Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Gepubliceerd: 14 sep 2019 | Foto: Fes in Marokko

Fes in Marokko
Reisblog Liefde voor Reizen

Een van de grootste en bekendste steden in Marokko is Fes. Jaarlijks trekt deze koningsstad veel toeristen van over de hele wereld. Wandel door de best bewaard gebleven medina van de Arabische wereld, bewonder de vele ambachten en geniet van een heerlijk diner in één van de vele riads.

De oude stad Fes

Fes is de oudste stad van Afrika, gesticht in 789 door Idriss I. Later is de oprichting van de stad voortgezet door zijn zoon, Idris II, die in Fes begraven ligt. Tegenwoordig is deze stad de tweede grootste stad van Marokko met zo’n anderhalf miljoen inwoners.

Fes is grofweg opgedeeld in drie delen. De medina is het oudste deel en bestaat al sinds het begin van de negende eeuw. Fes el Jdid grenst aan de medina en dateert uit de 13e eeuw. Deze twee delen zijn beide ommuurd. Buiten de muren ligt Ville Nouvelle, dit deel bestaat sinds 1912 en is vergeleken met de andere twee delen verreweg het grootst. In dit deel wonen dan ook de meeste mensen en je vindt er veel hotels en andere voorzieningen, zoals het station.

Koninklijk paleis

Eén van de meest bezochte plekken in Fes zijn de poorten van het koninklijk paleis. Voor deze grote, gouden poorten met daaromheen gedetailleerd mozaïek nemen veel toeristen uitgebreide fotoshoots. Het paleis is overigens niet open voor publiek aangezien de koning hier soms nog verblijft.

Borj Sud

Voor een mooi uitzicht op Fes is Borj Sud een goede plek. Vanaf dit militair monument uit de 16e eeuw overzie je de hele medina én de omgeving van de stad. Aangezien Borj Sud wat hoger en net buiten de stad ligt, is de makkelijkste en snelste manier om hier te komen met een auto of taxi.

Uitzicht op Borj Sud
Uitzicht op Borj Sud

Medina

De medina van Fes, ook wel Fes el Bali genaamd, is de best bewaard gebleven medina van de Arabische wereld. Het is aan te raden om met een gids deze medina te verkennen, aangezien je heel snel verdwaalt in de meer dan 10000 straatjes.

Wandelen door de Medina
Wandelen door de Medina

In de medina wonen ruim 150000 mensen en je vindt er ontelbaar veel winkeltjes en souks (marktjes). Daarnaast is dit het grootste autovrije stedelijke gebied ter wereld. Als je in de medina rondwandelt, moet je één woord kennen: Belek. Dit betekent pas op. Als je dus mensen ‘Belek!’ hoort roepen, ga dan snel aan de kant, want er moet waarschijnlijk een zwaar beladen ezel passeren. De medina is namelijk een erg levendige plek waar nog veel gehandeld wordt en de goederen worden hier in rap tempo met karren en ezels door de straatjes vervoerd.

Universiteit

Midden in de medina bevindt zich de universiteit Al-Karaouine. Deze is erg bijzonder, want het is de oudste nog werkzame universiteit ter wereld, opgericht in 859 door Fatima al-Fihri. Niet-moslims mogen de universiteit overigens niet bezoeken, maar je kan wel een blik werpen door de poort om een glimp van de binnenkant op te vangen.

Ambachten

Fes staat ook bekend om haar vele ambachten, die je allemaal uitgebreid kan bewonderen. In en rondom de stad zijn er dan ook veel plekken waar je gedemonstreerd krijgt hoe alle producten vakkundig gemaakt worden. Dit alles is natuurlijk sterk gericht op de verkoop van de producten, maar dat maakt de demonstraties zeker niet minder vermakelijk.

Aardewerk

Overal in Marokko is er veel handgemaakt aardewerk te vinden. Als je wilt zien hoe al dit prachtige aardewerk gemaakt wordt, is Mosaic et Poterie de Fes hier een uitgelezen plek voor. Van borden en tajines tot tafels en manshoge vazen, hier kan je zien hoe dit alles gemaakt wordt.

Het bewerken van aardewerk
Het bewerken van aardewerk

Het begint allemaal bij het bewerken van de grijze klei, die overigens ook goed is voor de huid. Vervolgens wordt deze klei gebakken en vakkundig bewerkt tot het gewenste eindproduct.

Het prachtige eindresultaat
Het prachtige eindresultaat

Leerlooierij

Een van de bekendste ambachten in Fes is ongetwijfeld het looien van leer. In de medina bevindt zich de Chouara leerlooierij, dit is de grootste leerlooierij van de stad en één van de oudste ter wereld! Om de weg hiernaartoe te vinden, kun je het beste gewoon je neus volgen.

De Chouara leerlooierij
De Chouara leerlooierij

De nogal opmerkelijke geur van het gelooide leer is in de wijde omtrek te ruiken en wordt sterker naarmate je dichterbij komt. Voor een goed zicht op de Chouara leerlooierij kun je één van de vele lederwarenwinkeltjes in de buurt binnengaan. Vanaf hun daken, met een takje munt onder je neus, kijk je neer op de vele vaten en hardwerkende arbeiders van deze leerlooierij.

Wevers

Als je van plan bent om naar de Sahara te gaan, is het sterk aan te raden om een hoofdsjaal mee te nemen. Bij een van de vele wevers in Fes kun je kiezen uit de mooiste hoofdsjaals en andere kleding. Daarnaast krijg je te zien hoe de kleding gewoven wordt van het zachte zijde van de agave. Om het bezoek compleet te maken, krijg je ook gedemonstreerd hoe je precies een hoofdsjaal omdoet.

Het weven van kleding - Fes in Marokko
Het weven van kleding

Eten in een riad

Na een lange dag in deze eeuwenoude stad is het leuk om te eindigen met een diner in een riad. Dit is een traditioneel Marokkaanse huis met een binnentuin. Vooral in de medina vind je veel van deze riads die nu als restaurant dienen. Wij hebben ’s avonds heerlijk gegeten in Ryad Nejjarine. Deze riad is gelegen in een donker, somber straatje in de medina.

De ingang van de riad
De ingang van de riad

Als je naar binnen gaat, sta je dan ook versteld het prachtige interieur. De kroonluchters en muren, bedekt met gedetailleerd mozaïek, laten de rijke kant van Fes zien.

Het mooie interieur van de riad - Fes in Marokko
Het mooie interieur van de riad

Terwijl wij ons verwonderden over het prachtige interieur, genoten we van een heerlijk drie-gangendiner dat natuurlijk afgesloten werd met een heerlijk kopje Marokkaanse muntthee. Lees hier meer over Fes in Marokko

Deze leuke gastblog over Fes in Marokko is geschreven door Johanna.

Zou jij ook graag Fes in Marokko willen bezoeken?

Droom jij ook over een rondreis door Marokko? Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Redactie van Liefde voor Reizen

Geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!
Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Aan de voet van de Hoge Atlas ligt één van de vier koningssteden, Marrakech. Een stad die bekend staat om haar vele scooters, katten en toeristen. Dat laatste is niet zo gek, want Marrakech leent zich perfect voor een citytrip of een hele vakantie. Ontdek Marrakech Het culturele en culinaire aanbod is gigantisch én de Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko
Marokko

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

In het midden van Marokko even ten noorden van Agadir vind je het vissers- en surfdorp Taghazout. Het ligt iets minder dan 300 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh en is uitstekend te bereiken over verschillende wegen. Taghazout Het dorpje heeft meer dan 5000 inwoners waaronder een groot deel Europeanen. Dit zijn overgebleven hippies die hier Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

Rondreis Marokko - Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas
Marokko

Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Hoge Atlas in Marokko – De rondreis door Marokko nadert het eindpunt, Marrakesh. Maar voordat we deze koningsstad gaan verkennen, dompelen we ons nog twee dagen onder in de verscheidenheid aan natuur en cultuur van dit prachtige land. Weg van 1000 Kasbah’s  Vanaf de Dadès Kloof tot Aït-Ben-Haddou loopt de zogenaamde Weg van 1000 Kasbah’s. Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy