Deze dieren kun je spotten in Noordelijk Territorium

Gepubliceerd: 02 okt 2020 | Foto: De Top End in Australie - deze dieren kun je allemaal spotten

Wie van wildlife houdt zit in de Top End (Northern Territory) helemaal goed. De Top End is een gebied in het noorden van de Australische staat Noordelijk Territorium. In de Top End vind je diverse grote nationale parken en steden zoals Katherine en Darwin.

Noordelijk Territorium

Australië staat in het algemeen al bekend om de diverse wildlife die je er kunt spotten. Maar in elk gebied heb je weer andere beesten die je kunt bewonderen. Zo hebben wij in het noorden bijvoorbeeld weer geen koala’s, maar zwemmen er wel weer krokodillen in de rivieren. En hier in Noordelijk Territorium zie je weer veel minder kangoeroes, terwijl ze soms in het oosten of zuiden zelfs soms plagen hebben.

Wildlife

Om je een beeld te geven van de wildlife die je in het noorden van Australië kunt spotten heb ik deze speciale (foto)blog gemaakt. Het afgelopen jaar zijn wij op diverse plekken geweest, zoals Kakadu National Park, Litchfield National Park, Howard Springs Nature Park, Fogg Dam Conservation en natuurlijk in en rond Darwin zelf.

Het is vrij makkelijk om in Noord-Australië wildlife te spotten. Veel vogels en reptielen zie je eigenlijk op heel veel plekken, daarvoor hoef je niet perse naar een nationaal park te rijden. Voor sommige beesten moet je iets meer moeite doen en weten waar die zich bevinden. Zoals voor bijvoorbeeld Wallabies en krokodillen.

Wallabies: East Point Reserve

Om Wallabies te spotten raad ik je aan om naar East Point Reserve in Darwin te gaan. Bij East Point heb je een grote kans om ze te zien. Ze zitten vaak met grote groepen bij elkaar. Overdag in de schaduw en aan het eind van de middag worden ze actief en springen ze vaak op het gras.

Wallabies - East Point Reserve - Noordelijk Territorium
Wallabies @ East Point Reserve
Wallabies in Noordelijk Territorium
Wallabies

Krokodillen: Mary River

Om krokodillen te spotten moet je echt naar de rivieren gaan. Ze kunnen wel langs de kust van Darwin zitten, maar die kans is echt heel klein. Zo hebben wij zelf een wetland cruise gedaan op de Mary River, waar je een grote kans hebt om krokodillen te spotten. Dit is vanuit Darwin gezien de leukste optie, omdat het niet heel ver rijden is en omdat je naast krokodillen ook heel veel mooie watervogels kunt spotten.

Krokodil langs de kant tijdens de wetland cruise
Krokodil langs de kant tijdens de wetland cruise

Ook is het mogelijk om een wetlands cruise te doen in Kakadu National Park. Hier heb je ook een grote kans om krokodillen te zien. Een nadeel van Kakadu National Park is dat het langer rijden is vanuit Darwin en wat toeristischer is. Maar een groot voordeel van Kakadu National Park is dat er heel veel andere mooie plekken te ontdekken zijn, zoals: mooie hiking trails, watervallen en natuurlijke zwembaden.

Cahills Crossing

Vind je een boottocht bij de wetlands te saai of te toeristisch en ga je liever zelf op avontuur, dan kun je ook een bezoek brengen aan Cahills Crossing. Dit is een van de avontuurlijkste wegen van Australië. Het is een overgangsweg (over de rivier) van Kakadu National Park richting West Arnhem. Terwijl auto’s hier door een deel van de rivier rijden, zie je vaak aan beide kanten de krokodillen in het water liggen.

Cahills Crossing
Cahills Crossing

Ik ben hier zelf even gaan kijken vanaf de kant en we zagen inderdaad meer dan 10 krokodillen bewegen door de rivier. Tip: doe altijd voorzichtig als je naar zulke plekken gaat en blijf op afstand. In Australië noemen ze dit: Be crocwise!

Be crocwise in Noordelijk Territorium

Reptielen en amfibieën

Hagedissen

Of ik nou thuis ben, in een park in de stad of in een nationaal park, overal zie je wel hagedissen. Zeker wanneer het natte seizoen begint worden de hagedissen steeds actiever. In het noorden van Australië zie je ze in allerlei soorten en maten.

Grote hagedis in onze tuin - Noordelijk Territorium
Grote hagedis in onze tuin

Salamanders

Net als de hagedissen zie je salamanders ook dagelijks. Bij ons in en rond het huis zit het helemaal vol met salamanders. In de avond gaan ze vaak bij lampen zitten en zie je ze muggen en vliegen vangen.

Varanen

Varanen zie je iets minder dan hagedissen en salamanders, maar zeker in de parken en met name nationale parken kun je ze spotten. Let goed op boomstammen, daar willen ze nog wel eens op zitten.

Een varaan in Litchfield National Park
Een varaan in Litchfield National Park

Kikkers

Vooral in het natte seizoen laten de kikkers van zich horen. Wanneer de eerste regen is gevallen geven de kikkers vaak een concert. Kikkers zitten ook regelmatig in de riolering, schrik er niet van als er opeens een kikker in de toiletpot zit of door het huis springt.

(Tropische) vogels

Papegaaien

Papegaaien zie je in grote getale in Darwin en omstreken. Zeker wanneer je naar de kust gaat zie je veel grote groepen in bomen zitten.

Verliefd stelletje papegaaien - Noordelijk Territorium
Verliefd stelletje papegaaien
Groep papegaaien
Groep papegaaien bij Fannie Bay

Kaketoes

Ook kaketoes zie je veel in het noorden. Ze vallen ook erg op. Vooral door het geluid wat ze produceren. Wanneer er groepen kaketoes in een boom zitten kun je helemaal je lol op.

Kaketoe vliegt weg
Kaketoe vliegt weg
Zwarte kaketoe - Noordelijk Territorium
Zwarte kaketoe

Kingfishers

Kingfishers zijn een stuk zeldzamer en zul je niet zo snel spotten als de papegaaien en kaketoes. Maar als je goed om je heen blijft kijken wanneer je de natuur in gaat, is de kans zeker aanwezig. Ik heb ze zelf 2 keer nu gespot in de natuur tijdens een wandeling. Vooral bij East Point Reverve heb ik ze gezien.

Kingfisher
Kingfisher

(Rainbow) bee-eaters

Ook de (Rainbow) bee-Eaters zijn wat zeldzamer. Ook hiervoor moet je goed om je heen blijven kijken en vooral ook af en toe even stilstaan en jezelf de tijd gunnen. Ik heb zelf de (Rainbow) Bee-Eaters nu 4 keer gespot in Darwin. Het zijn echt prachtige vogels, vind je ook niet?

(Rainbow) bee-eaters
(Rainbow) bee-eater

Kookaburra

De kookaburra is misschien wel de leukste vogel van Australië. Naast het feit dat het een prachtige vogel is, maakt de kookaburra ook nog eens een onwijs grappig geluid. Het is net alsof er een aap in de bomen aan het schateren is.

Kookaburra
Kookaburra

Alle bovenstaande vogels heb je in verschillende kleuren en formaten.

Spinnen

Australië staat natuurlijk bekend om de meest giftige spinnen. Alleen, geldt dat ook voor de Topend? Ik heb goed nieuws voor je als je bang bent voor spinnen, in het noorden van Australië hebben ze namelijk een stuk minder gevaarlijke spinnen dan in andere delen van Australië.

Ik heb zelf een half jaar in Sydney gewoond en daar zag ik veel meer spinnen dan dat ik nu zie in Darwin. Ze zijn er wel, alleen je ziet ze minder.

Zo zien wij altijd in september de mouse spiders (ook wel bekend als funnelweb-spiders). Zij leven normaal onder de grond, maar in september is het tijd om te gaan paren en dan gaan ze op avontuur. Ik zie ze voornamelijk omdat ze (helaas) in ons zwembad vallen. Ze kunnen 48 uur onder water leven en daarna sterven ze.

Als je dus panisch bent voor spinnen en toch graag Australië wil ontdekken, dan zit je in het noorden goed.

Libellen

En last but not least, de libellen. Waar je ook in Northern Territory bent, de libellen ga je gegarandeerd spotten. In onze tuin zaten op sommige dagen wel 100 libellen in de lucht. Een prachtig gezicht!

Close-up van een libellen - Noordelijk Territorium
Close-up van een libellen in Noordelijk Territorium
Libelle in Litchfield National Park - Noordelijk Territorium
Libelle in Litchfield National Park

En zo zijn er ook nog vleermuizen, possums, slangen en andere buideldieren te bewonderen.

Zoals je ziet is er genoeg wildlife te spotten. Ga je naar de Topend, vergeet dan niet om je camera mee te nemen en een goede lens. Als fotograaf kun je hier helemaal los gaan. Van bovenstaande dieren, wat zijn jouw favorieten?

Heb je vragen over het noorden van Australië, laat je reactie achter of stuur ons een berichtje.

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Australië

Gratis activiteiten in Australië waarmee je kunt besparen op je reis

Rondreizen door Australië is niet goedkoop en zeker met het boeken van verschillende excursies kunnen de kosten snel oplopen. Gelukkig...

Museum and Art Gallery of the Northern Territory

Het Museum and Art Gallery of The Northern Territory in Darwin is dé attractie die je moet bezoeken als je...

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Guesthouse Darwin: de ideale plek om tot rust te komen

Dat onze Liefde voor Reizen groot is verbaast je waarschijnlijk niet na het lezen van onze reisverhalen. Al jaren lang...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

Darwin: 5 leuke plekken om een drankje te doen

Wie voor de eerste keer naar Australië gaat slaat vaak het tropische Darwin in het noorden over. Plekken zoals de...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy