Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kaapverdië: 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão

Vallei van Paul - 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão Kaapverdië

Kaapverdië: 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão

Vallei van Paul - 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão Kaapverdië

Inhoudsopgave

Santo Antão is het op één na grootste eiland van Kaapverdië. Met slechts 40.000 inwoners telt het echter de helft van het aantal inwoners van het kleine São Vicente. Het eiland is in de afgelopen jaren steeds bekender geworden als wandelbestemming. Natuurliefhebbers reizen graag af naar het eiland voor de vele wandelroutes met schitterende uitzichtpunten en de zeer ontspannen sfeer.

Santo Antão, Kaapverdië

Vanwege de authenticiteit van een bestemming als Santo Antão wordt het vaak gezien als ’terug gaan in de tijd’. Hier tref je een heel ander Kaapverdië dan op de populaire eilanden Sal en Boa Vista. Wandel door vele kleine en prachtige dorpen van het eiland en je waant je inderdaad in een andere tijd.

Van Tarrafal de Monte Trigo naar Monte Trigo

Tarrafal de Monte Trigo is een klein dorpje gelegen in het meest westelijke puntje van Kaapverdië. Het dorpje telt nog geen 1000 inwoners, en ligt op zo’n anderhalf uur rijden van havenstadje Porto Novo. Dit deel van Santo Antão kent veel minder inwoners dan aan de andere kant, met de stadjes Porto Novo en Ribeira Grande.

Hike van Tarrafal de Monto Trigo naar Monte Trigo
Hike van Tarrafal de Monto Trigo naar Monte Trigo

Het nog kleinere Monte Trigo telt ongeveer 600 inwoners. Het dorpje is vanuit ‘Tarrafal’ te bereiken via een smalle onverharde weg, en kan dus alleen te voet. Deze prachtige maar gevaarlijke wandeling langs de kust duurt zo’n 4 uur. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een vissersboot tussen de twee dorpen te reizen.

Vanuit beide dorpjes is het begin van deze route vrij goed te doen. Het deel in het midden is echter alleen aan te raden aan ervaren hikers, omdat er delen zijn die vanwege een gebrek aan onderhoud moeilijk begaanbaar zijn.

Monte Trigo is één van de meest speciale plekjes van het eiland. Vanuit het dorp kun je enkel reizen via de twee wandelpaden, en met een vissersboot.

Van Ponta do Sol naar Cruzinha

Het charmante stadje Ponta do Sol ligt aan het begin van één van de meest populaire routes van Santo Antão. De route is onder meer geliefd omdat het gehele pad langs de kust voert. Op nog geen uur wandelen van Ponta do Sol ligt het bijzondere Fontainhas. Dit dorpje werd in 2015 bekend toen het werd uitgeroepen tot één van de dorpjes in de wereld met het mooiste uitzicht, door de Spaanse editie van National Geographic.

Naast Fontainhas passeer je tijdens deze wandeling het eveneens prachtige Corvo. Dit dorpje ligt in een schitterende vallei. Naast de ligging is Corvo ook bekend vanwege het steile pad die je dient te beklimmen indien je vanuit Cruzinha aan de route start.

Hike: van Cruzinha naar Ponta do Sol
Hike: van Cruzinha naar Ponta do Sol (Santo Antão Kaapverdië)

Tussen Cruzinha en Corvo ligt het dorpje Forminginhas. Dé perfecte plek om even bij te komen van de wandeling. Hier kan je genieten van lokale gerechten in een bar die speciaal is geopend voor de wandelaars. De gehele route neemt minimaal 4 uur in beslag.

Indrukwekkende landschappen kom je tegen
Indrukwekkende landschappen kom je tegen op Santo Antão

Van Corda naar Ribeira Grande

De meeste busjes die vertekken vanuit de havenstad Porto Novo, en gaan vervolgens via de nieuwe kustweg naar de diverse bestemmingen. Wanneer je vanuit Mindelo ‘de overkant’ bereikt is het echter ook zeer aan te raden om de oude weg te verkiezen. Via deze route krijg je direct een goed beeld van de schoonheid en de diversiteit van het eiland.

Eén van de opties is om te kiezen voor een ‘Hiace’, zoals de busjes worden genoemd, naar het dorpje Corda. De rit naar Corda is prachtig. De route van ‘de oude weg’ voert tot hoog boven Porto Novo, en biedt uitzicht over zowel het eiland Santo Antão als buurman São Vicente. Daarnaast passeer je tijdens de rit een aantal bijzondere bergdorpjes.

De wandeling van Corda naar Ribeira Grande voer je uit door gewoon de weg te volgen naar beneden. Het is echter het uitzicht wat je hebt vanuit diverse punten tijdens de route die deze wandeling absoluut de moeite waard maakt. Er zijn momenten tijdens deze wandeling waarbij je zowel links als rechts van de weg kan genieten van het adembenemende uitzicht.

Prachtige landschappen tijdens de wandeling van Corda naar Ribeira Grande
Prachtige landschappen tijdens de wandeling van Corda naar Ribeira Grande

Eén van deze punten, Delgadim genoemd, biedt uitzicht over de schitterende valleien van Ribeira Grande en Ribeira de Torre. De wandeling duurt ongeveer 3 uur. Vanuit Ribeira Grande kun je met een Hiace naar verschillende plaatsen op het eiland voor je overnachtig, zoals het stadje Ponta do Sol.

Van Cova naar Cabo de Ribeira

Ook Cova bereik je via de oude weg vanaf havenstad Porto Novo. De ‘waterkrater’ is één van de meest interessante plaatsen van het eiland. Geniet voor de start van de wandeling van het uitzicht over het gebied. De wandeling leidt je via een pad de krater in, waar je kan zien hoe er wordt verbouwd door mensen die gebruik maken van de vruchtbaarheid van de krater.

Wanneer je de kater rond bent, bereik je de top aan de andere kant. Hier heb je uitzicht over de gehele vallei van Paúl. De vallei van Paúl is misschien wel de mooiste plek van Santo Antão. De prachtige groene vallei begint aan de kust, bij Cidade das Pombas. Hierna volgen vele kilometers met zeer spectaculaire uitzichten, prachtige pieken en schilderachtige dorpjes.

Vallei van Paul - 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão
Vallei van Paul – Santo Antão Kaapverdië

Beginnen bij Cova is handig zodat je bij het bereiken van de top aan de kant van de vallei van Paúl rustig aan de afdaling kunt beginnen. Aan het einde van de afdaling ligt Cabo de Ribeira, waar je kunt verblijven bij het gloednieuwe Casa Maracuja van de Nederlandse Hetty Guddens. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele valley van Paúl door te wandelen tot aan Cidade das Pombas. 

Het eiland Santo Antão behoort samen met Santiago tot de grootste eilanden van Kaapverdië. Zo is het eiland wel 4 keer groter dan ‘buurman’ São Vicente. Santo Antão is een paradijs voor wandelliefhebbers, en er zijn dan ook vele routes waaruit je kunt kiezen voor je wandeling. De 4 genoemd in dit lijstje behoren tot de mooiste, maar het eiland kent vele andere spectaculaire routes en paden die absoluut de moeite waard zijn. 

Deze leuke gastblog over Santo Antão is geschreven door Freddy Gomes. Freddy Gomes schrijft vooral voor zijn websites Kaap-verdie.nl en MindeloCaboVerde.com, waarmee hij ‘een andere kant van Kaapverdië’ wil laten zien. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Stichting Sonvela, waarmee projecten in het land worden ondersteunt.

Staat Santo Antão op jouw bucketlist?

Staat Santo Antão (Kaapverdië) op jouw lijstje? Laat jouw reactie achter.

Plan je reis door Kaapverdië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Kaapverdië