Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer!

Chiapas in Zuid-Mexico

Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer!

Chiapas in Zuid-Mexico

Inhoudsopgave

Chiapas in Zuid-Mexico – De regio van Chiapas is een regio in het zuiden van Mexico. Ik ben met vriendinnen samen door deze regio gaan roadtrippen. We zijn in Palenque begonnen. Palenque is makkelijk te bereiken per bus of per vliegtuig. Er is een vliegveld bij Palenque, maar via Villerahermosa vliegen en per bus naar Palenque gaan is ook redelijk makkelijk. In Palenque verbleven wij in Yaxktin hostel: een prima hostel voor een goede prijs.

Veiligheid

Chiapas is helaas minder veilig om doorheen te rijden, dus let hier goed op. Er zijn veel kleine, arme dorpjes in deze regio. De bevolking heeft een paar manieren om aan hun geld te komen: ze trekken touwtjes uit over de weg, waardoor je een soort van wordt gedwongen met de auto te stoppen. Meestal willen de mensen alleen geld, het is echter ook voorgekomen dat álles, tot aan de auto toe, werd meegenomen.

Touwtjes

Mijn advies is dus om door het touw heen te rijden omdat je vooraf niet weet wat de motieven zijn (meestal willen de mensen alleen geld). Een andere truc is om ongeveer hetzelfde te doen, maar dan wordt de weg versperd met bomen. Let hier dus goed op en rijdt door áls je zoiets op de weg spot, houdt alle ramen en deuren gesloten. 

Palenque naar San Cristóbal

De weg van Palenque naar San Cristóbal is het gevaarlijkst. Als je van plan bent om van Palenque naar San Cristóbal te rijden, vertrek dan rond een uur of 5 in de ochtend. Rond 11 uur begint de bevolking namelijk met het compleet versperren van de weg door middel van wegblokken. Dit duurt tot een uur of 6/7.

De trip naar San Cristóbal duurt ongeveer 5 uur en als je om 5 uur vertrekt ben je sowieso voor het opzetten van de wegblokken in San Cristóbal en hoef je niet al teveel in het donker te rijden. Wij hebben deze weg helemaal niet als gevaarlijk ervaren, maar toch is het aan te raden de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld het wegstoppen van de waardevolle spullen!

Palenque – Ruïnes

Chiapas is een mooie regio in Mexico waar veel jungle is. In deze jungle zijn verschillende ruïnes van oude Mayasteden ontdekt, waarvan de bekendste Palenque is. Als je ruïnes wil bezoeken in Mexico denk je waarschijnlijk eerder aan Chichen Itza, een wereldwonder. Toch is Palenque ook zeker de moeite waard. Palenque is minder toeristisch en de omgeving is mooier. Bij Palenque is het erg leuk om een gids te nemen, omdat er zoveel te vertellen is over Palenque. Lees meer over Palenque

Palenque - Ruïnes - Chiapas in Zuid-Mexico
Palenque – Ruïnes

TIP: Een algemene tip voor het nemen van een gids: ga niet op het eerste aanbod in. Vaak is het zo dat dichterbij de ingang nog veel meer gidsen staan, waar je dus ook nog veel meer aanboden krijgt voor een tour.

Jungle

Palenque is compleet omringd door de jungle. Er zijn veel “bergen”, die eigenlijk ruïnes zijn die helemaal begroeid zijn door de jungle. In de omgeving van de jungle is ook een waterval.

In de jungle van Chiapas zijn meer ruïnes verstopt dan alleen Palenque. Zo ook Yaxchilan, tegen de grens van Guatamala aan. Vanaf Palenque is het ongeveer 3 uur rijden. Persoonlijk vind ik Yaxchilan nog mooier en indrukwekkender dan Palenque. Yaxchilan ligt tegen de grens van Guatamala aan.

De ruïnes

De ruïnes zijn te bereiken door eerst op een bootje over een amazone-achtige rivier te varen. De ene kant van de rivier is Mexico en de andere Guatamala. Yaxchilan ligt nóg meer verstopt in de jungle dan Palenque. Yaxchilan is ook iets minder toeristisch dan Palenque, wellicht om de ligging en om de bekendheid. Maar toch zou ik zeker Yaxchilan ook bezoeken.

Muggen

We moesten echt door de jungle klimmen om bij alle ruïnes uit te komen. Het enige nadeel van de omgeving zijn de muggen: ik denk dat ik na deze dag op een been al 30 muggenbulten had. In de jungle bij Yaxchilan zitten veel apen, tijdens het lopen hoor je veel geschreeuw van de apen. Aan de ene kant best indrukwekkend, aan de andere kant een beetje angstaanjagend.

De overheid

Wat ik zelf erg vreemd vind is dat de Mexciaanse overheid Palenque wel financieel ondersteunt, maar Yaxchilan niet. Nog een extra rede dus om Yachilan te bezoeken, want met jouw entreegeld kunnen de ruïnes worden onderhouden!

Meer oude Mayasteden

Het grappigste aan het bezoeken van de ruïnes in de jungle vond ik zelf dat iedereen erna ineens in elke berg een ruïne dacht te zien. Zo zijn deze ruïnes in de jungle uiteindelijk ook ontdekt: piramide-achtige vormen in een berg die is begroeid met jungle. Wij zijn er heilig van overtuigd dat in deze grote regio van jungle nog veel meer oude Mayasteden verstopt zijn.

Palenque – Watervallen

Agua Azul is een van de bekendste watervallen in de regio. Ik ben hier zelf niet geweest omdat ik pas later mee kon doen met de roadtrip in verband met een andere reis, maar dat bleek achteraf ook helemaal niet erg te zijn. Het had de dag ervoor heel hard geregend, waardoor het water bij Agua Azul meer bruin dan azul was. Wel zeiden mijn vriendinnen dat ze zich goed konden voorstellen dat het een hele mooie plek is als het weer wat beter was geweest!

Misol Ha

Misol Ha is redelijk in de buurt van Palenque. Ook hier regende het maar dat was bij deze waterval helemaal niet erg. Door de regen wilde er namelijk niemand het water in en aangezien je bij deze waterval kan zwemmen was er (buiten ons) niemand in het water.

Je kan tot heel dicht bij de waterval zwemmen. Hiervoor moet je wel hard kunnen zwemmen want door de harde stroming veroorzaakt door de waterval blijf je bijna op dezelfde plek zwemmen. Bij Misol Ha loopt er een pad achter de waterval en dit maakte het voor mij helemaal af! Heel erg gaaf om achter de waterval te lopen!

San Cristóbal

In San Cristóbal zijn wij in het Wanderlust hostel verbleven. Dit is zeker een aanrader want het is een erg gezellig hostel, wat past bij het karakter van het stadje! San Cristóbal is een erg leuk stadje met een paar mooie kerken. Lees meer over het Wanderlust hostel in San Cristóbal

San Cristóbal - Chiapas in Zuid-Mexico
San Cristóbal – Chiapas in Zuid-Mexico

Wij zijn hier helaas maar een nacht verbleven en laat ik nu net deze nacht (en dag voorafgaand) ziek zijn geweest. Ik heb dus helaas van San Cristóbal zelf niet veel meegekregen, maar van wat ik ervan meekreeg zou ik er zeker graag meer van zien!

Chiapa de Corzo – canyon

Chiapa de Corzo is een stadje op ongeveer 1.5 tot 2 uur rijden vanaf San Cristóbal. Chiapa de Corzo is een leuke stad om te bezoeken. In Chiapa de Corzo is een grote canyon, waar je met een bootje doorheen kan varen. Deze rit is supermooi want het is erg indrukwekkend om tussen de canyons door te varen.

Bezoek aan de canyon
Bezoek aan de canyon – Chiapas in Zuid-Mexico

Onderweg kwamen we een waterval tegen en een plek die normaal gesproken een waterval is. Het had alleen te weinig geregend in deze regio voor de tweede waterval. In de rivier waar we overheen voeren zitten krokodillen en er lag er een op een rots toen we er heel dichtbij langs kwamen!

Canyon in Chiapa de Corzo - Chiapas in Zuid-Mexico
Canyon in Chiapa de Corzo – Chiapas in Zuid-Mexico

Afval in het water

Het enige jammere aan de trip door de canyon vond ik dat het water erg vervuild is: er ligt héél veel afval in het water, op sommige plekken moeten de bootjes zelfs afremmen omdat er te veel afval ligt. Er is mij verteld dat er zoveel afval in het water ligt omdat de stroming van de rivieren uit de stad daar uitkomen en dat het moeilijk te controleren is.

De hoeveelheid afval maakt de trip naar mijn mening wel minder mooi, maar op de meeste plekken was het uitzicht van de canyon en de rest van de omgeving nog steeds overwegend erg mooi!

Veel afval in het water - Chiapas in Zuid-Mexico
Veel afval in het water – Chiapas in Zuid-Mexico

Het einde van de roadtrip

Het einde van onze roadtrip van Chiapas bestond uit een lange rit vanaf San Cristóbal naar Oaxaca. We hebben deze rit in twee delen gemaakt omdat het al donker werd. ’s Ochtends vroeg moesten we nog 6 uur afleggen naar Oaxaca. Na 2 uur rijden kwamen we een roadblock tegen.

Vissersmaatschappijen

De bevolking was aan het staken omdat twee vissersmaatschappijen ruzie hadden. De ene vissersgroep kwam namelijk vissen in het gebied van de ander. De andere groep is daardoor in opstand gekomen en hebben zij de weg naar Oaxaca versperd.

Alternatieve route

Toen wij hier aankwamen was deze situatie al 2 dagen zo. Er stonden heel veel vrachtwagens en bussen stil omdat ze er niet door konden. Ze lieten automobilisten toe een alternatieve route te nemen die een uur langer zou duren. Voor deze alternatieve route moest uiteraard wel betaald worden.

Gelukkig hebben wij maar een paar euro betaald want het was een uur lang rijden over een verschrikkelijke weg (als het überhaupt al een weg te noemen is). Tijdens deze weg stonden natuurlijk ook veel mensen klaar met een touwtje omhoog gespannen over de weg om de auto’s tot stilstand te brengen. Hier ben ik denk ik wel een keer of tien doorheen gereden.

Oaxaca

Toen we eindelijk weer op de snelweg zaten naderden we snel de lange weg door de bergen naar Oaxaca: ongeveer 200 kilometer over dezelfde weg door de bergen rijden. Op zich is deze weg prima te berijden maar auto’s inhalen kan af en toe nogal gevaarlijk zijn.

Wij kwamen op onze route ook een ambulance tegen welke waarschijnlijk onderweg was naar een ongeluk. Na een lange rit van uiteindelijk 7.5 uur rijden zijn we gelukkig heelhuids in Oaxaca aangekomen. Ik ben hierna even gaan rusten want zolang had ik nog nooit aan een stuk gereden!

Chiapas in Zuid-Mexico

Chiapas mag dan misschien niet de meest veilige regio van Mexico zijn, het is zeker een regio die ontzettend veel cultuur en natuur te bieden heeft. Met de juiste voorbereidingen beleef je een hele mooie en ook veilige trip door Chiapas! Staat de regio Chiapas in Zuid-Mexico op jouw lijstje?

Deze leuke blog over de regio Chiapas in Mexico is geschreven door Reni.

Mexico bezoeken?

Heeft deze reisblog over Chiapas in Zuid-Mexico je enthousiast gemaakt? Maak ook zelf een rondreis door Mexico en ontdek hoe mooi dit land is. Bekijk hier de mogelijkheden.

Plan je reis door Mexico
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Mexico