Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het dal van de nachtegalen op Samos

Samos - het dal van de nachtegalen - Griekenland

Het dal van de nachtegalen op Samos

Samos - het dal van de nachtegalen - Griekenland

Inhoudsopgave

In mijn vorige blog over het prachtige groene eiland Samos schreef ik over Potami beach en de indrukwekkende watervallen van Potami. Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken dan deze twee pareltjes. In deze blog neem ik jullie mee naar het dal van de nachtegalen. Deze vallei is uitermate geschikt voor wandelaars en natuurliefhebbers. De vallei dankt zijn naam aan de vele nachtegalen die hier te horen en te zien zijn rond zonsopgang.

Huur een auto

Om bij dit mooie stukje van Samos te komen dien je absoluut een auto tot je beschikking te hebben. Wij hebben destijds een auto gehuurd en gingen fanatiek van start op weg naar het bergdorpje Manolates met uitzicht op het dal van de nachtegalen. Lees meer over autohuur op Samos

Onze auto was bepaald geen jeep, daardoor was de klim naar het dorpje heel spannend. De vraag of de auto überhaupt de bestemming zou halen was niet voor niets.

Uitzicht op het dal van de nachtegalen
Uitzicht op het dal van de nachtegalen

Steile wegen

De weg naar de top is namelijk ontzettend steil. Ik zou daarom ook een auto aanraden die geen moeite heeft met steile berghellingen. Bij aankomst is het parkeerterrein niet te missen en er is genoeg plek. Wij waren tijdens de zomervakantie in Samos en toch waren er maar enkele auto’s te bekennen.

Vanaf het parkeerterrein word je al beloond met een waanzinnig uitzicht. Het is ook mogelijk om te voet naar het dorpje te lopen, maar dat zou ik alleen fanatieke wandelaars aanraden. Op de bordjes is precies te lezen welke routes er gewandeld kunnen worden en hoeveel kilometers deze routes bedragen.

Manolates

Wij besloten om eerst door de straatjes van dit typische schilderachtige Griekse dorpje te dwalen. Doordat wij rond tien uur al in het dorpje liepen waren nog niet alle winkeltjes open.

Dwalen door de straatjes van Manolates
Dwalen door de straatjes van Manolates

Wat mij wel verwonderde was het vertrouwen dat de bewoners van dit dorpje hebben in toeristen en bezoekers. Buiten op stellages voor de winkeltjes en simpelweg op de grond waren diverse zelfgemaakte spullen uitgestald. Van beschilderde borden tot houten wijn houders. Prachtig om te zien maar er waren geen eigenaren of dorpsbewoners te bekennen. Ik had simpel weg van alles kunnen meenemen zonder dat iemand het door had.

Souvenirs in Manolates
Souvenirs in Manolates
Souvenirs Manolates
Lokale producten (souvenirs) in Manolates

Oude waterbronnen

In het dorpje zijn nog oude waterbronnen te vinden en is er een schattig kerkje open voor bezoek. In dit dorpje wonen ongeveer nog zo’n twee honderd mensen die zich vooral bezig houden met landbouw en het opkomende toerisme.

Kerkje in Manolates
Kerkje in Manolates

Loukas taverna

Als je rond lunchtijd rondwandelt in dit Griekse sprookje zou ik van een hapje en een drankje gaan genieten bij Loukas taverna. Neem plaats op het terras en geniet van het uitzicht. Het eten is hier spotgoedkoop en de mensen ontzettend aardig. De kleine kittens lopen hier om je voeten terwijl een fris briesje je gezicht verkoeld.

Loukas taverna
Loukas taverna

Doolhof

Het dorpje Manolates kan best wel een doolhof vormen. Meermaals kwamen wij op dezelfde plek uit waar we net waren geweest. Doordat ik gelezen had over een wandelpad langs de wijngaarden was ik vast besloten om dit pad te vinden.

Stavrinides

Door het pad langs de wijngaarden te volgen kom je bij een ander schattig bergdorpje uit namelijk Stavrinides. Hier is het nog veel stiller dan in Manolates.

Vanuit Stavrinides kan je een stukje afdalen naar Ambelos. Wederom een Grieks dorpje waar op de hellingen druiven groeien waarvan de beste wijnen van Samos gemaakt worden, althans dat heb ik mij laten vertellen. Hier is plaats voor de nodige verkoeling na deze toch wel intensieve wandeling. Deze verkoeling vind je bij een kleine en grote waterval die zich verstoppen in de groene natuur van Ambelos.

Dal van de nachtegalen absoluut een bezoek waard
Dal van de nachtegalen, absoluut een bezoek waard

Een bezoek aan het dal van Nachtegalen kan zoals je leest echt een dagvullend programma zijn. Het is in ieder geval de klim of de steile autorit meer dan waard!

Deze leuke gastblog over Samos is geschreven door Kim Tol, neem ook een kijkje op haar eigen blog Storyofourlives.nl

Ook het mooie Samos bezoeken? Bekijk nu de mogelijkheden

Meer leuke Samos tips

Samos: wat te doen op het Griekse eiland Samos?

Kajakken in Samos: ontdek de mooiste plekken met Sea Kayak Samos

Bezienswaardigheden Karlovasi, op het Griekse eiland Samos

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Griekenland