Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kuranda: ontdek één van de oudste regenwouden ter wereld

Kuranda, excursie in Australië

Kuranda: ontdek één van de oudste regenwouden ter wereld

Kuranda, excursie in Australië

Inhoudsopgave

Op 6 december was het eindelijk zover: mijn ouders, Martin en ik vlogen richting Australië om dit geweldige land te kunnen ontdekken. Een reis die al heel lang op mijn lijstje stond en in december 2016 eindelijk ging beginnen. We hebben tijdens deze rondreis onwijs veel mooie plekken gezien en vandaag wil ik jullie graag meenemen naar 1 van de hoogtepunten van deze prachtige reis, de Kuranda tour! 

Kuranda dag tour

Op 10 december stond voor ons de Kuranda Day Tour op het programma. Kuranda is een dorp in het noorden van Queensland en ligt op een hoogte van 330 meter boven de zeespiegel. Vanuit Cairns is dit gebied goed te bereiken, het ligt namelijk op 25 kilometer afstand van Cairns. Deze dagtour bracht ons naar één van de oudste regenwouden ter wereld en wordt uitgevoerd door Down Under Tours, een prettige organisatie die ons stipt op tijd ophaalde bij ons hotel in Cairns. Het leuke aan deze Kuranda tour is dat je 2 verschillende vervoermiddelen kunt kiezen. Wij hebben gekozen om heen met de trein te gaan en terug met de skyrail. Andersom is natuurlijk ook mogelijk! Vanaf ons hotel was het een klein half uurtje rijden naar Freshwater Station, waarbij wij de trein pakten richting Kuranda.

freshwater-staion
Het station vanaf de voorkant!
Wachten op de trein
Wachten op de trein op het Freshwater Station

Kuranda Scenic Rail

We hadden nog veel speling qua tijd voordat de trein vertrok en konden de omgeving van het station op ons gemak verkennen. Op het station bevindt zich een souvenir winkeltje en een museum. Op het station is ook gratis WIFI beschikbaar, ook niet onbelangrijk in de digitale tijd waarin wij leven. Rond een uur of 9 was het zover, de prachtige ouderwetse trein kwam aanrijden en maakte zich klaar om te vertrekken richting Kuranda.

Aankomst van de trein op het Freshwater Station!
Aankomst van de trein op het Freshwater Station!

Een geweldig gezicht hoe iedereen klaarstond om dit vast te kunnen leggen op camera. De treintocht was een mooie belevenis, we reden langs prachtige landschappen en gingen steeds hoger het regenwoud in. Tijdens de treinrit maakten we meerdere keren een tussenstop. 1 tussenstop was bij de indrukwekkende Stoney Creek Falls, wat mooie foto’s opleverde.

trein-richting-kuranda2

De treinreis duurt ongeveer 1,5 uur, waarbij je regelmatig een mooie tussenstop maakt en stopt als eindpunt in Kuranda.

Prachtige waterval!
Stoney Creek Falls
trein-langs-de-waterval
Stoney Creek Falls

Australië is een land waarbij de veiligheid en gezondheid van mensen zeker voorop staat, tijdens zulke warme zomerdagen is er dan ook gratis water beschikbaar in de trein. Waarschijnlijk is dit het hele jaar door beschikbaar, aangezien het in Cairns het hele jaar door warm is. De treinreis had verschillende mooie uitkijkpunten met prachtige vergezichten over het regenwoud. De trein moest een aardige klim maken en deed dit zonder enige moeite en vertraging. Je kunt je niet voorstellen hoe groot dit regenwoud is, het is echt enorm. De gemiddelde bomen zijn tientallen meters hoog en maken dat je je als bezoeker echt klein voelt.

Prachtige vergezichten over het regenwoud!
Prachtige vergezichten over het regenwoud!
Tussenstop met de trein!
Tussenstop met de trein!

Na deze prachtige treinreis langs en door het regenwoud, kwamen we aan op Kuranda station. Dit was het eindpunt van de treinreis en hierbij begon ons avontuur in het oude regenwoud. Het station was bedekt met prachtige planten en bloemen en was al een openlucht museum op zichzelf. Ik keek echt mijn ogen uit, wat is het hier mooi!

groene-omgeving-regenwoud-kuranda
Aankomst bij Kuranda!
Aankomst bij Kuranda!

Kuranda village

De dag was qua tijd goed ingedeeld, we hadden namelijk na de treinreis nog een paar uur om het dorpje Kuranda te gaan verkennen. Dit plaatsje is een oud hippie dorpje, waarbij je echt het hippie gevoel uit de jaren 70 weer even meemaakt. De mensen zijn er erg relaxt en er zijn hier en daar dan ook wat aboriginals te vinden die muziek maken of met eigen kunst bezig zijn. In het dorpje zijn verschillende eettentjes te vinden en koffiebarretjes waar je zeer vriendelijk geholpen wordt en even kunt bijkomen en zitten in de schaduw.

kerstsfeer-kuranda

Ook in Kuranda vergeten ze de kerstdagen niet en staan er hier en daar kerstbomen met mooie versiering. Het blijft heel apart om een kerstboom te zien in 30 graden. Ik kan er zelf wel aan wennen en heb de kou absoluut niet gemist.

kuranda-village-verkennen

In de village zijn ook veel leuke kraampjes te vinden waar je naast koffie en lekkernijen ook veel souvenirs gemaakt door aboriginals vindt. Van hoeden tot boemerangs, er is voor ieder wat wils. Voor de reizigers die liever wildlife van dichtbij willen zien is er nog de mogelijkheid om met een koala op de foto te gaan in het koalaopvangcentrum en is er een mooi aangelegd vogelpark en een vlindertuin beschikbaar. Hiervoor betaal je wel entree.

kuranda-village-hippy

In het dorpje kom je echt ogen te kort, er zijn zoveel leuke marktjes bomvol kleurige en grappige souvenirs. Je begeeft je heel even in een totaal andere wereld. In Kuranda houden ze ook wel van een grapje en zie je regelmatig gekke poppen staan net zoals deze dame met paraplu (zie onderstaande foto).

kuranda-village-hippy2
Kuranda Village kent veel grappige elementen.

Rainforestation Nature Park

Na een paar uur te hebben rondgelopen in het dorpje Kuranda, was het tijd om opgepikt te worden door de bus, die ons bracht bij het Rainforestation Nature Park. Hier kregen wij een rondleiding langs alle bekende en onbekende dieren die in Australië leven. Tijdens de rondleiding kregen we leuke feitjes over de tasmaanse duivel, krokodillen, koala’s, wallabies en kangoeroes.  Natuurlijk kon een selfie met een kangoeroe niet uitblijven.

wildlife-park-kuranda
Even deze schattige Kangoeroe aaien!
kangoeroe-met-joey
Kangoeroe met zijn Joey in zijn buidel!
Koala Rainforestation Nature Park
Koala in het Rainforestation Nature Park

Army Duck

Na de rondleiding was het tijd om in de Army Duck te stappen en samen met een ranger het regenwoud te verkennen via het land en vanaf het water. Deze gave Army Duck begint op het land als auto en gaat later te water om de tour voort te zetten vanaf het water. Onze tourguide liet ons de meest bizarre plantsoorten en bomen zien. Je kunt je bijna niet voorstellen wat er allemaal groeit in zo’n regenwoud. Het mooie aan zo’n tour is dat je veel leert over het regenwoud. Als je namelijk zelf gaat rondlopen dan mis je echt de prachtige en meest bizarre verhalen. Er zijn in het regenwoud plantensoorten die je beter maar niet kunt aanraken, aangezien anders je leven er een stuk minder prettig uit ziet. Deze planten geven namelijk zoveel huidirritatie dat heel je lichaam pijnlijk aan gaat voelen. En de tourguide herhaalde: ‘Dat wil je écht niet meemaken!’.

rainforestation-nature-park-army-duck
Onze tour voordat wij het water op gingen!
tourguide-army-duck-kuranda
Interessante feitjes over ’the rainforest’

Tijdens de tocht over het water hebben wij verschillende beesten nog gespot, zoals deze schattige schildpad. Tijdens de tour is het niet mogelijk om op die plekken krokodillen te spotten, die zitten namelijk niet in dit water, maar in de rivier beneden vlakbij het dorpje Kuranda. Ook daar kun je een aparte boottour doen waarbij je wel echt op krokodillen jacht gaat.

schildpad-gespot-kuranda

Het regenwoud is zo enorm groot en de bomen zijn zo enorm hoog, je kunt het je echt niet voorstellen. Het beste kun je het met eigen ogen komen bekijken. Op onderstaande foto zie je een sfeerbeeld.

rainforest-kuranda-op-het-water
Vanaf het water vanuit de Army Duck!
prachtige-bomen-en-planten
Zoveel verschillende planten en bomen te spotten!
genoeg-wildlife-kuranda
Let ook op de grond, hier kun je veel reptielen spotten!

Skyrail Rainforest Cableway

Na het avontuur op het water was het tijd om terug te gaan richting Cairns. Alleen de terugreis was ook nog een hele belevenis, we gingen namelijk met de skyrail over het regenwoud. Deze skyrail is gebouwd, omdat het een geweldig uitzicht geeft natuurlijk, maar tevens omdat het een natuurvriendelijke manier is van verplaatsen in het regenwoud. Met alle opbrengsten van de ‘experience’ worden allerlei projecten betaald om één van de oudste regenwouden ter wereld te beschermen en te behouden.

skyrail-kuranda
skyrail-kuranda-tour

Deze Skyrail Rainforest Cableway laat goed zien hoe immens groot het regenwoud eigenlijk is. Prachtig om te zien! De tocht duurt ongeveer een half uur en tijdens de skyrail reis is het mogelijk om 2 keer uit te stappen bij mooie wandelpunten. Hierbij kun je op eigen gelegenheid nogmaals door het regenwoud lopen en genieten van mooie uitkijk punten over watervallen en bergen vol met planten en bomen. Ook kun je hier weer een tour volgen met een ranger die de interessante feitjes vertelt over het oude regenwoud. Bij het uitstappen van de skyrail staat er onderaan het pad namelijk een bordje waarop je ziet hoe laat de volgende tour begint.

skyrail-over-rainforest
Groen, groener, groenst! – Rainforest
rainforest-cairns-kuranda
Join Skyrailcairns and help protect the tropical rainforest – Share your experience!

Waarom moet je deze tour doen?

  • Om een keer een oud regenwoud met eigen ogen te kunnen bewonderen
  • Om één van de mooiste gebieden bij Cairns te ontdekken
  • Om wat bij te leren over de flora en fauna van Australië
  • Om kennis te maken met de moderne hippie cultuur
  • Voor een geweldige ervaring en de uiteindelijke mooie herinneringen die je naar huis meeneemt

Meer informatie over de Kuranda tour?

Kijk dan snel op de website van Down Under Tours!

Meer reistips over Australië?

Lees ook ons verslag over onze roadtrip langs de oostkust van Australië.

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië