Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Gepubliceerd: 19 nov 2019 | Foto: Dadès Kloof & Dadès rivier in Marokko

Dadès Kloof & Dadès rivier in Marokko
Reisblog Liefde voor Reizen

Na een onvergetelijke nacht in de Sahara vervolgden we onze reis richting de Dadès Kloof en Dadès Vallei. Dit vruchtbare gebied, gelegen tussen imposante rotswanden, vormt een groot contrast met de zandduinen van de Sahara. Deze twee ‘verschillende werelden’ liggen ruim drie uur rijden uiteen, maar onderweg kun je gelukkig enkele leerzame tussenstops maken.

Fossielen

De omgeving van Erfoud, gelegen tussen de Sahara en de Hoge Atlas, staat bekend om de vele fossielen en mineralen. Het is lastig voor te stellen, maar miljoenen jaren geleden was dit dorre gebied een zee. Hierdoor zijn er ontzettend veel verschillende fossielen en mineralen te vinden. In deze buurt vind je dan ook veel plekken waar je deze fossielen en mineralen kunt bewonderen.

Wij stopten bij Morabit Fossils waar we een korte rondleiding kregen. Tijdens deze rondleiding werd uitleg gegeven over het ontstaan van de fossielen en mineralen en werd gedemonstreerd hoe er verschillende voorwerpen van gemaakt worden. Bij voorwerpen kun je denken aan snijplanken of schaakborden met bijvoorbeeld fossielen erin verwerkt. Natuurlijk eindigt de rondleiding in hun showroom, waar je (voorwerpen gemaakt van) fossielen en mineralen kunt kopen.

Waterwinning

Onderweg vallen de vele, kleine grondverhogingen op. Dit zijn de putten van de zogenaamde qanat’s. Door dit deel van Marokko loopt namelijk een eeuwenoud, ondergronds waternetwerk waarmee water van de Tifilalt oase naar drogere gebieden werd vervoerd.

Een qanat: ondergronds aquaduct waarmee grondwater uit de bergen naar lagergelegen gebieden wordt getransporteerd.

Het gehele netwerk van zo’n 300 kilometer is volledig met de hand uitgegraven. Wij stopten kort bij een qanat, waar onze gids meer uitleg gaf over hoe dit waterwinningssysteem precies werkte. Erg indrukwekkend om te zien hoe mensen eeuwen geleden al gebruik maakten van vernuftige systemen om in hun basisbehoeften te voorzien.

Dadès kloof

Na een rit van ruim drie uur kwamen we aan bij de Dadès kloof. Deze kloof is uitgegraven door de Dadès rivier, die vanaf de Hoge Atlas tot de Sahara stroomt. Dankzij de rivier is de kloof een vruchtbaar gebied waar vele soorten groente, fruit en noten verbouwd worden.

Wandelen langs de de Dadès rivier - Dadès Kloof in Marokko
Wandelen langs de de Dadès rivier

Toch is het merendeel van de gewassen hier bestemd voor veevoer. Wij hebben een wandeling gemaakt door de kloof langs de rivier, maar voor een goed uitzicht is het beter een van de muren op te hiken. De echte avonturier kan zelfs al rotsklimmend naar boven!

De gewassen - Dadès Kloof in Marokko
De gewassen
Dadès kloof
Dadès kloof

Tapijten

Tijdens onze wandeling door de kloof en Tinghir, een dorpje vlakbij de kloof, maakten we ook een bezoek aan Tissage des Tapis Berbere Nomade. Deze tapijtenmakerij zet zich speciaal in voor meer gelijkheid voor vrouwen. Alle tapijten worden dan ook door vrouwen uit de omgeving gewoven.

We werden er hartelijk verwelkomd met een kopje Marokkaanse muntthee en kregen kort gedemonstreerd hoe een tapijt gemaakt wordt. Er is hier geen showroom, maar een deel van hun grote collectie wordt uitgebreid voor je neus uitgevouwen. Hierbij wordt er nog wat uitleg gegeven over de verschillende materialen waaruit elk tapijt is gemaakt.

Bij de tapijtenmakerij
Bij de tapijtenmakerij

Zo zijn de tapijten van verschillende soorten wol gemaakt, tapijten van schapenwol voelen bijvoorbeeld zachter aan dan de wat ruwere tapijten van kamelenwol. Ook zijn alle tapijten gekleurd met natuurlijke stoffen, zo is een gele kleur gemaakt op basis van saffraan. Als je na de demonstratie geïnteresseerd bent in het kopen van een tapijt, kun je dit doen door te onderhandelen.

Demonstratie tapijt maken
Demonstratie tapijt maken

Na de rustige wandeling door de kloof en Tinghir, liepen we terug naar ons gasthuis Dar Ayour. Nadat we hier heerlijk hadden gegeten, sloten we de avond af met een kopje muntthee op het mooie dakterras. Prachtig om vanaf hier naar de sterren te kijken en de maan achter de muren van de kloof te zien zakken. Lees meer over gasthuis Dar Ayour

Op het dakterras van gasthuis Dar Ayour
Op het dakterras van gasthuis Dar Ayour

Deze leuke gastblog over de Dadès Kloof in Marokko is geschreven door onze gastblogger Johanna.

Ook rondreizen door Marokko?

Droom jij ook over een rondreis door Marokko en zou jij graag de Sahara willen bezoeken? Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Marokko ook leuk:

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!
Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Aan de voet van de Hoge Atlas ligt één van de vier koningssteden, Marrakech. Een stad die bekend staat om haar vele scooters, katten en toeristen. Dat laatste is niet zo gek, want Marrakech leent zich perfect voor een citytrip of een hele vakantie. Ontdek Marrakech Het culturele en culinaire aanbod is gigantisch én de Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko
Marokko

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

In het midden van Marokko even ten noorden van Agadir vind je het vissers- en surfdorp Taghazout. Het ligt iets minder dan 300 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh en is uitstekend te bereiken over verschillende wegen. Taghazout Het dorpje heeft meer dan 5000 inwoners waaronder een groot deel Europeanen. Dit zijn overgebleven hippies die hier Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

Rondreis Marokko - Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas
Marokko

Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Hoge Atlas in Marokko – De rondreis door Marokko nadert het eindpunt, Marrakesh. Maar voordat we deze koningsstad gaan verkennen, dompelen we ons nog twee dagen onder in de verscheidenheid aan natuur en cultuur van dit prachtige land. Weg van 1000 Kasbah’s  Vanaf de Dadès Kloof tot Aït-Ben-Haddou loopt de zogenaamde Weg van 1000 Kasbah’s. Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy