Stedentrip Moskou - bezienswaardigheden Moskou

Stedentrip Moskou: een andere wereld op slechts 3 uur vliegen

Gepubliceerd: 12 aug 2019 | Foto: Bezienswaardigheden Moskou tijdens stedentrip - Gastblogger Marije

Bezienswaardigheden Moskou – Als je vrijwel alle geijkte (hoofd)steden in Europa al hebt gezien, en je wilt een bijzonder stedentripje zonder al te ver te hoeven vliegen, kies dan voor Moskou!

Visum

De voorpret begint al met het regelen van je Rusland visum. Hou er rekening mee dat dit enige tijd in beslag kan nemen. Naast het opvragen van diverse papieren, hoort er ook een bezoekje aan de Visumcentrale in Den Haag bij de procedure. Laat je niet verleiden door bemiddelaars die aangeven dat het ‘ingewikkeld en moeilijk’ is om zelf een visum aan te vragen, en schofterig veel geld voor bemiddeling rekenen. Zorg dat je ten minste 4-6 weken voor vertrek je visum regelt en lees je goed in over de vereisten. Dit kan je zomaar €250 p.p besparen. 

En zeg nou zelf: het is toch supergrappig als een ‘echte Rus’ op de visumcentrale je verteld dat je officiële pasfoto waarschijnlijk geweigerd gaat worden omdat er “too much smile” op staat, “and they don’t like that”.

Transfer

De luchthaven van Moskou ligt bijna 50km vanuit het centrum en met de trein doe je er zo’n anderhalf uur over om in de stad te komen. Sneller, makkelijker en waarschijnlijk ook nog goedkoper is het om met een taxi te gaan. Tip: via booking.com kun je (als genius-member ook nog met korting) heel makkelijk en goedkoop een airport-transfer boeken. Een ritje van ongeveer 60min kost je dan in totaal slechts €36. De taxi wacht je op na landing in de aankomsthal en je ontvangt via sms bevestiging en de contactgegevens van de driver. Supereasy.

Traditioneel' historisch Moskou voor het historisch museum
Traditioneel’ historisch Moskou voor het historisch museum

On foot

Als je slechts 2 ½ dag in Moskou hebt, wil je natuurlijk eerst naar het Rode Plein en het Kremlin. Op de dag dat wij hier waren bleek het Airborne Forces Day te zijn. Hierop gedenkt de Russische luchtmacht de eerste parachutesprong in 1930, en het ‘ontstaan’ van deze krijgsmacht. Het Kremlin en Rode plein waren niet toegankelijk en overal liepen clubjes veteranen in een outfit dat nog het meest op een matrozenpakje leek (blauwwit gestreept).

Change of plans dus: dan maar een city sightseeiing tour op weg naar de Arbat – de bekende toeristische autovrije winkelstraat van Moskou. Hoewel de metrostations bekend staan om de schoonheid en het kunstzinnige karakter, krijg je lopend toch de beste indruk van de stad. Moskou is vooral groots. We kwamen enorme bouwwerken tegen uit de Sovjetperiode, liepen we over een stoep die minstens 10m breed was langs een ‘reguliere weg’ die de stad doorkruiste en maar liefst 7 banen per rijrichting besloeg. Alsof je gezellig langs de A2 aan het wandelen bent.

Grote, grotere en grootse gebouwen uit de Sovjet tijd
Grote, grotere en grootse gebouwen uit de Sovjet tijd

Omdat de straten zo enorm breed zijn steek je als voetganger ‘over’ door onder de weg door te lopen. Sommige van deze ‘tunnels’ doen tevens dienst als kunstgalerij of open podium. Zo liepen wij onder het Arbat-plein door recht in een ‘straatconcert’ van een toffe band die met klassieke (elektrische) instrumenten zoals een viool, bas, cello maar ook een tamboerijn rocknummers speelden. Geholpen door de akoestiek van het ondergrondse was dit echt een supervet mini-concertje.

Straatmuzikanten in de Arbat crossing
Straatmuzikanten in de Arbat crossing

De Arbat is een (uiteraard) brede autovrije straat met veel souvenirwinkeltjes, restaurantjes en modezaken. Uiteraard scoorden we hier de geijkte Matroesjka poppetjes voor mijn kleine nichtjes en traditionele Borsjtsj (Russische bietensoep) als lunch. We vervolgden onze weg richting de rivier de Moskou en liepen via Gorky Park en het enorme beeld van Peter de Grote (what’s in a name?) om ons rondje dicht te lopen.

By night

Om ’s avonds ergens leuk (traditioneel) te eten is Tripadvisor je beste vriend. Er zitten genoeg leuke eettentjes in Moskou, maar verspreid en soms verstopt door het karakter van de stad. 

The Waiters

Om nog wat gezellig te drinken ’s avonds stuitten we per toeval op het restaurant ‘The Waiters’, waar muziek en discolampen onze aandacht trokken. Tafels waren opzij geschoven, er waren cocktails en opa rookte aan de waterpijp en er werd gedanst. Een hostess op ongemakkelijke schoenen met felrode lippenstift in dezelfde kleur als haar jurk, leidde ons naar een plekje aan de bar waar ze vervolgens even later zelf opklom toen Beyoncé’s ‘Single ladies’ werd ingestart. The Waiters is namelijk een restaurant met zingende bediening, in alle rangen en standen, echt supertof! Wat een gezelligheid, echt een aanrader!

Zingende bediening in 'The Waiters' - bezienswaardigheden stedentrip Moskou
Zingende bediening in ‘The Waiters’

Kultur

Dag 2 en poging 2 voor het Rode Plein en het Kremlin. Dit keer met succes, het was opnieuw toegankelijk. En druk.

Het Kremlin van buitenaf - bezienswaardigheden stedentrip Moskou
Het Kremlin van buitenaf | bezienswaardigheden Moskou

Basiliuskathedraal

Gewapend met een audiotour bezochten we de Basiliuskathedraal, je weet wel ‘dat ding met die torentjes’, wat eigenlijk een ‘verzameling’ is van 9 kerken blijkt te zijn met de Basilius kathedraal als grootste die de roepnaam van het complex voert (officieel: de Pokrovski Sobor of in het Nederlands: de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods).

Van binnen is deze kathedraal al even zo bijzonder als van buiten. Geen stukje muur is onbeschilderd gelaten en de stijl van de kunst is typisch Russisch: vrij eenvoudige en ‘kinderlijke’ afbeeldingen. 

de Basilius kathedraal in Moskou
de Basiliuskathedraal | bezienswaardigheden Moskou

Het Kremlin bestaat uit veel (uiteraard) grote politieke gebouwen en kerken met opzichtig gouden koepels. Er is ook een wapenmuseum te bezoeken, alleen hiervoor is het nodig om ruim van tevoren kaarten en een timeslot te reserveren. 

Mausoleum van Lenin

Verder bevindt zich op het Rode Plein nog het Mausoleum van Lenin, gratis te bezoeken. Maar let op: deze is slechts tot 14.00 open en er kan een behoorlijke rij staan. Ook het Historisch museum is een opvallend – rood – bouwwerk op het Rode Plein en de moeite van een bezoekje waard.

Underground

Ook de moeite waard is een ritje met de bruine metro circle-line. De metro stations van Moskou staan bekend om haar kunstige verschijningen, die elk een eigen karakter hebben en een verhaal vertolken. Het best neem je de circle-line, die (zoals de naam al zegt) in een rondje rijdt en hop je even off bij elk station, en neemt vervolgens 4 min later de volgende metro naar het volgende station – je waant je in een waar museum!

een metro station - bezienswaardigheden stedentrip Moskou
Metro station | bezienswaardigheden Moskou

Op grote hoogte

Naast dit ‘historische’ centrum heeft Moskou ook een CBD – zakelijk centrum – met hoge skyscrapers, waar ook het restaurant ‘Ruski’ op de 84e verdieping te vinden is met een fantastisch uitzicht (ruim vooraf reserveren).

Ice-bar

Voor de diehards die nog een stukje typisch Russisch klimaat willen ervaren is er hier ook een ‘Ice-bar’, waar je in -15 een drankje kunt drinken aan een reusachtig ijsblok, dat tevens dienst doet als bar. Wodka is hier een goede optie, al krijg je ook een traditionele vacht aangemeten.

De Ice-bar in restaurant 'Ruski' - bezienswaardigheden Moskou
De Ice-bar in restaurant ‘Ruski’

The final

Dag 3 was nog een half dagje waarin we Gorky park nog bezochten – het Russische equivalent van Central Park is, wat in verhouding dan weer erg klein is hebben gewandeld – waar op dat moment een soort foodtruck-festival met veel typisch Russische gegrilde skewers met bier en/of wodka te krijgen waren.

Al met al was ons bezoek aan Moskou een bijzondere ervaring. Een mooie stad met mooie plekjes, opvallende ontmoetingen, een bijzondere sfeer en een leerzame en rijkelijke historie. Zeker geen ‘standaard’ stedentrip, en daarom erg de moeite waard.

Tip: combineer een bezoek aan Moskou met St. Petersburg voor het totaal andere karakter dat deze Russische stad heeft – het visum heb je immers toch al.

Deze leuke gastblog over Moskou is geschreven door Marije. Neem ook een kijkje op haar eigen blog https://maryrunswild.blog/

Enthousiast geworden over Moskou?

Ervaar deze Russische stad ook zelf. Bekijk de mogelijkheden!

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy