Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kos, een belevenis op de fiets

Ontdek Kos op de fiets - Kos, een belevenis op de fiets

Kos, een belevenis op de fiets

Ontdek Kos op de fiets - Kos, een belevenis op de fiets

Inhoudsopgave

Als typische Nederlander spring ik dagelijks op de fiets en op deze manier kom ik zo’n beetje overal. Het Griekse Eiland Kos sprak mij dan ook direct aan omdat dit eiland net zoals Nederland een echt fietswalhalla is.

Fietsen op Kos

Vooral in het noorden is het vlak en zijn de fietspaden perfect onderhouden. Waar ik normaal met een huurauto een vakantiebestemming ontdek, koos ik dit keer voor een huurfiets. Ik stond versteld van de mooie plekken die ik onderweg tegenkwam! Ik fietste langs verborgen baaitjes, idyllische tavernes en historische overblijfselen.

Een fietsstop in Kos-stad

Tijdens mijn fietsvakantie verbleef ik in een appartementje op een paar kilometer van Kos-stad af. In een paar minuutjes bereikte ik de gezellige Mandráki haven al. Alles is hier op fietsafstand!

Bij aankomst kun je echt niet om de middeleeuwse burcht Neratzia heen. Het is een echte blikvanger. Alleen de stadsmuren zijn nog redelijk in tact. De rest is flink beschadigd aangezien het kasteel als militair fort is gebruikt door de Turken. Tijdens die periode is er een grote ontploffing geweest en Kos werd niet veel later opgeschrikt door aardbevingen.

In Kos-stad
In Kos-stad – fietsen op Kos

De haven heeft een levendige kade met gezellige barretjes en je ziet vissersboten en excursieboten komen en gaan. Mijn aanrader: Dit schouwspel aanschouwen vanaf het terras van het Jasmine restaurant. Hier hebben ze overheerlijke ijskoffie!

De haven van Kos-stad
De haven van Kos-stad

Vanaf de kade fietste ik zo richting het centrum en besloot ik de fiets te parkeren en wandelend op ontdekking te gaan. Er zijn namelijk wel wat trappetjes en met de fiets in de hand is dat wat onhandig. Overigens kun je hier overal je fiets in stallingen kwijt.

Kos-stad is echt een verademing voor mij als groot cultuur en historie liefhebber. Wandelend langs het grote stadsplein en de overdekte fruitmarkt tref ik verschillende overblijfselen van vroeger.

Grote plein in Kos-stad
Grote plein in Kos-stad

De geschiedenis van Kos gaat eeuwen terug en hier is de bekende geneeskundige Hippocrates rond 460 voor Christus geboren. Hij was de grondlegger van de Westerse geneeskunde en overal zijn archeologische opgravingen te vinden uit die tijd. Zo ook hier.

Opgravingen in Kos-stad
Opgravingen in Kos-stad

Midden in de stad staat een eeuwenoude boom waar volgens de legende, Hippocrates zijn leerlingen les heeft gegeven. Deze boom is heilig en wordt goed beschermd door de lokale mensen. Ook werd ik verrast door de opgravingen van een oude romeinse stad, ook wel Agora genoemd. Hier werd vroeger veel handel gedreven en was het een drukte van jewelste. Toen ik tussen de oude zuilen, trappen en stenen slenterde, was het er muisstil en probeerde ik mij voor te stellen hoe het er destijds was. Al deze historie, daar maak je mij blij mee.

Kijkend op het water
Kijkend op het water

Zoekende naar een uitvalsbasis voor de lunch kwam ik aan in een lieflijk straatje waar de bordjes van restaurant Fish House mij nieuwsgierig maakten. Een topper onder de visrestaurants en hier worden gerechten geserveert waar de locals zelf ook hun vingers bij aflikken. Ik besloot om eerst een mooie foto te maken bij het typisch Griekse trappetje voor het restaurant en schoof vervolgens aan voor een uitgebreide lunch en ik kan het beamen. De lunch was zalig.

Dat Kos-stad bruist, merkte ik toen ik de gezellige barstreet bereikte. Toeristen en locals zaten op het terras met kaartspellen en kleurrijke cocktails op tafel. De Neonverlichting deden mij besluiten om verder te lopen en een propper kwam op mij af met een goed voorstel. Twee cocktails voor de prijs van één. Dat laat ik me geen tweede keer zeggen! Na die paar drankjes te hebben gedronken, stapte ik op de fiets richting mijn appartement en keek ik terug op een geslaagde dag in Kos-stad.

De noordkust ontdekken

De noordkust van Kos is vlak, dus uitermate geschikt voor een dagtocht op de fiets. Langs de kust zijn er hele goede fietspaden en op mijn route kwam ik geregeld andere toeristen tegen. Het leuke is dat iedereen elkaar onderweg begroet. Ze genoten, net zoals ik, van een heerlijke fietstocht. Ik fietste langs luxe resorts en kleine appartementen, langs grote zwembaden en kleine pierenbadjes. Overal zag ik mensen genieten van hun vakantie en dat werkt wel aanstekelijk.

Lange stranden worden afgewisseld door intieme baaitjes vlakbij het toeristische plaatsje Tigaki. Ik stop continue voor een foto of een rustmomentje in de zon met uitzicht op de zeilboten. Tussendoor maak ik ook zeker een stop bij een fruitstalletje. Hier kun je je eigen fruit kiezen en een smoothie samenstellen. Het fruit is in Griekenland toch net wat sappiger dan wij gewend zijn in Nederland.

Strand Tigaki - fietsen op Kos
Strand Tigaki – fietsen op Kos

Mijn doel voor deze dag was om bij zonsondergang te eindigen bij de zoutmeren en dat is gelukt! De zon schitterde in het zoutmeer en ik las eerder in de reisgids dat hier vroeger miljoenen kilo’s zout werd gewonnen. Nu wordt dit niet meer gedaan en is het zoutmeer voor een groot deel drooggelegd. In de winter zijn hier veel watervogels zoals flamingo’s te vinden.

Mijn dag werd compleet toen ik nog een hapje ging eten bij de typisch Griekse taverne Esperos in het dorpje Tigaki. Een gezellig terras met uitzicht op zee en vriendelijke bediening. Hier proefde ik de Griekse specialiteit: Gyros!

Met de fiets naar het beroemdste monument van Kos

Op zo’n vier kilometer fietsen, stond één van de meest bijzondere archeologische bezienswaardigheden op mij te wachten; Het Asklepieion. De oude medicijnenschool van Hippocrates was het beste ziekenhuis in de antieke tijd. Het bizarre is dat dit gebied pas heel laat werd ontdekt, namelijk in 1902. Ik keek mijn ogen uit toen ik de overblijfselen zag. Je ziet de oude toiletten, baden, waterbronnen de tempel met een oud altaar. Deze plek is omgeven door cipressen en het uitzicht, op het vaste land van Turkije, is erg bijzonder. Wat mij betreft is een vakantie op Kos niet compleet als je dit hoogtepunt niet hebt gezien.

Wellness op Kos

Een fietstochtje van acht kilometer in de vroege ochtend stond op de planning. Geen makkelijke rit gezien de hellingen, maar het is de rit zeker waard en één voordeel; de terugweg gaat een stuk sneller. Ik begon mijn benen toch wel een beetje te voelen, dus besloot om te ontspannen in de Embros Thermen.

Embros Thermen
Embros Thermen

Op de parkeerplaats werd ik verwelkomt door nieuwsgierige geitjes. Ze waren iets schuw in het begin, maar daarna volgden ze me richting het strand van de Embros Thermen. Dit zijn natuurlijke bronnen. Midden in zee is een bad gemaakt van stenen waar je heerlijk kunt relaxen. De temperaturen lopen op tot wel veertig graden en het water zou een heilzame werking hebben. Het is even wennen aan de zwavelgeur, maar het is goed vertoeven in het warme zeewater.

De pluspunten van het huren van een fiets op Kos

Er zijn echt een paar grote pluspunten aan het huren van een fiets. Een fiets huren kost je bijna niets, want voor ca. € 5,- per dag heb je er één tot jouw beschikking. Op elke hoek van de straat is wel een verhuurder te vinden en hoe langer je de fiets huurt hoe goedkoper je uit bent. Sommige hotels bieden zelfs gratis fietsen aan als je in dat hotel verblijft. Een stadsfiets, mountainbike of elektrische fiets; je vindt ze in alle soorten en maten. Onderweg kom je hele gezinnen tegen op de fiets inclusief kinderzitjes en helmpjes.

Happiness is my bicycle and a sunny day
Happiness is my bicycle and a sunny day

Op Kos is fietsen echt een way of life

Fietsen op Kos was voor mij het toppunt van vrijheid. De zon op mijn armen, de wind door mijn haren en ook nog eens lekker in beweging zijn. Overal kon ik de fiets makkelijk parkeren om wat foto’s te maken, een verkoelend drankje te drinken of om te kijken op Google Maps of er nog meer moois in de buurt was. Ik raad je wel het volgende aan; neem voldoende water mee, smeer je goed in en geniet met volle teugen van dit eiland! 

Deze leuke gastblog over het Griekse eiland Kos is geschreven door Maaike Schuurman van Travel Store

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Griekenland