Het dal van de nachtegalen op Samos

Gepubliceerd: 12 jun 2020 | Foto: Samos - het dal van de nachtegalen - Griekenland

In mijn vorige blog over het prachtige groene eiland Samos schreef ik over Potami beach en de indrukwekkende watervallen van Potami. Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken dan deze twee pareltjes. In deze blog neem ik jullie mee naar het dal van de nachtegalen. Deze vallei is uitermate geschikt voor wandelaars en natuurliefhebbers. De vallei dankt zijn naam aan de vele nachtegalen die hier te horen en te zien zijn rond zonsopgang.

Huur een auto

Om bij dit mooie stukje van Samos te komen dien je absoluut een auto tot je beschikking te hebben. Wij hebben destijds een auto gehuurd en gingen fanatiek van start op weg naar het bergdorpje Manolates met uitzicht op het dal van de nachtegalen. Lees meer over autohuur op Samos

Onze auto was bepaald geen jeep, daardoor was de klim naar het dorpje heel spannend. De vraag of de auto überhaupt de bestemming zou halen was niet voor niets.

Uitzicht op het dal van de nachtegalen
Uitzicht op het dal van de nachtegalen

Steile wegen

De weg naar de top is namelijk ontzettend steil. Ik zou daarom ook een auto aanraden die geen moeite heeft met steile berghellingen. Bij aankomst is het parkeerterrein niet te missen en er is genoeg plek. Wij waren tijdens de zomervakantie in Samos en toch waren er maar enkele auto’s te bekennen.

Vanaf het parkeerterrein word je al beloond met een waanzinnig uitzicht. Het is ook mogelijk om te voet naar het dorpje te lopen, maar dat zou ik alleen fanatieke wandelaars aanraden. Op de bordjes is precies te lezen welke routes er gewandeld kunnen worden en hoeveel kilometers deze routes bedragen.

Manolates

Wij besloten om eerst door de straatjes van dit typische schilderachtige Griekse dorpje te dwalen. Doordat wij rond tien uur al in het dorpje liepen waren nog niet alle winkeltjes open.

Dwalen door de straatjes van Manolates
Dwalen door de straatjes van Manolates

Wat mij wel verwonderde was het vertrouwen dat de bewoners van dit dorpje hebben in toeristen en bezoekers. Buiten op stellages voor de winkeltjes en simpelweg op de grond waren diverse zelfgemaakte spullen uitgestald. Van beschilderde borden tot houten wijn houders. Prachtig om te zien maar er waren geen eigenaren of dorpsbewoners te bekennen. Ik had simpel weg van alles kunnen meenemen zonder dat iemand het door had.

Souvenirs in Manolates
Souvenirs in Manolates
Souvenirs Manolates
Lokale producten (souvenirs) in Manolates

Oude waterbronnen

In het dorpje zijn nog oude waterbronnen te vinden en is er een schattig kerkje open voor bezoek. In dit dorpje wonen ongeveer nog zo’n twee honderd mensen die zich vooral bezig houden met landbouw en het opkomende toerisme.

Kerkje in Manolates
Kerkje in Manolates

Loukas taverna

Als je rond lunchtijd rondwandelt in dit Griekse sprookje zou ik van een hapje en een drankje gaan genieten bij Loukas taverna. Neem plaats op het terras en geniet van het uitzicht. Het eten is hier spotgoedkoop en de mensen ontzettend aardig. De kleine kittens lopen hier om je voeten terwijl een fris briesje je gezicht verkoeld.

Loukas taverna
Loukas taverna

Doolhof

Het dorpje Manolates kan best wel een doolhof vormen. Meermaals kwamen wij op dezelfde plek uit waar we net waren geweest. Doordat ik gelezen had over een wandelpad langs de wijngaarden was ik vast besloten om dit pad te vinden.

Stavrinides

Door het pad langs de wijngaarden te volgen kom je bij een ander schattig bergdorpje uit namelijk Stavrinides. Hier is het nog veel stiller dan in Manolates.

Vanuit Stavrinides kan je een stukje afdalen naar Ambelos. Wederom een Grieks dorpje waar op de hellingen druiven groeien waarvan de beste wijnen van Samos gemaakt worden, althans dat heb ik mij laten vertellen. Hier is plaats voor de nodige verkoeling na deze toch wel intensieve wandeling. Deze verkoeling vind je bij een kleine en grote waterval die zich verstoppen in de groene natuur van Ambelos.

Dal van de nachtegalen absoluut een bezoek waard
Dal van de nachtegalen, absoluut een bezoek waard

Een bezoek aan het dal van Nachtegalen kan zoals je leest echt een dagvullend programma zijn. Het is in ieder geval de klim of de steile autorit meer dan waard!

Deze leuke gastblog over Samos is geschreven door Kim Tol, neem ook een kijkje op haar eigen blog Storyofourlives.nl

Ook het mooie Samos bezoeken? Bekijk nu de mogelijkheden

Meer leuke Samos tips

Samos: wat te doen op het Griekse eiland Samos?

Kajakken in Samos: ontdek de mooiste plekken met Sea Kayak Samos

Bezienswaardigheden Karlovasi, op het Griekse eiland Samos

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Griekenland

Lesbos: de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Lesbos, ook wel bekend als Lesvos, is het op twee na grootste Griekse eiland en één van de minder bekende...

De mooiste plekjes in Griekenland

Griekenland is een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Dat is niet verrassend, want het land is rijk aan schitterende...

Wat zijn de mooiste Griekse eilanden?

Griekenland is het land van het azuurblauwe water, de idyllische huisjes met blauwe daken, de smaakvolle Griekse keuken en de...

Náuplion: een parel op het Griekse vasteland

Eindelijk. Hier zijn we weer. Nu schijnbaar iedereen toch in Ibiza zit, is het hoog tijd om mijn borsalino van...

De mooiste resorts van Kos op een rij

Genieten van Griekse specialiteiten, heerlijk luieren op het strand of het eiland verkennen op de fiets, daar bestaat een vakantie...

Kos, een belevenis op de fiets

Als typische Nederlander spring ik dagelijks op de fiets en op deze manier kom ik zo’n beetje overal. Het Griekse...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy