De mooiste voetbalstadions van Europa

De mooiste voetbalstadions van Europa

De mooiste voetbalstadions van Europa

Je hebt stadions, en je hebt stadions. Je hebt vier tribunes met een voetbalveld, en je hebt een groen podium waar kunst op wordt gemaakt. Je hebt ze in het groot, en in het klein. Het stadion waar een voetbalclub in speelt zegt veel over de club, en over de stad. Er zijn er een aantal die je gezien, beleeft en ontdekt moet hebben. Dit zijn ze. Op voetbalreis naar een van deze stadions? Bekijk hier alle voetbalreizen.

Anfield Road, FC Liverpool, Engeland

Anfield road

Anfield is eigenlijk een betonnen bak vol kippenvel, en meer niet. Het is niet fijn om naar te kijken. Het is niet nieuw, of modern. Het is geen hoogstaande architectuur. Wat het wel is? Het allermooiste stadion van Engeland, en misschien zelf Europa. Het doet misschien een beetje pijn aan de ogen, maar Anfield is goed voor het voetbalhart. Het is er gezellig, fanatiek zelfs. Het is er sfeervoller dan een Toppers-concert. Sterker nog; de supporters van Liverpool kunnen nog beter zingen ook. Luidkeels klinkt het ‘You’ll never walk alone’ uit de kelen van precies 54.167 supporters, elke wedstrijd weer. Anfield Road moet je ooit bezocht hebben.

Camp Nou, FC Barcelona, Spanje

Camp Nou Barcelona - De mooiste voetbalstadions van Europa
Camp Nou Barcelona

Camp Nou is het podium waarop Messi en zijn vrienden te vinden zijn. In het Catalaans betekent Camp Nou letterlijk ‘Nieuw Veld’. Dan weet je dat ook weer. Het stadion biedt plaats aan maar liefst 99.354 supporters, toeristen en dagjesmensen. Het stadion is namelijk een toeristenattractie geworden in de loop der jaren. Dat is niet gek, want je vindt er een aantal voetbalartiesten. Van Lionel Messi tot onze eigen Frenkie de Jong: als voetballiefhebber moet je ze een keer live gezien hebben. En dat kan nergens beter dan op in huis eigen huis: het Camp Nou.

Santiago Bernabéu, Real Madrid, Spanje

Santiago Bernabéu, Real Madrid - De mooiste voetbalstadions van Europa
Santiago Bernabéu, Real Madrid

Het Estadio Santiago Bernabéu, vernoemd naar de gelijknamige clubpresident, is het Carré van Spanje. Het is het Koninklijke theater, het stadion waar Real Madrid zijn wedstrijden speelt. Geen aanrader als je hoogtevrees hebt, want met vijf steile tribunes behoort het Bernabéu tot een van de hoogste stadions. Er zijn weinig clubs zo trots als Real Madrid, en dat merk je aan alles. Zeker tussen 81.044 fanatieke Madrilenen.

Old Trafford, Manchester United, Engeland

Old Trafford - Manchester United
Old Trafford – Manchester United

Vraag een willekeurig iemand naar zijn top drie van de mooiste Engelse stadions, en dit pareltje staat op nummer een, of twee. Old Trafford, ook wel het Theatre of Dreams genoemd, is vier tribunes vol voetbalhistorie. Hij staat bovenaan de bucketlists van veel voetballiefhebbers, en dat zal altijd zo blijven. Fun fact: als je voor 25+ jaar een seizoenkaarthouder bent geweest, plakken ze jouw naam in zilver op je eigen stoel. Nog even geduld, dus.

Signal Iduna Park, Borussia Dortmund, Duitsland

Signal Iduna Park - Borussia Dortmund - mooiste voetbalstadions van Europa
Signal Iduna Park – Borussia Dortmund

Zwart en geel. Dat is wat je vooral ziet tijdens een voetbalwedstrijd in het Signal Iduna Park, ook wel het Westfalenstadion genoemd. Het is veruit de gezelligste club, met bijbehorend stadion, van Duitsland. En met 81.360 ook nog eens een van de grootste. Niet zo gek ook, want BVB is geliefd in binnen- en buitenland. Een van de redenen is de Gelbe Wand, een muur vol supporters die hun liefde voor de club laten zien met geweldige acties.

Ik wil zo’n stadion bezoeken. Hoe doe ik dat?

Door op voetbalreis te gaan. Je boekt dan in een keer je wedstrijdkaarten, een vlucht en hotel. Je wilt natuurlijk ook nog een stadiontour doen, en ook die kan je als extra optie erbij kiezen. Een voetbalreis boek je bij Equipo Voetbalreizen, een van de grootste en best beoordeelde van het land.

Deze blog is geschreven door de redactie van Equipo Voetbalreizen.

TAGS:
Heb je een vraag over deze blog? Stuur ons een berichtje!
  1. Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!