Favoriete natuurgebied in Nederland en België?

Gepubliceerd: 07 jul 2020 | Foto: Favoriete natuurgebied in Nederland en België

Elke week gaan wij een leuke vraag stellen aan onze vaste gastbloggers. Wat is hun favoriete koffietentje? Welke stad hebben zij in hun hart gesloten? En welke reis heeft de meeste indruk gemaakt? We trappen deze week af met de vraag: Wat is jouw favoriete natuurgebied in Nederland / België…en waarom? 

Gastblogger Reni
Gastblogger Reni

Reni: Mijn favoriete natuurgebied in Nederland / België is het gebied rondom Valkenburg. Vroeger ging ik wel eens door dit natuurgebied fietsen. Dit gebied is qua conditie niet de meest fietsvriendelijke omgeving, aangezien het een gebied is met veel heuvels. Dit neemt niet weg dat het een ontzettend mooie omgeving is om te fietsen. Er zijn veel mooie uitzichten. Door de heuvels heb ik toch altijd een beetje het gevoel dat ik niet in Nederland ben.

Kasteel Neubourg, in de buurt van Valkenburg
Kasteel Neubourg in de omgeving Valkenburg

Wat ik nog meer leuk vind aan deze omgeving, is dat het stadje Valkenburg zelf een sfeervol stadje is. Hier kan je een bezoek brengen aan de grotten. Ook ligt Valkenburg vlakbij de Duitse- en Belgische grens. Een bezoekje aan de Duitse- of Belgische natuur is dus erg makkelijk! (Zelfs met de fiets…!)

Gastblogger Nikki
Gastblogger Nikki

Nikki: Ik weet niet of het officieel meetelt als natuurgebied, maar ik ben een enorme fan van de oude fortengordel rond Antwerpen. In de 19de en 20ste eeuw werden deze als verdediging van de stad gebruikt. Nu zijn het openbare natuurdomeinen die rond de voormalige bunkers zijn “gegroeid”.

De meesten hebben speeltuinen voor de kinderen, leuke wandelroutes door de bossen en ruimtes in de forten worden nu gebruikt door allerlei sport- en cultuurverenigingen. Ik groeide op in de nabijheid van fort II van Wommelgem en fort III van Borsbeek en ging vaak spelen in de halve ruïnes van deze forten. Of hoe oud en nieuw kan vermengen tot een homogeen geheel.

Gastblogger Liselotte
Gastblogger Liselotte

Liselotte: Mijn favoriete natuurgebied in Nederland is (naast het Hoge Veluwe Park) de Biesbosch. Een paar jaar geleden ben ik naar Dordrecht verhuisd. Als welkomstpakket van de gemeente mocht ik een gratis tochtje maken door de Biesbosch op een zogeheten fluisterboot en sindsdien heeft dit natuurgebied een speciaal plekje in mijn hart.

De Biesbosch - Favoriete natuurgebieden van Nederland & België
De Biesbosch – Favoriete natuurgebieden van Nederland & België

De Biesbosch is heel divers. Of je nu wilt wandelen, een fietstocht maken, bootje varen of op een peddle board de Biesbosch wilt verkennen, het kan allemaal! Het is een relatief rustig natuurgebied. Vogels, libellen, bont gekleurde vlinders en andere beestjes vliegen in ’t rond en als je mazzel hebt spot je een bever tussen het riet…

Aangezien ik van mijn 7e tot mijn 17e op Curacao heb gewoond en dit eiland deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, zou ik ook nog graag even 2 van mijn favoriete natuurgebieden daar willen noemen 🙂

Ten eerste het Christoffelpark dat bijna 2000 hectare groot is. Het park is vernoemd naar de in het park gelegen Christoffelberg (375 m). De 1.5 uur durende klim naar de top van de berg is pittig. Je kunt het beste zeer vroeg in de ochtend beginnen aan de wandeltocht zodat het nog relatief koel is, maar dan nog is de tocht uitputtend.

Christoffelpark op Curacao - favoriete natuurgebied
Christoffelpark op Curacao – Foto: Lswarte

Zodra je echter eenmaal bovenop staat en het fenomenale uitzicht in je opneemt, vergeet je op slag al het gekreun en gezweet! Overal om je heen zie je het groen van het park en de blauwe zee. Ook kun je verschillende dorpjes, baaien en landhuizen zien.

De flora in het Christoffelpark is een stuk gevarieerder dan elders op het eiland. Zo tref je hier wilde orchideeën, de sabalpalm en een grote diversiteit aan bomen en cactussen aan. De fauna omvat naast het unieke Curaçaose konijn en het Curaçaose witstaarthertje onder andere boomhagedissen, leguanen, roodbilkikkers, zilver- en zweepslangen, gele en oranje troepialen, groene en rode kolibries, kerkuilen en suikerdiefjes.

Het nationaal park Shete Boka grenst aan het Christoffelpark en is ook heel erg de moeite waard. Het park is gesticht om de 7 (shete) inhammen langs de noordkust te beschermen die door diverse bedreigde zeeschildpadsoorten als broedplaats worden gebruikt.

De belangrijkste inham is Boka Tabla. Hier bevindt zich een diepe grot die door de eeuwen heen door de golven in het kalksteen is uitgesleten. Via een trap kun je de grot betreden om van dichtbij te zien hoe het zeewater met geweld in- en uitstroomt. Erg spectaculair!

In België ben ik niet zo bekend met natuurgebieden, behalve de Ardennen. Als kind maakte ik daar al met mijn ouders wandelingen door de uitgestrekte en dicht begroeide bossen met vele watervalletjes. Heerlijk!

Gastblogger Johanna
Gastblogger Johanna

Johanna: Het Zwin! Dit natuurgebied ligt deels in België en deels in Nederland. Vanaf de kust loopt er een geul naar het binnenland, vroeger was dit de toegangsgeul naar Brugge. Dankzij het getij stroomt deze geul twee keer per dag vol met zeewater, hierdoor is Het Zwin rijk aan bijzondere planten en een paradijs voor veel vogels.

Natuurpark het Zwin - favoriete natuurgebied van Nederland
Natuurpark het Zwin – Favoriet natuurgebied van Nederland & België

Deze combinatie van kust, groen en dieren maakt het gebied erg bijzonder. Daarbij is het pad tussen Cadzand en Knokke, wat recht door dit natuurgebied loopt, pas vernieuwd. Heerlijk om langs de grens(palen) te fietsen door deze prachtige omgeving, zeker als je de zilte wind in de rug hebt 😉

Dit natuurgebied ligt echt na aan mijn hart, 10 kilometer hiervandaan ben ik namelijk opgegroeid. Het Zwin was (en is) dan ook de plek waar wij naar het strand gingen en in de geul of de zee zwommen. Als ik in de zomer in de buurt ben, fiets ik nog graag naar dit gebied. Heerlijk uitwaaien en natuurlijk even een duik nemen in de zee 🙂

Wat is jouw favoriete natuurgebied in Nederland en België?

Wij zijn erg benieuwd, laat je reactie achter!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

De beste kleding voor jouw outdoor reis

Een outdoor reis is iets wat bij veel mensen hoog op het wensenlijstje staat. Een mooie reis maken naar een...

5 x doen op Magnetic Island in Australië

Het paradijselijke Magnetic Island ligt op 40 minuten varen van Townsville en kent de grootste kolonie wilde koala's van Noord-Australië....

Leuke events om te bezoeken tijdens je bezoek aan Nice

Aan de Côte d'Azur schittert het mooie Nice. Een sfeervolle stad in het zuiden van het zonnige Frankrijk dat een ontspannen...

De mooiste plekken om te kamperen in Toscane

Als wij glooiende landschappen, een rijke geschiedenis en 's werelds beste wijn zeggen, dan hebben we het natuurlijk over het...

Glass House Mountains: hiken op een prachtige locatie vlakbij Brisbane

Op een uur rijden van het bruisende Brisbane vind je Glass House Mountains National Park, een schitterend natuurgebied waar wandelliefhebbers...

Southampton: deze hidden gems mag je niet missen in deze levendige stad!

In het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, in de graafschap Hampshire, vind je het mooie en levendige Southampton, een bruisende stad...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!

Vimexx

© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy