De omgeving van Tavarnelle (Toscane) in Italië

De gastvrijheid van Tavarnelle, Toscane in Italië


12 mei 2017 | Reistips
Foto: De omgeving van Tavarnelle (Toscane) in Italië

Dame Raiza vertelt over haar wereldse gastvrijheidservaringen. In de volgende blog lees je hoe Dame Raiza persoonlijk werd uitgenodigd door Fabrizio voor een BBQ op het plein in Tavarnelle, Toscane in Italië. Lees nu haar leuke verhaal over de gastvrijheid van Tavarnelle in Italië. 

Nog niet zo lang geleden waren wij in Tavarnelle, in Toscane. Ik had van de naam gehoord omdat prinses Beatrix daar een huis heeft gehad. We wilden Tavarnelle city wel eens zien. Al slenterend kwamen we uit bij een koffieshopje en dronken daar wat.

De omgeving van Tavarnelle (Toscane) in Italië
De omgeving van Tavarnelle (Toscane) in Italië

Persoonlijk uitgenodigd voor een BBQ op het plein

Naast het knijpje zat een leuk restaurantje en een jongeman kwam naar ons toe voor een praatje. Hij stelde zich voor als Fabrizio. Waar we vandaan kwamen, hoe lang we beleven en wat we gingen doen. Toen hij erachter kwam dat we nog een paar dagen in de buurt waren nodigde hij ons uit. ‘Woensdag hebben we een grote BBQ hier op het plein’ zei hij, ‘er is plaatst genoeg, dus als jullie de echte Florentijnse steak willen proeven dan nodig ik jullie graag uit’. Deze BBQ was maar eens per maand, de hele regio liep uit en het was erg gezellig, volgens Fabrizio. We kregen zijn mobiele nummer en moesten hem morgen maar bellen.

Mooie producten uit Tavarnelle in Italië
Mooie producten uit Tavarnelle in Italië

Bellen met Fabrizio

We overlegden de volgende dag en besloten naar de BBQ te gaan, want we waren immers persoonlijk uitgenodigd door een inwoner en restauranteigenaar, we houden van de lokale gastvrijheid, gaan daar graag op in en we hadden nog nooit een echte Florentijnse steak gegeten.

We belden Fabrizio dat wij om 20.00 uur kwamen. Hij was enthousiast!

Persoonlijk uitgenodigd voor een BBQ op het plein
Persoonlijk uitgenodigd voor een BBQ op het plein

‘De Italiaanse BBQ procedure’

De volgende dag gingen we naar de BBQ, als Hollanders waren wij natuurlijk wel een van eersten, maar dat gaf niets. Fabrizio kwam gastvrij naar ons toe en legde ‘de Italiaanse BBQ procedure’ uit. Eerst naar de slager naast het restaurant, en een deel van de koe aanwijzen, met dat deel vlees naar de BBQ, op de grill, en dan aan tafel op het plein. Hij zorgde voor bijgerechten.

BBQ bij Tavarnelle, Toscane, Italië
BBQ bij Tavarnelle, Toscane, Italië

Ultieme gastvrijheid, of is het toch beleving?

Door de persoonlijke uitnodiging, het aardige gesprek en de gastvrijheid van Fabrizio, de goede persoonlijke ontvangst en de uitleg, onze persoonlijke naamkaartjes (ondanks verkeerd geschreven), het heerlijke eten tussen de Italianen, en de gezelligheid maakte het voor ons een gastvrije ervaring.

Lees meer over het mooie Toscane

Over de auteur: 

Dame Raiza, wereldburger met gevoel voor gastvrijheid!

Ik ben gaan schrijven over ‘de gastvrije wereld’, omdat het begrip mij erg boeit. Het is niet gemakkelijk dát gevoel van gastvrijheid over te brengen. Gastvrijheid moet echt in je zitten! Het heeft te maken met de individuele beleving van de gast, de ‘aha erlebnis’, de verassing. Het is dát unieke gevoel.

Mijn doel is goede en positieve voorbeelden te geven van situaties waarin de wereldse gastvrijheid echt ervaren wordt. Als daarmee één iemand, één individu, één organisatie of één keten gastvrijer wordt, ben ik al tevreden. Slechte ervaringen beschrijf ik ook, maar zonder specifieke naam of toenaam want ik wil niemand beledigen. Maar slechte voorbeelden heb je nu eenmaal nodig om de goede voorbeelden nog beter te ‘ervaren’. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaringen en 99% authentiek.

Neem ook een kijkje op haar eigen blog: https://gastvrijheidervaringen.wordpress.com


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!