Zoek
Sluit dit zoekvak.

Corroboree Billabong Wetland Cruise – Northern Territory, Australië

Corroboree Billabong Wetland Cruise

Corroboree Billabong Wetland Cruise – Northern Territory, Australië

Corroboree Billabong Wetland Cruise

Inhoudsopgave

Wist je dat er in Northern Territory in Australië meer krokodillen leven dan mensen? Bizar hé, vind je ook niet?! Toch is er een kleine kans dat je ze tegenkomt wanneer je bijvoorbeeld langs de kust van Darwin loopt. Hoe dat komt? Omdat Northern Territory een oppervlakte heeft van 1.421 million km². Maar hoe kun je deze indrukwekkende reptielen dan toch spotten in het echt? Dat vertel ik je in deze blog.

Info: wij deden de Corroboree Billabong Wetland Cruise tijdens de zonsondergang, wat echt een aanrader is. Meer informatie vind je hier

Sfeervideo Wetland Cruise

YouTube video

Corroboree Billabong Wetland Cruise

Entree Corroboree Billabong Wetland Cruises
Entree Corroboree Billabong Wetland Cruises

Op veel plekken in Northern Territory kun je bij de rivieren tours boeken waarbij je met een gids het water op gaat om krokodillen te spotten. Wij hebben zelf voor de Corroboree Billabong Wetland Cruise gekozen, wat een uur en 20 minuten rijden is vanaf het centrum van Darwin. Deze avontuurlijke boottocht vindt plaats op de Mary River en duurt in totaal 2 uur.

Keuze uit 2 cruises

Bij Wetland Cruises kun je 2 verschillende tours boeken. De 1.5 Hour Wetland Cruise en de 2.0 Hour Sunset Cruise. Wij hebben gekozen voor de Sunset Cruise die om 16.30 uur (04.30 pm) start.

Samen met Martin tijdens de Wetland Cruise
Samen met Martin tijdens de Wetland Cruise

Wij waren iets te vroeg en moesten heel even op de rest van de groep wachten. De groep was heel klein, het waren zo’n 10 personen. Vanwege de regels omtrent het coronavirus lieten ze bewust stoelen leeg, zodat je niet te dicht bij elkaar zat. Dat bleek achteraf een groot pluspunt te zijn, aangezien het filmen en fotograferen daardoor een stuk makkelijker ging.

Prachtige landschappen en een laaghangend zonnetje - Corroboree Billabong Wetland Cruise
Prachtige landschappen en een laaghangend zonnetje

Ik had van te voren mijn verwachting niet te hoog gelegd, want stel je voor dat je geen krokodillen ziet en heel weinig vogels spot, dat zou dan wel een beetje een teleurstelling zijn. Maar we zijn nog geen 5 minuten op het water of de eerste vogel, de Australasian Darter, geeft al een mooi showtje weg.

De Australasian Darter verwelkomt ons
De Australasian Darter verwelkomt ons

En daar blijft het niet bij, wanneer we verder de Mary River opvaren, verschijnen steeds meer mooie vogels. De rivier vormt een schitterend decor vol met enorme waterlelies, met daartussen die prachtige vogels. Terwijl we met z’n allen de meest bijzondere vogels bewonderen, dwaalt mijn blik ook steeds vaker af naar het water. Het zal toch niet he?!

Door de regels omtrent corona is er voldoende ruimte op de boot
Door de regels omtrent corona is er voldoende ruimte op de boot
Duizenden lelies bij elkaar
Duizenden lelies bij elkaar

Als niet-krokodillen-expert is het best lastig om ze snel te spotten, je moet er oog voor hebben. Gelukkig hebben we onze tour guide Webby, tevens ook kapitein aan boord, die al na 10 minuten zo’n grote jongen op de kant spot. Het gaat om een zoutwaterkrokodil, die overigens aardig actief is. Wanneer we met de boot richting de kant varen, laat deze grote meneer even weten dat hij alert is en duikt direct het water in, waardoor de guide de boot direct in zijn achteruit zet en wegvaart. Spannend momentje, haha!

Avontuurlijk momentje met een grote zoutwater krokodil
Avontuurlijk momentje met een grote zoutwater krokodil

Wat ik onwijs fijn aan deze tour vind, is dat men de beesten zoveel mogelijk met rust laat en indien nodig de afstand bewaard. Dus geen gespeel met vlees aan stokken en het opjutten van deze beesten. Webby heeft ook veel verstand van alle beesten die we tegen komen, dat maakt het een zeer informatief boottripje.

Weer een krokodil gespot - we zitten ondertussen op 4 - Corroboree Billabong Wetland Cruise
Weer een krokodil gespot, we zitten ondertussen op 4

Wanneer we verder varen zien we al snel meer krokodillen. Naast de grote zoutwaterkrokodillen zien we ook zoetwaterkrokodillen in het water liggen. Nu we ze beiden hebben gezien, zie je ook duidelijk het verschil tussen deze 2.

Enorme bek van een krokodil
Enorme bek met tanden
De Mary River vol met waterlelies
De Mary River, vol met waterlelies

We varen weer een stuk verder op de Mary River, de enorme waterlelies beginnen een steeds mooiere kleur te krijgen naarmate het zonnetje zakt. Het is niet druk op de rivier, maar als er een boot passeert, begint onze boot te dansen op de golfen, wat weer een prachtig effect geeft in de foto’s. Wanneer we weer een stukje verder varen komen we deze mooie vriend tegen. Het is de Corroboree-jabiru, een mannetje, wat ons langs de kant staat de verwelkomen.

Daar is die prachtige vogel, de Corroboree-jabiru
Daar is die prachtige vogel, de Corroboree-jabiru

Wanneer we iets verder varen komen we ook het vrouwtje tegen, die je herkent aan haar gele ogen. Wat een prachtige beesten zijn het! Vind je ook niet?

corroboree-jabiru
Corroboree-jabiru (vrouwtje)

Op een gegeven moment weten we niet meer waar we kijken moeten. Terwijl de helft van de groep naar de vogels staart, zien wij ondertussen alweer een krokodil in het water liggen.

En weer eentje gespot
En weer eentje gespot, teller staat op 5

Naast een tour met een groep kun je overigens op de Mary River ook zelf een boot huren. Dit is niet zomaar een boot: dit is een drijvend huisje waar je in kunt overnachten. Huur je zo’n boot, dan kun je na een stuk varen gewoon het anker uitgooien en vanaf de boot genieten van al het moois wat voorbij komt vliegen en drijven. Zie jij het al voor je: overnachten tussen de krokodillen? 😉

Je kunt ook zelf een boot huren en overnachten tussen de krokodillen
Je kunt ook zelf een boot huren en overnachten tussen de krokodillen

Naast het varen op de rivier wijkt de kapitein ook regelmatig uit naar de kade om zo dicht mogelijk bij vogels te kunnen komen. Als fotograaf kun je echt helemaal losgaan tijdens deze trip. Ook slaan wij regelmatig af, dwars door de waterlelies, voor een prachtig uitzicht over de wetlands, waar honderden vogels te spotten zijn.

Wetland vol met prachtige vogels
Wetland vol met prachtige vogels
Dwars langs en door de lelies
Dwars langs en door de lelies
Zoveel verschillende vogels bij elkaar - Corroboree Billabong Wetland Cruise
Zoveel verschillende vogels bij elkaar in de wetlands

Naast de kleinere vogels laten ook regelmatig de grote jongens zich zien. Zo worden wij getrakteerd op deze grote roofvogel. Het is de White-Bellied Sea Eagle. Een enorm beest…en helemaal als hij zijn vleugels spant.

White-Bellied Sea Eagle
White-Bellied Sea Eagle
White-Bellied Sea Eagle die wil wegvliegen

Wanneer we weer richting een ander stukje wetland varen, staan we oog in oog met The Great Egret (De Grote Zilverreiger). Een prachtige vogel, die lijkt te poseren voor ons.

The great egret - de grote zilverreiger (Ardea alba) - Corroboree Billabong Wetland Cruise
The great egret, de grote zilverreiger (Ardea alba)

Als we een stukje verder kijken in de verte, over de waterplanten heen, zien we nog meer bijzondere vogels waaronder een pelikaan.

Pelikaan en andere mooie vogels
Pelikaan en andere mooie vogels

We zijn ondertussen al 1,5 uur aan het varen en we vermaken ons uitermate. Waar we ook kijken, in de bomen, in de lucht, overal zijn wel bijzondere vogels te spotten. Het is ondertussen 06.00 pm, de zon houdt het voor vandaag voor gezien en gaat steeds lager staan. Het landschap verandert daardoor steeds meer in een sprookjesachtige omgeving.

De zon begint al langzaam onder te gaan - Corroboree Billabong Wetland Cruise
De zon begint al langzaam onder te gaan

De vogels gaan nog even voordat het echt donker is op zoek naar hun laatste prooi. De lucht verandert in een decor vol met vliegende vogels. Helemaal wanneer ze in de rode gloed van de zon vliegen is dit een betoverend gezicht.

Nu worden de vogels helemaal actief, op zoek naar hun laatste prooi - Corroboree Billabong Wetland Cruise
Nu worden de vogels helemaal actief, op zoek naar hun laatste prooi
Daar gaat de zon, schitterend gezicht vanaf de boot
Daar gaat de zon! Schitterend gezicht vanaf de boot

Wanneer we het laatste stukje varen komen we ook nog een oude bekende vriend van ons tegen. De Corroboree-jabiru is weer van de partij. Op het moment dat hij precies voor de ondergaande zon loopt, worden wij op de boot helemaal enthousiast! Wauw!!

Zonsondergang en de prachtige Corroboree-jabiru
Zonsondergang en de prachtige Corroboree-jabiru
Zonsondergang
Corroboree Billabong Wetland Cruise

En dan komt helaas het moment dat de tour voorbij is. Er komt een einde aan 2 uur vermaak in de prachtige Australische natuur.

Aanrader!

Wij kijken terug op een geweldige tour door de wetlands in Northern Territory. Voordat wij vertrokken vonden wij $75 per persoon (omgerekend 45 euro) aan de hoge kant. Maar de Sunset Cruise van 2 uur is het absoluut waard!!!

Er is geen garantie dat je daadwerkelijk krokodillen gaat spotten, maar door de grote populatie is de kans wel heel groot. En in het gebied zitten zoveel verschillende vogels, dat de kans ook groot is dat je speciale vogels gaat zien.

Corroboree Billabong Wetland Cruise boeken?

Heb ik je enthousiast gemaakt met mijn foto’s en ervaringen. Ervaar het ook zelf! Deze Wetland Cruise is eenvoudig te boeken via GetYourGuide.

Bekijk onze sfeervideo

YouTube video
Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië