Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De favoriete buitenlandse keuken / gerechten van onze bloggers

Favoriete buitenlandse keuken

De favoriete buitenlandse keuken / gerechten van onze bloggers

Favoriete buitenlandse keuken

Inhoudsopgave

Naast het ontdekken van andere culturen is het natuurlijk ook leuk om kennis te maken met onbekende buitenlandse gerechten. Wij vroegen aan onze gastbloggers naar hun favoriete buitenlandse gerechten. Welke buitenlandse keukens vallen goed in de smaak bij onze bloggers? Je leest het in deze gloednieuwe blog.

Gastblogger Liselotte
Gastblogger Liselotte

Oei, keuzestress…ik vind VEEL buitenlandse gerechten heerlijk en ben bovendien een Bourgondiër in hart en ziel. Nee, dat is geen Freudiaanse verspreking, ik mix heel bewust beide gezegdes haha. Hoe dan ook, een vakantie is geen vakantie zonder de nodige hapjes en drankjes als je het mij vraagt!

In Griekenland blijft een van mijn favorieten toch wel ‘Kalamaria’ (gefrituurde inktvisringen) mét vers gesprenkeld citroensap en ‘Moussaka’ (lasagna met o.a. bechamelsaus en aubergine).

Heerlijke inktvisringen en garnalenkroketjes bij de Walvis
Heerlijke inktvisringen en garnalenkroketjes bij de Walvis
Griekse Moussaka
Griekse Moussaka

In Italië ‘Pasta Vongole’ (pasta met mosselen en véél knoflook en olijfolie), risotto en – voor diegenen die mij kennen zal dit geen verrassing zijn – pizza! Maakt eigenlijk niet uit welke smaak haha. Tegen een lekkere borrelplank met ‘Spuntini’ (borrelhapjes) en een glas aperol spritz, zal ik ook nooit nee zeggen 😉

Italiaanse borrelhapjes
Italiaanse borrelhapjes

In Argentinië natuurlijk een onbeschoft stuk vlees ‘à la parilla’ (van de grill) met ‘chimichurri’ saus/marinade en ‘papas à la crema’ (gegratineerde aardappeltjes in room) maar ook ‘empanadas’ (pasteitje van deeg gevuld met gehakt, kip, kaas of groenten).

In Spanje ‘gambas al ajillo’ (garnalen in knoflookolie) en tapas. Ook qua tapas geldt dat het niet uitmaakt of het om ‘olivos’ (olijven), ‘queso’ (kaas), ‘chorizo’ (dat vertaal ik niet want dat is wel genoeg ingeburgerd in Nederland haha, net als paella, nog een favoriet van mij!) of ‘albondigas’ (gehaktballetjes in tomatensaus) gaat.

Paella - buitenlandse keukens
Paella – buitenlandse keuken
Gambas in knoflookolie - buitenlandse keuken
Gambas in knoflookolie – buitenlandse keuken

In India de samosa (pasteitje van deeg gevuld met aardappelen, erwten en specerijen) en ‘butter chicken curry’ (met o.a. veel boter, kippendijen, yoghurt en cashewnoten of amandelen).

En zo kan ik nog wel even doorgaan met mijn lijstje…

Maar voor deze blog besteed ik dan toch graag aandacht aan 2 typische Antilliaanse gerechten, namelijk ‘Keshi Yená en ‘Ayaka’. Andere aanraders zijn trouwens de ‘Bolo di Cashupete’ (taart van cashewnoten die door velen de lekkerste taart uit de Antilliaanse zoete keuken wordt genoemd en daar sluit ik mij volledig bij aan), ‘Carni stobá’ (stoofschotel met rundvlees) en ‘Pastechi di carni, keshi, galinã of tuna’ (oftewel pasteitje gevuld met gehakt, kaas, kip of tonijn).

Terug naar de Keshi Yená, letterlijk vertaald ‘gevulde kaas’. Dit gerecht wordt alleen op Aruba, Bonaire en Curaçao gegeten. Het stamt af van de koloniale tijd en werd oorspronkelijk gemaakt in een uitgeholde Edammer kaas. De korst werd vroeger gevuld met alles wat er maar om handen was; vlees, groenten, kruiden. Tegenwoordig worden er vaak plakjes belegen kaas gebruikt in plaats van de korst van een Edammer.

Ook is het gerecht in de loop der jaren wat luxer en feestelijker geworden door de flinke hoeveelheid vlees. Het gerecht kun je naar eigen smaak aanpassen. Ik vind keshi yená het lekkerst met vlees, kappertjes en pruimen! Het lijkt een bizarre combi, maar werkt echt uitstekend! Serveer het gerecht met rijst of gebakken ‘funchi’ (maïsmeel), een paar schijfjes ‘bakoba’ (bakbanaan) en frisse salade en smullen maar!

De ingrediënten van de Keshi Yená lijken een beetje op die van de ‘Ayaka’, het gerecht dat traditioneel met kerst en oud&nieuw wordt gegeten als snack of mini maaltijd, afhankelijk van de grootte. De ayaka komt oorspronkelijk uit Venezuela (daar heet het ‘hallaca’).

Ayaka
Ayaka – (bron: ayaka.nl)

Handelaren hebben vroeger vast de ayaka meegenomen toen ze hun goederen gingen verkopen op de Antillen. De ayaka is een klein pakketje van o.a. maïsmeel en kip. Andere ingrediënten zijn paprika, noten, vruchten, augurken en ui. Het leukste en meest kenmerkende van de ayaca is de verpakking. Na het vullen van het maïsmeeldeeg met de vulling, wordt het pakketje namelijk gewikkeld in bananenbladeren. Op deze manier pak je dus een soort cadeautje uit op je bord. Hoe leuk is dat?!

Gastblogger Reni
Gastblogger Reni

Mijn favoriete buitenlandse gerecht/keuken is een hele lastige vraag voor mij! Ik ben een ontzettende liefhebber van eten en er zijn maar weinig dingen die ik niet lust of durf te eten. Ik ben een groot fan van Mexicaanse taco’s. Die komen nog niet in de buurt van wat wij hier in Nederland denken wat Mexicaanse taco’s zijn. Zo simpel eigenlijk, maar zo lekker.

Mexicaanse Taco's - buitenlandse keukens
Mexicaanse Taco’s – buitenlandse keuken

Verder vind ik de Indische keuken ook echt top. Ik ben zelf niet zo’n vleeseter en in India wordt vegetarisch eten zó lekker bereid. Er zijn ook overal mogelijkheden om vegetarisch te eten. Ik ben daar ongeveer een maand geweest en ik heb niet één keer ergens niet lekker vegetarisch kunnen eten. En overal krijg je naan brood bij. In Mexico krijg je bijna bij ieder gerecht een tortilla en in India dan naan brood. Misschien ben ik gewoon een liefhebber van de deeggerechten bij het eten..

Gastblogger Nikki
Gastblogger Nikki

Dit is een hele simpele vraag voor mij: alles wat lokaal is op dat moment. In Budapest ben ik fan van de goulash, in Moskou van de borsjt, in Bangkok van “mango sticky rice”. Kortom, je kan mij altijd bekoren met je inheemse keuken. 

In België heb ik nochtans een andere favoriet. Ik ben verslaafd aan pizza. Het liefst met zoveel mogelijk kaas. Zolang je er geen ananas opgooit, zullen we altijd goede vrienden blijven.

Diezelfde ananas mag er gerust wel op in een gerechtje aan de Caraïben of een cocktail in een beachbar. Het is gewoon zo dat je sommige gerechten niet mengt. 

Gastblogger Johanna
Gastblogger Johanna

Op reis probeer ik zo veel mogelijk lokaal te eten, het liefste proef ik allerlei verschillende dingen. Zeker als er iets is wat wij in Nederland niet kennen, dan ben ik de eerste in de rij om het te proberen! Dimsum, de tapas van HongKong, is dan ook bij uitstek mijn favoriet. In één maaltijd kun je erg veel verschillende Kantonese specialiteiten proeven. Het staat vooral bekend om de stoomgerechtjes in de kenmerkende mandjes. Maar ook de vele soorten gefrituurde hapjes en soepen zijn zeker een aanrader. Wat ik ook erg fijn vind aan Dimsum, is dat het veelal bestaat uit verse en gezonde producten. Er is een ruime keuze aan vis, vlees en groente, vaak klaargemaakt in lekkere kruiden of sausjes.

De waslijst aan Dimsum-hapjes is enorm, maar hier is toch een impressie van wat je zoal kan verwachten op de menukaart: dumplings, gestoomde broodjes (ook wel bao’s), gevulde rijstflensjes, aubergine gevuld met garnalen, Chinese kool met knoflook, en zo kunnen we nog wel een paar kantjes volschrijven. Wie graag onbekende dingen uitprobeert, kan bijvoorbeeld kiezen voor runderorganen, zeekwal of mangopudding. Als kers op de taart is Dimsum in Hongkong ook nog erg goedkoop, voor omgerekend ongeveer €10 per persoon kun je ontzettend veel proeven. Maar je hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld voor dit heerlijke eten, ook in Nederland zijn er goede Dimsumrestaurants te vinden.

Gastblogger Valerie
Gastblogger Valerie

Ik ben heel erg into Spaanse tapas. Niet alleen omdat je er zó veel keuze in hebt en ze zo smaakvol zijn, maar ook door het sharing-principe. Niets zo gezellig als je eten kunnen delen met elkaar en kunnen proeven van elk gerechtje. Maar ik moet zeggen dat mijn culinair hart toch nog wel een pak sneller slaat in Griekenland.

Koken in Spanje - buitenlandse keuken
Koken in Spanje – buitenlandse keuken

De Griekse keuken staat voor mij op nummer 1. Ik ontdekte vorig jaar in Griekenland dat je werkelijk in elk type Grieks restaurant lekker kunt eten, of het nu een goedkope taverne of een chique restaurant is. Vooral de eerlijke keuken van de familierestaurants is een schot in de roos. Lees er meer over in mijn blog over Corfu.

Wat is jouw favoriete keuken?

Deel je reactie en jouw favoriete gerechten.

Deze vragen vind je misschien ook leuk

Favoriete natuurgebied in Nederland en België?

Dé reisbestemmingen voor 2021 volgens onze gastbloggers!

De mooiste Europese steden volgens onze gastbloggers!

Bucketlist: deze landen willen onze gastbloggers heel graag bezoeken!

De favoriete biercafé’s en wijnbars van onze bloggers

De mooiste rondreizen volgens onze bloggers

Wat mis je het meest aan Nederland/België als je op reis bent?

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis