Berlijn vs Amsterdam

Gepubliceerd: 12 jul 2015 | Foto: Amsterdam vs Berlijn - Liefde Voor Reizen Blog

Berlijn en Amsterdam, twee geliefde Europese hoofdsteden. Geliefd door zowel zijn bewoners als ook door de vele toeristen. Liefde voor reizen kreeg de aanvraag van Westwing Style Trip om een blog te schrijven over deze twee steden en ze met elkaar te vergelijken aan de hand van door Westwing uitgezochte Style iconen op het gebied van interieur, architectuur en lifestyle.
Wat maakt deze steden beide zo eigen, kunstzinnig en vrijzinnig? 
Voor deze blog ben ik als gastcorrespondent gevraagd. Ik ben in Amsterdam opgegroeid en woon momenteel in Berlijn.

berlijn-liefde-voor-reizen

Foto: Berlijn

Als ik aan Amsterdam denk, denk ik aan het vrije gevoel van rondfietsen over de grachten, door de kleine straatjes, tussen de toeristen door, door toch iedere keer weer nieuwe straten. En iedere keer dat ik daar rondfiets blijft dat eigen karakter van de stad me verwonderen. De grachten met zijn grachtenpanden zijn natuurlijk hét toonbeeld van Amsterdam. Een toonbeeld wat nooit gaat vervelen. Maar ook buiten het beroemde grachtendeel heeft Amsterdam zoveel andere verrassende hoekjes en mooie wijken.

amsterdam-the-netherlands-liefde-voor-reizen

Foto: Amsterdam

berlijn-vs-amsterdam-liefde-voor-reizen23

Denkend aan Berlijn komt eenzelfde gevoel van vrijheid in me op. Ik zie stromen jonge mensen kletsend door de straten lopen en in parkjes zitten, allemaal met een biertje of iets te drinken in hun hand. Iets wat daar doodnormaal is en ook een typische, knusse sfeer oproept. Zodra ik een stuk verder door de stad rij – lopen of fietsen is nauwelijks een optie zo groot als die stad is- ben ik ineens in een compleet andere wereld. Iedere wijk heeft zijn eigen karakter en sfeer en Berlijn heeft ontzettend veel verborgen gezichten.

De stad borrelt op het gebied van cultuur. Er gebeurd daar zo veel dat het niet bij te houden is. Het is dit borrelen wat de stad maakt tot wat zij is en wat haar in haar vele facetten bij elkaar weet te houden. Wat haar soms ook lelijke, kille en grauwe gezicht tot leven weet te brengen. Onder de oppervlakte borrelt het leven, achter de grauwe muren ontstaat kunst en de vele initiatieven, galerijen, werkplaatsen, clubs, café’s en restaurants ploppen als paddenstoelen uit de grond.

berlijn-vs-amsterdam-liefde-voor-reizen25

Naast dat wat er momenteel allemaal ontstaat in Berlijn, draagt de stad ook haar geschiedenis met zich mee. En de ze schrikt er niet voor terug haar veelzijdige geschiedenis in de ogen te kijken. Het laatste stukje Berlijnse muur bij de East Side Gallery is daar slechts een van de vele voorbeelden van.

Aan de hand van de door Westwing uitgezochte stijliconen van beide steden ben ik eens gaan nadenken over de verschillende stijlen die beide steden hebben. 
Als voorbeeld vergeleek Westwing Bauhaus met Rietveld. Twee verschillende stijlen die ook hun overeenkomsten hebben. 
Zij vergeleken de eerder genoemde grachten en de Berlijnse muur, als stijliconen voor beide steden.

sfeerfoto-berlijn-liefde-voor-reizen

Foto: Sfeerfoto Berlijn

Of de currywurst uit Berlijn met het patatje oorlog uit Nederland. Daar zou ik de kroket uit de muur nog aan toe willen voegen, dat is voor buitenlanders iets absoluut exotisch.
 De berliner bol tegenover de oliebol, die overigens vrijwel hetzelfde smaken. Alleen wordt de berliner bol traditioneel tijdens carnaval gegeten, in plaats van tijdens oud en nieuw en er zit vaak een soort jam in.
En wat is er al niet meer te bedenken, de Fernsehturm, de Brandenburger Tor, de Hollandse molen.

berlijn-vs-amsterdam-liefde-voor-reizen24

Daarnaast zijn er nog vele dingen die de steden maken tot wat ze zijn maar niet als grootse iconen worden gezien. Waar Amsterdam met zijn vele grachten, stadsparken en het IJ de natuur naar zich toe haalt, is Berlijn bijvoorbeeld omgeven door natuur. Overal om Berlijn heen liggen schitterende meren en bossen. Waar je in Berlijn altijd erop zult worden gewezen dat je je niet aan de regels houdt als je bijvoorbeeld op de stoep of door rood fietst, is het in Amsterdam een feit dat je door rood fietst, het hoort erbij.

Waar in Amsterdam de nauwe straten en de kleine huisjes de stad knus en tot iets eigens maken is het in Berlijn de weidsheid, de grootte, het breed opgezette wat de stad tot iets eigens maakt. Het kan je soms wat verloren klein doen voelen, maar tegelijkertijd geeft dat de ademruimte die deze stad zo eigen is. Waar in Berlijn luchthavens en oude pretparken, ziekenhuisgebouwen en fabrieken decennia lang verlaten en leeg staan, is in Amsterdam op vrijwel iedere plek altijd leven, gebouwen staan niet leeg of stil. Als iets zijn bestemming verliest, is er gelijk een nieuwe voor gevonden.

Naast alle verschillende stijlen hebben deze twee geweldige steden één grote overeenkomst; ze zijn door hun veelzijdigheid nauwelijks te vangen in vaste beelden en iconen.

Auteur / gastblogger:
Jeanine Luik

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Europa

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Sinds een paar jaar is het Markermeer een eilandengroep rijker. De Marker Wadden zorgen voor een rijkere biodiversiteit in het...

De leukste tips voor het historische Plauen – German.Local.Culture. 

Het schilderachtige Duitse Plauen biedt een gevarieerde mix van cultuur, natuur en gastronomie. Deze stad met 65.000 inwoners, gelegen in...

Overnachten in Porto: leuke en goed beoordeelde accommodaties

Ga je op stedentrip naar het Portugese Porto en wil je op een leuke en goede locatie overnachten? Dan moet...

Wat te doen in Keulen tijdens je stedentrip?

Wil je graag treinen en een gezellige en gastvrije stad in Europa bezoeken? Dan is Keulen de ideale stedentrip! Keulen,...

Leuke events om te bezoeken tijdens je bezoek aan Nice

Aan de Côte d'Azur schittert het mooie Nice. Een sfeervolle stad in het zuiden van het zonnige Frankrijk dat een ontspannen...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy