Stedentrip Wenen? Blog over het Oostenrijkse Wenen!

Wenen: genieten in de meest leefbare stad ter wereld!

Gepubliceerd: 05 mrt 2019 | Foto: Blog met reistips over Wenen

Wenen is een prachtige stad en door The Economist Intelligence Unit zelfs uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. Zelf heb ik een maand lang mogen genieten van Wenen, terwijl ik er een cursus Duits volgde. Het was een geweldige tijd, waarin ik de stad en de omgeving goed heb leren kennen. Ik ben het dan ook volledig eens met The Economist Intelligence Unit dat Wenen de meest leefbare stad ter wereld is!

Vervoer

Het openbaar vervoer in Wenen is heel goed geregeld. Met de metro verplaats je je snel door de hele stad en in het gebied rond de stad rijden de bussen stipt op tijd. Met de app Qando kun je makkelijk je route plannen. Naast het goede openbaar vervoer, is Wenen ook een stad waar je goed kan lopen. De straten zijn breed en schoon, daarbij is het verkeer goed geregeld.

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is hét paleis waar onder andere keizerin Sissi haar zomers doorbracht. Schönbrunn ligt buiten het centrum, maar de groene metrolijn (U4) heeft een halte bij het paleis. Toegang tot de tuinen van het paleis is gratis. Loop langs de strak onderhouden perken naar de achterkant van deze gigantische tuin. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Wenen en vooral op het paleis. Wie Schönbrunn vanbinnen wil zien, kan kiezen uit verschillende tours met en zonder gids. De echte dierenliefhebber kan een bezoekje brengen aan Tiergarten Schönbrunn, de oudste dierentuin ter wereld!

Schloss Schönbrunn
Schloss Schönbrunn

Centrum

De meeste bezienswaardigheden van Wenen liggen in het centrum. Ze liggen op loopafstand van elkaar en met de metro zijn ze ook goed bereikbaar. Midden in het centrum ligt de Stephansdom, dit is dé rooms-katholieke kathedraal van Wenen. Je kan er gratis binnen om een kijkje nemen.

Wiener Staatsoper

Wanneer je vervolgens door de grote winkelstraat loopt, kom je uit bij de Wiener Staatsoper. Hier worden de beste en bekendste opera’s van Wenen opgevoerd. Toegang tot zo’n operavoorstelling is prijzig, maar op een groot scherm buiten het operagebouw kan je live meegenieten van elke voorstelling.

Karlskirche

Niet veel verder ligt de Karlskirche, vooral de grootte en architectuur van deze rooms-katholieke kerk springen erg in het oog. Vanaf hier is het ongeveer vijf minuten lopen naar Schloss Belvedere, maar vergeleken met Schloss Schönbrunn is dit een klein paleisje met een leuk tuintje.

Karlskirche
Karlskirche

Ringstraße

Vanaf Belvedere is het leuk om tram D te nemen. Deze tram rijdt over de beroemde Ringstraße. Langs deze Ringstraße liggen meerdere bezienswaardigheden. Je rijdt langs enkele beroemde hotels, het kunsthistorisch museum, het natuurhistorisch museum, het parlement en tot slot het stadhuis. Het beste is het om bij het stadhuis weer uit te stappen.

Rathausplatz

Op het plein voor het stadhuis, ook wel Rathausplatz genaamd, is er vaak iets te beleven. Toen ik er begin april was, vond er de Steiermark plaats. Vier dagen lang kun je je onderdompelen in de Oostenrijkse cultuur. Er is een overschot aan de beste wijnen en genoeg keus uit kraampjes die typisch Oostenrijks eten verkopen. Het mooiste aan de Steiermark is dat het geen toeristenval is; deze markt is erg geliefd bij de Wiener, je komt er weinig toeristen tegen en opvallend veel mensen lopen in Lederhosen 🙂

Steiermark, Wenen
Steiermark, Wenen

Donau en Kahlenberg

Eén van de dingen die Wenen zo ontzettend leefbaar maakt, is de mogelijkheid om in weinig tijd midden in de prachtige natuur te zijn. Heb je zin in een wandeling? Wandel dan door het beroemde Stadtpark of neem de metro naar een van de haltes aan de Donau, de rivier die door Wenen stroomt. Gegarandeerd spot je een stel sierlijke zwanen! Wie liever de hoogte in wil, mag de Kahlenberg zeker niet overslaan.

Genieten langs de Donau
Genieten langs de Donau

Vanuit het centrum sta je met de metro en de bus binnen een uur op 484 meter hoogte. Geniet van het goede uitzicht over Wenen en de Donau, met het Wienerwald op de achtergrond. Loop ook eens een eindje de heuvel af, voor je het weet, sta je tussen de beroemde Weense wijngaarden.

Weense Wijngaarden
Weense Wijngaarden

Heuriger

’s Avonds is het leuk om een heuriger op te zoeken. Dit is een authentiek Weens wijnlokaal. Hier worden de beste wijnen uit de regio geschonken en heerlijke Oostenrijkse gerechten geserveerd. Tijdens de weekenden wordt er vaak livemuziek gespeeld. In het centrum bevinden zich enkele ‘Stadtheuriger’, maar de meeste heuriger liggen buiten het centrum. Vooral op de Nussberg en Kahlenberg vind je veel heuriger die ook erg in trek zijn bij de Wiener zelf.

Please don’t stop the music

Een bezoek aan Wenen is natuurlijk niet compleet zonder jezelf onder te dompelen in de muziek, het is immers de stad van Mozart en Strauss. Je kan een opera bijwonen in de Wiener Staatsoper, of een operavoorstelling live volgen op het scherm buiten het gebouw.

Is een opera toch wat te lang of te duur, spreek dan eens een van de vele straatverkopers aan. Zij hebben vaak leuke alternatieven voor een zacht prijsje. Zelf ben ik bijvoorbeeld naar een concert in het Haus der Musik geweest. Na de rust van de klassieke muziek, kan je in de zomer helemaal los op Donauinsel. Hier zijn veel clubs en cocktailbars die wel weten hoe je een feestje moet bouwen 🙂

Wenen is de meest leefbare stad ter wereld en dit is volkomen terecht. De stad is veilig en het beschikt over zeer goed openbaar vervoer. Daarnaast weet het cultuur, natuur, muziek en heerlijke wijn feilloos te combineren. Dit maakt Wenen niet alleen een prachtige stad om in te wonen, het leent zich ook perfect voor een leuke citytrip!

Staat Wenen op jouw lijstje?

Ervaar het ook zelf, bekijk nu de mogelijkheden!

Met liefde geschreven door:

Hi! Ik ben Johanna en schrijf met veel plezier maandelijks een gastblog. Ik ben opgegroeid in het prachtige West-Zeeuws Vlaanderen en momenteel studeer ik in Utrecht. Aangezien ik last heb van een ontembare reislust, ben ik vaak bezig met (dromen over) reizen. Zo organiseer ik bijvoorbeeld de buitenlandse reis voor mijn studievereniging, help ik vrienden bij het plannen van hun vakanties en heb ik zelf ook nog meer dan genoeg reisplannen.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy