Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cape Tribulation: waar het regenwoud en de oceaan samenkomen

Cape Tribulation - waar het regenwoud en de oceaan samenkomen

Cape Tribulation: waar het regenwoud en de oceaan samenkomen

Cape Tribulation - waar het regenwoud en de oceaan samenkomen

Inhoudsopgave

Cape Tribulation is een van de meest bijzondere plekken van Queensland. Het is de plek waar het regenwoud samenkomt met de oceaan en waar minder dan 100 vaste inwoners wonen. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn de Kuku Yalanji. De naam Cape Tribulation betekent ‘Kaap Tegenspoed’, deze naam gaf de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook aan dit gebied nadat zijn schip vastliep in het rif, “omdat hier al onze problemen begonnen”.

Vakantie in Cape Tribulation

De leukste manier om de omgeving van Cape Tribulation te ontdekken is met een huurauto 😍 Bekijk hier de mogelijkheden. Wij hebben speciaal voor jou de best scorende autoverhuur maatschappijen op een rijtje gezet. Bekijk de lijst hier

Accommodaties: Bekijk hier de mooiste hotels
Excursies: de leukste tours vind je hier

Onze route door Noord-Queensland

Video over Cape Tribulation

YouTube video

Cape Tribulation bevindt zich in het Daintree National Park en de Wet Tropics en is wat mij betreft een absolute must visit als je in Noord-Queensland bent. Hoe ons bezoek in dit bijzondere gebied verging lees je in deze uitgebreide blog.

In de buurt van Cape Tribulation
In de buurt van Cape Tribulation

Voordat wij Cape Tribulation verkenden hadden wij in de ochtend al de Daintree River Cruise erop zitten en waren wij ingecheckt bij Daintree Wilderness Lodge, wat een erg bijzondere slaapplek was.

Daintree Wilderness Lodge - overnachten in het regenwoud
Daintree Wilderness Lodge – overnachten in het regenwoud

Wie in Cape Tribulation verblijft in december moet niet van suiker zijn. Tijdens het regenseizoen kan het flink losgaan en ook wij waren de gelukkige. Nadat wij de eerste dagen van onze trip de zon volop zagen, was het nu grijs met flinke tropische buien. Maar dat weerhield ons er niet van om op pad te gaan. Er waren regelmatig droge periodes tussendoor, waar we dan ook goed gebruik van maakten tijdens het hiken.

Een stromende rivier in Cape Tribulation
Een stromende rivier in Cape Tribulation

Dubuji Boardwalk

We begonnen aan de Dubuji Boardwalk, wat 25 minuten rijden is vanaf Daintree Wilderness Lodge. Voordat we het mooi aangelegde pad betraden, brachten we nog even snel een bezoek aan het openbaar toilet. Overal in Australië vind je bij toeristische attracties toiletten, dat is altijd top geregeld.

Dit toilet was erg bijzonder, we waren namelijk niet alleen. Aan de linkerkant van de loopbrug richting de toiletten hing namelijk een mega grote spin, zo groot als mijn hand. En ook in het toiletgebouw zelf hing een hele mooie maar zeer grote spin. Het ging hierbij om de Golden Orb Spider, als ik Google moet geloven.

Golden Orb Spider
Golden Orb Spider op de loopbrug
Golden Orb Spider aan het plafond in de wc

De Dubuji Boardwalk is een hike van 1.2 km waar men gemiddeld zo’n 45 minuten over doet. Het zijn goed aangelegde paden die je door een bijzonder stukje wereld leiden. Het is altijd een verrassing wat voor dieren je tegenkomt. Tijdens de Daintree River Cruise hebben wij kunnen ervaren dat het spotten van boomslangen ook tot de opties behoort.

Even geen regen tijdens onze Dubuji Boardwalk hike
Even geen regen tijdens onze Dubuji Boardwalk hike

Hoewel we regelmatig beesten hoorden wegschieten, was het spotten ervan een stuk lastiger. Zou het door het weer komen? Ook vogels lieten zich zelden zien, maar dit hebben wij vaker gemerkt tijdens regenachtig weer.

Dwars door het regenwoud
Dwars door het regenwoud

Ook al spot je weinig tot geen dieren, een hike zoals de Dubuji Boardwalk blijft geweldig om te doen. Helemaal omdat je weet dat er ook een kans bestaat om de cassowary te spotten. Maar ook de groene oase waarin je je begeeft is een geweldige ervaring. Vergeet niet om regelmatig even naar boven te kijken, je zult verstelt staan om de bijzondere tropische bomen en planten die je kunt spotten.

Enorme tropische bomen en planten - Cape Tribulation
Enorme tropische bomen en planten

Hoewel de paden nat waren, was het wel goed te doen. De Dubuji Boardwalk is zowel met droog weer als nat weer goed te bewandelen. Maar doe altijd voorzichtig als je plotseling wordt overvallen door een tropische stortbui.

Hiken met een paraplu, je bent tenslotte in het regenwoud - Cape Tribulation
Hiken met een paraplu, je bent tenslotte in het regenwoud

Cape Trib beach

Hoewel het grootste gedeelte van Cape Tribulation uit regenwoud bestaat, vind je er ook zeer paradijselijke stranden. Het bijzondere aan deze stranden is dat hier het regenwoud en de oceaan samenkomen.

Tropisch strand bij Cape Tribulation
Tropisch strand bij Cape Tribulation

Mangroven

Als je met je gezicht naar de oceaan staat vind je aan je rechterhand de mangroven. Een gebied wat opvallend is vanwege zijn boom- en struiksoorten en herkenbaar is aan het boven de grond of water uitstekend wortelstelsel. Mangroven komen alleen voor in tropische kustgebieden en zijn zeer belangrijk voor de biodiversiteit, kustbescherming en waterzuivering, maar worden helaas wereldwijd sterk bedreigd.

Ik vind het zelf altijd fascinerend om te zien, wetende wat een belangrijke bijdrage deze mangroven leveren aan de natuur. Ik had zelf de mangroven in Darwin al eens gezien, maar vond deze plek in Cape Tribulation extra bijzonder omdat hier verschillende werelden, zoals de oceaan (Great Barrier Reef), het Daintree regenwoud en de mangroven samenkomen.

Op Cape Tribulation Beach
Op Cape Tribulation Beach

Wie op het strand van Cape Trib Beach loopt kan geluk of pech hebben en de cassowary spotten (het is maar net hoe je het zelf bekijkt). Kijk dus goed om je heen en wie weet spot jij wel die reusachtige vogel.

Wij stonden op het strand en tijdens het hiken niet oog in oog met de cassowary, maar werden wel steeds nieuwsgieriger. Zouden wij deze bijzondere vogel nog gaan spotten in Cape Tribulation?

Casowarry

Terwijl we eigenlijk al een beetje de hoop hadden opgegeven, zag ons oog iets wat we totaal niet hadden verwacht. Tijdens onze autorit terug naar ons verblijf (Daintree Wilderness Lodge) werden we zomaar opeens verrast door verschillende cassowaries.

Onderweg terug naar ons verblijf
Onderweg terug naar ons verblijf

Hoewel we het eerste paar net konden spotten, ze waren al de bosjes ingedoken, werden we een stukje verderop helemaal vermaakt door een mannetjes cassowary met zijn jong.

Cassowary tussen de struiken
Cassowary tussen de struiken
Cassowaries op de weg
Cassowaries op de weg

Het jong was druk in de weer met zijn prooi, wat een schitterend plaatje opleverde (zie foto).

Cassowary met zijn jong - Cape Tribulation
Cassowary en zijn zijn jong genieten van hun prooi

Hoewel we bang waren dat ook zij snel de bosjes zouden inschieten, bleek dat ze totaal geen oog voor ons hadden. Ze eisten zelfs hun plek op de weg op en namen alle tijd voor hun prooi. Voor mij een mooi moment om ze eens goed vast te leggen op film.

Cassowary en zijn jong - Cape Tribulation
Cassowary en zijn jong

Met kippenvel op onze armen reden we na 5 minuten verder en lieten we deze prachtige beesten achter in het regenwoud. Wauw!! Wat een moment was dit!! Dit gaan we nooit meer vergeten!

Kulki Boardwalk

De volgende dag hadden we de ochtend om meer dingen in de omgeving van Cape Tribulation te bekijken. We besloten om het strand bij de Kulki Boardwalk te bezoeken. Als we bij de parkeerplaats aan komen rijden loopt er net een vrouwtjes Cassowary van de parkeerplaats het bos in. Dit is de derde keer dat we een Cassowary spotten, het begint bijna normaal te worden!

Kulki Boardwalk
Kulki Boardwalk

De Kulki Boardwalk is net als de Dubuji Boardwalk de moeite waard om te bewandelen. Ook hier vind je weer goed aangelegde wandelpaden en is er weer een grote kans om wildlife te spotten.

Marrdja Boardwalk

Na de Kulki Boardwalk rijden we verder naar de Marrdja Boardwalk een stukje zuidelijker en niet direct aan de oceaan. Hier lopen we weer door prachtig regenwoud gebied en tussen de mangroves door over het water.

Loopbruggen over het water - Marrdja Boardwalk
Loopbruggen over het water – Marrdja Boardwalk
In het regenseizoen staat het water tussen de bomen hoog
In het regenseizoen staat het water tussen de bomen hoog
Hele bijzondere boom
Hele bijzondere boom

Hier en daar spotten we vogels en de geluiden die je hoort zijn erg indrukwekkend. Eigenlijk zijn alle boardwalks in Cape Tribulation meer dan de moeite waard!

Een grote parasiet groeit aan een boom
Een grote parasiet groeit aan een boom
Als je op details let in het regenwoud zie je veel bijzondere vruchten en mooie bloemen
Als je op details let in het regenwoud zie je veel bijzondere vruchten en mooie bloemen
Toch nog een mooie vogel gespot in het regenwoud
Toch nog een mooie vogel gespot in het regenwoud

Thornton beach

Ook kan een bezoek aan Thornton beach niet ontbreken. Dit is net als de andere tropische stranden een betoverende plek en vooral speciaal vanwege het kleine eilandje (Struck Island) wat voor de kust ligt. Wij hadden hier even snel een fotomomentje en zijn toen weer verder gegaan.

Prachtig strand omgeven door regenwoud
Prachtig strand omgeven door regenwoud
Struck Island: een een heel klein tropisch eilandje voor de kust bij Thornton beach
Struck Island: een een heel klein tropisch eilandje voor de kust bij Thornton beach

Alexandra lookout

Als we verder zuidwaarts rijden komen we nog bij de Alexandra Lookout langs, waar we een korte stop maken om van een schitterend uitzicht te genieten.

Walu Wugirriga Alexandra lookout - Cape Tribulation
Prachtig uitzicht bij Alexandra lookout (Walu Wugirriga)

In de buurt van de Alexandra Lookout zien we ook bordjes dat Tree Kangaroos kunnen oversteken, maar deze hebben we niet op onze weg gezien.

Walu Wugirriga Alexandra lookout - Cape Tribulation
Alexandra lookout (Walu Wugirriga)

De rit van Cape Tribulation naar Ellis Beach

Toen het tijd was om Cape Tribulation te verlaten en naar onze volgende bestemming, Ellis Beach, te rijden moesten we onze route weer bepalen. De weg vanaf Cape Tribulation naar de Daintree River is een spannende, maar mooie bochtige weg, die heuvel op en af gaat.

Bij de Daintree River staken we over met de veerpont om vervolgens weer richting Port Douglas af te dalen.

Met de ferry over op de Daintree River
Met de ferry over op de Daintree River

Onderweg besloten we om een toeristische route landinwaarts te nemen door de bergen heen, de Mossman Mount Molloy Road. Een bergweg met heel veel bochten en schitterende uitzichten.

Weg met scherpe bochten - Cape Tribulation
Weg met scherpe bochten
Prachtig uitzicht op Cape Tribulation
Close-up uitzicht op Cape Tribulation

Het leuke aan roadtrippen in Australië is ook dat je telkens weer nieuwe dorpjes ontdekt. Hoewel de afstanden tijdens deze trip niet heel lang waren, vonden wij het wel af en toe tijd voor een koffiebreak.

Mooie groene landschappen
Mooie groene landschappen

Zo maakten we ook een korte lunchbreak in Mt Molloy en dronken we een koffie met Australische pie. Hoewel Mt Molloy niet heel groot was, voelden wij ons er wel erg thuis. Gastvrijheid staat volgens ons hoog in het vaandel in Mt Molloy. De mensen waren er namelijk ontzettend aardig en gaven ons zonder erom te vragen tips over de omgeving.

Een koffiebreak in Mt Molloy

Lagoon

Zo kregen wij ook de tip om een kijkje te nemen bij een lagoon. Daar zouden volgens locals veel vogels te spotten zijn. Het was 10 minuten (terug)rijden. De route naar de lagoon was een grind weg, maar hiervoor hoefde je geen 4WD te hebben.

De weg naar de lagoon
De weg naar de lagoon

Hoewel de weg naar de lagoon prachtig was, we genoten erg van de typisch Australische landschappen, waren de vogels te ver weg om ze goed te kunnen spotten. Ook de lagoon mocht geen naam hebben, maar het was de laatste weken dan ook erg droog geweest in Noord-Queensland.

Terwijl we het eigenlijk al opgegeven hadden, zien we bij het terugrijden toch nog een prachtige vogel, een Red-backed fairywren.

Red-backed fairywren
Red-backed fairywren

Vol met mooie reisherinneringen hadden wij de omgeving van Cape Tribulation verlaten, om verder zuidwaarts te rijden langs Mareeba en Kuranda naar onze volgende stop, Ellis Beach, vlakbij Palm Cove. Meer hierover in de volgende blog.

Over Cape Tribulation

Als ik terug denk aan onze trip door Queensland dan denk ik vaak terug aan Cape Tribulation. Zowel het verblijf, het regenwoud, de tropische stranden en natuurlijk de cassowary maken dit gebied magisch. Ik zou heel graag ooit weer terug willen keren met vrienden of familie om dit bijzondere stukje Australië te laten zien. Het smaakt naar meer!

Dit is ook leuk om te doen in de omgeving van Cape Tribulation:

  • Maak een cruise over de Daintree River en spot krokodillen, slangen en tropische vogels.
  • Ga Duiken of snorkelen bij het Great Barrier Reef.
  • Maak een mooie kajaktocht op zee en bewonder het regenwoud vanaf het water.
  • Neem een verfrissende duik bij Mason’s Waterhole.
  • Ga paardrijden op het strand en door het regenwoud.

Bekijk hier alle activiteiten in Cape Tribulation

Bekijk onze reisvideo

YouTube video
Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Australië