boven kun je ook naar buiten om van het mooie uitzicht te genieten. Het beklimmen van de Martinitoren is zeker de moeite waard.

Het Forum

Het Forum is een opvallend gebouw en cultureel centrum in het hart van de stad Groningen. Het Forum is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau NL Architects. Het Forum is bedoeld als een ontmoetingsplaats voor mensen met verschillende interesses en achtergronden. Het fungeert als een centrum voor kennis, cultuur en entertainment in de stad Groningen. De specifieke activiteiten en programma’s kunnen variëren, dus het is een goed idee om de officiële website van het Forum Groningen te raadplegen voor actuele informatie over tentoonstellingen, evenementen en andere activiteiten. In het Forum zijn meerdere restaurants waar je iets kunt eten en drinken.

Het Forum in Groningen

Architectuur

Het Forum heeft een opvallende en moderne architectuur. Het bestaat uit meerdere verdiepingen en heeft een bijzondere vorm die opvalt in de stad. 

Cultuurcentrum

Het Forum dient als een belangrijk cultureel centrum in Groningen. Het herbergt een breed scala aan culturele instellingen en voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een bioscoop, expositieruimtes en ruimtes voor evenementen. 

Bibliotheek

De bibliotheek in het Forum is een belangrijk onderdeel van de faciliteit. De bibliotheek zit verspreid over meerdere verdiepingen van het gebouw. Het biedt een diverse collectie boeken en andere media, evenals ruimtes voor studie en lezen.

Bioscoop

Het Forum beschikt over meerdere filmzalen waar regelmatig films worden vertoond. Het programma omvat zowel mainstream als onafhankelijke films, waardoor het een populaire bestemming is voor liefhebbers van film.

Exposities en evenementen

Het Forum organiseert regelmatig tentoonstellingen en evenementen op het gebied van kunst, cultuur en wetenschap. Dit draagt bij aan de levendige culturele scene in Groningen.

Uitzichtplatform

Een opvallend kenmerk van het Forum is het uitzichtplatform op het dak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Groningen. 

Het Forum Groningen is gratis toegankelijk. Voor sommige faciliteiten moet je echter betalen, zoals de bioscoop en de meeste tentoonstellingen, onder andere. In het Forum zijn meerdere restaurants waar je iets kunt eten en drinken.

Roltrap

Hoornseplas

Het is net buiten het centrum, maar je waant je in een hele andere wereld. De Hoornseplas is echt een prachtig natuurgebied en staat ook wel bekend als de parel van Groningen.

Activiteiten in en rondom de Hoornseplas

Je kunt hier bijvoorbeeld heerlijk zwemmen, zonnen, chillen en picknicken. Langs het water is er een zandstrandje en iets verder van het water zijn er verschillende grasvelden waar je kunt relaxen. In de zomermaanden is het hier vaak levendig. Mensen komen om te zwemmen, te sporten (bijvoorbeeld voetbal en volleybal), en gezellig samen te komen.

Watersporten

De plas is verdeeld in twee gedeeltes. Aan de ene kant kun je lekker chillen en zwemmen, terwijl aan de andere kant ruimte is voor liefhebbers van watersport. Hier kun je zeilen, windsurfen en kanoën op de Hoornseplas. Het kalme water maakt het een geschikte locatie voor deze activiteiten.

Wandelen en fietsen

Rondom de Hoornseplas zijn paden aangelegd die ideaal zijn voor wandelen, joggen en fietsen. Het gebied biedt een prachtige omgeving om van de natuur te genieten.

Noordeplantsoen

In het hart van Groningen bevindt zich een groene oase van rust en levendigheid: het Noorderplantsoen. Dit schilderachtige park, omringd door historische herenhuizen en statige bomen, is niet slechts een plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad; het is een levendig knooppunt van activiteiten en ontspanning.

Noordeplantsoen
Noordeplantsoen

Bij het betreden van het Noorderplantsoen word je verwelkomd door een serene atmosfeer die zich als een vriendelijke omhelzing uitstrekt. De vijvers reflecteren de zonnestralen, waardoor ze glinsteren en een rustgevende ambiance creëren. De uitgestrekte gazons nodigen uit tot ontspanning, perfect voor rustige picknicks en zorgeloze zonnige middagen.

Het diverse groen, variërend van imposante bomen tot levendige bloembedden, vormt een natuurlijk palet dat met de seizoenen transformeert. In het voorjaar schilderen bloeiende bloemen het landschap in levendige kleuren, terwijl in de herfst de bladeren een warme gloed aannemen. Deze variatie in de vegetatie geeft het Noorderplantsoen een tijdloze en levendige uitstraling gedurende het hele jaar.

Zwemmen in Groningen

Eten en drinken

Midden in het Noorderplantsoen bevindt zich een restaurant genaamd Zondag. Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje. Op drukke dagen is het verstandig om van tevoren te reserveren als je binnen wilt zitten. Het ruime terras biedt een uiterst gezellige sfeer. Daarnaast zijn er rondom het Noorderplantsoen diverse plekken waar je kunt genieten van lekker eten. 

Winkelstraat
Plein in Groningen

Deze leuke gastblog over Groningen is geschreven door Yvonne van Reizenmetpassie.nl

Groningen bezoeken?

Overnachten in Groningen

De leukste en betaalbaarste hotels in het centrum van Groningen vind je hier

Tour of excursie

Met een leuke tour in of rondom de stad ontdek je meer van de stad en omgeving. Bekijk de mogelijkheden

Weekendje Groningen

Boek een compleet verzorgd weekendje Groningen en geniet van deze mooie stad.

Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland