Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weekendje Lissabon? Handige tips voor je eerste bezoek aan Lissabon!

Waarom Lissabon op jouw citytrip bucketlist moet

Weekendje Lissabon? Handige tips voor je eerste bezoek aan Lissabon!

Waarom Lissabon op jouw citytrip bucketlist moet

Inhoudsopgave

Vanaf het moment dat ik in 2008 als uitwisselingsstudent voor het eerst voet in Lissabon zette, heb ik deze stad in mijn hart gesloten. Begin maart van dit jaar keerde ik ernaar terug. Flink drukker met toeristen maar het warme thuisgevoel was er nog steeds. Lisboa: stad van melancholische fadomuziek, trammetje 28, verse vis, ‘marisco’, port, ‘azulejos’ en hartelijke inwoners. Reis met mij mee door de wijken van Lissabon naar Belém, Cascais, Sintra en meer. 

Wist je dat je een stedentrip naar Lissabon al boekt voor 195 euro. Bekijk de aanbiedingen van De Jong Intra maar eens

Handige tips Lissabon

Deze maand deel 1: handige weetjes voor jouw eerste bezoek aan Lissabon en een wandelroute langs alle hoogtepunten in het stadscentrum. 

Kickstart

Als je naar Lissabon gaat zijn een aantal zaken handig om vooraf te weten:

  • In Lissabon is het 1 uur eerder dan in Nederland.
  • Je kunt water uit de kraan drinken, maar het heeft wel een lichte chloorsmaak. Kook het water dus eerst om dit te voorkomen of koop flessen water. 
  • De meeste winkels in Lissabon zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00u tot 19:00u. Sommige winkels zijn zelfs elke dag van de week geopend van 10:00u tot 23:00u. Kleinere winkels sluiten vaak tussen de middag van 13:00 tot 15:00, maar dit verschilt per winkel/wijk. 
  • De Portugezen eten laat op de avond. Als je gaat uiteten, kun je bij de meeste restaurantjes en cafés pas vanaf 19u terecht. Reserveren kan verstandig zijn. Bij veel websites kun je de taal op Engels zetten en anders via website The Fork. 
  • Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld op zak hebt, aangezien met name supermarkten en winkels niet altijd een pinmogelijkheid bieden. 
  • Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. De hoogteverschillen geven de stad een speels karakter, maar je voeten zullen het klimmen en dalen wat minder waarderen. Sommige straten zijn bovendien geplaveid met verraderlijk gladde keitjes (geloof me, ik spreek uit ervaring…). Zorg dus voor comfortabele schoenen en neem altijd een flesje water mee. 
Klimmen en dalen in een wirwar van steegjes in Bairro Alto - handige tips Lissabon
Klimmen en dalen in een wirwar van steegjes in Bairro Alto

Vervoer vanaf het vliegveld van Lissabon

Het vliegveld ligt op ongeveer 30 minuten reisafstand van het centrum. Met de metro, bus of taxi is het vliegveld gemakkelijk te bereiken. Het metrostation ligt naast terminal 1 en de metroplattegrond is zeer gebruiksvriendelijk.

Ga je voor gemak en comfort, dan adviseer ik de AeroBus-shuttletransfer. Deze bus staat bij de uitgang klaar, gaat meerdere keren per uur en brengt je voor iets meer dan 2 euro naar gunstig gelegen haltes in het stadscentrum.

Tip: zoek van tevoren uit welke halte in de buurt ligt van jouw accommodatie. Bij de halte op het vliegveld staat iemand die jou hier eventueel bij kan helpen. Bij deze persoon moet je ook je ticket kopen. Bewaar het ticket goed, want die kun je weer voor de terugreis naar het vliegveld gebruiken.

Tickets voor het openbaar vervoer

Qua betaalmogelijkheden voor het openbaar vervoer zijn er 2 opties:

  1. Als je ook wilt profiteren van gratis toegang of korting bij diverse bezienswaardigheden, raad ik je de Lisboa Card aan voor 24, 48 of 72 uur. Met deze kaart kun je onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Klik hier voor meer informatie. Je kunt de Lisboa Card al op het vliegveld kopen. Let op: de kaart geeft géén toegang tot de shuttlebus. 
  2. Een andere optie is een OV-chipkaart die je voor ongeveer 50 cent kunt kopen en opladen bij de kassa of automaat op metro- en treinstations. Er geldt geen minimum bedrag. De chipkaart kun je gebruiken in de metro, de gele trams, de bussen, de trein naar bijvoorbeeld Belém en Cascais en in de kabeltreinen naar de wijk Bairro Alto. Je betaalt elke keer als je incheckt. Het maakt dus niet uit of je 1 of 5 haltes verder reist. 

NB: Als je met 4 personen reist binnen het stadscentrum van Lissabon, is het vaak goedkoper om een taxi te nemen.

De befaamde gele tram 28 - Weekendje Lissabon
De befaamde gele tram 28 – handige tips Lissabon

Accommodatie

Als je met de auto naar Lissabon komt en een centrale verblijfplaats zoekt maar ook rust en ruimte, kun je het beste een accommodatie kiezen in de buurt van metrostation Avenida of Praça do Marquês de Pombal. 

Ons uitzicht. Een woonkamer with a view
Ons uitzicht. Een woonkamer ‘with a view’ Bron: Booking.com

In 2008 zat ik in een studentenhuis, maar afgelopen maart verbleven mijn man en ik in een geweldig appartement in Barrio Alto via Hello Lisbon São Bento Boutique Apartments. Een groene oase van rust met prachtig uitzicht én zwembadje te midden van een bruisende wijk. 

Als je goed kijkt zie je in de verte het Christo Rei beeld dat geïnspireerd is op het beroemde Christusbeeld dat waakt over Rio de Janeiro in Brazilië.

Uitzicht vanaf het terras van ons appartement aan de Rua de Pedro Dias in Bairro Alto
Uitzicht vanaf het terras van ons appartement aan de Rua de Pedro Dias in Bairro Alto

Kunstenaars- en uitgaanswijk Bairro Alto

Ons appartement lag dus in Bairro Alto, letterlijk vertaalt ‘Bovenstad’. Deze wijk staat vooral bekend om de vele kunstboetiekjes en als uitgaansgebied. Hoewel het vervallen oogt, kom je ogen tekort. Je kunt gegarandeerd een paar uur ronddwalen in het doolhof van ontelbare steegjes. 

Een ritje in de Elevador da Glória - handige tips Lissabon
Een ritje in de Elevador da Glória

Loop naar Miradouro (letterlijk vertaald ‘uitzichtpunt’) de São Pedro de Alcãntara en reis daarna in de naastgelegen kabeltrein Elevador da Glória (ook wel Ascensor da Glória of Glória Funicular genoemd) naar Praça dos Restauradores.

Een kijkje in de machinistcabine - handige tips Lissabon
Een kijkje in de machinistcabine

Wandelen door de wijken Rossio, Baixa en Chiado

Slenter van Praça dos Restauradores naar het Rossio plein dat oorspronkelijk Praça de Dom Pedro IV heet. Aan dit plein ligt ook het Estação de Caminhos de Ferro do Rossio oftewel station Rossio vanaf waar de treinen van en naar Sintra rijden.

Rossio plein
Rossio plein – handige tips Lissabon

Vervolg je weg naar de Elevador de Santa Justa, een 45 meter hoge lift die de Santa Justa-straat verbindt met het hoger gelegen Carmoplein. De lift ligt in een smal straatje, maar als je omhoog kijkt is ie moeilijk te missen. Met de Lisboa Card krijg je korting. Er komt vanzelf iemand langs terwijl je in de rij staat te wachten.

Elevador de Santa Justa
Elevador de Santa Justa – handige tips Lissabon

Plof met een glas sangría neer op een van de ligstoelen van restaurant Bellalisa Elevador of volg de trappen naar beneden richting metrostation Baixa-Chiado. Neem een keer de metro vanaf/naar dit station. De eindeloze roltrappen en diepte zijn indrukwekkend.  

Nu is het eerst tijd voor een energyboost. Aan het plein bij dit metrostation ligt namelijk een van de oudste cafés van Lissabon: A Brasileira. Hier kwamen diverse Portugese schrijvers bij elkaar om van gedachten te wisselen. A Brasileira is het eerste café dat een ‘bica’ (espresso) verkocht en wordt gekenmerkt door een stijlvol interieur van glas en kandelaars. 

Blijf na bestellen aan de bar staan. Dit scheelt je zo’n 50 cent met wanneer je binnen aan een tafeltje gaat zitten en zo’n 70 cent als je op het terras de koffie opdrinkt. Deze prijsverschillen voor een koffie zul je bij de meeste cafés in Lissabon zien.

Arco da Rua Augusta - handige tips Lissabon
Arco da Rua Augusta

Na je benodigde dosis cafeïne wandel je via de Rua Augusta onder de ‘Arco’ oftewel Triomfboog door naar Praça do Comércio, een groot plein aan de rivier de Taag. Als je naar de waterkant loopt, heb je een prachtig uitzicht op het Christo Rei beeld en de imposante Ponte 25 de Abril; een stalen hangbrug over de rivier de Taag van 2,5 kilometer lang. Het ontwerp is naar het voorbeeld van de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Praça do Comércio - handige tips Lissabon
Praça do Comércio – handige tips Lissabon
Uitzicht op Christo Rei en de Ponte 25 de Abril vanaf de waterkant bij Praça do Comércio
Uitzicht op Christo Rei en de Ponte 25 de Abril vanaf de waterkant bij Praça do Comércio

Alfama

Jouw volgende bestemming is Alfama. Om hier te komen neem je bij een van de haltes aan de Rua de Conceição de befaamde tram 28 of 12. De rijen vallen hier mee. Bij andere haltes zul je soms veel geduld moeten hebben, maar het is het wachten waard. De trammetjes rijden tussen de wijken Baixa, Bairro Alto en Alfama. 

Reis met de tram mee tot het hoogste punt, Miradouro das Portas do Sol, letterlijk vertaald ‘toegangspoort van de zon’ en een van mijn favoriete plekjes in Lissabon. 

De plaats doet de naam eer aan, want op het terrasje bij de ‘Quiosque’ is het uitstekend vertoeven in het zonnetje. Proef een typisch Portugees gebakje zoals een ‘bolo de arroz’ of ‘pastel de nata’ (meer over de pastel de nata in mijn volgende blog). Natuurlijk kun je ook gaan voor een ijskoud Super Bock biertje 😉 

Uitzicht vanaf terras bij Miradouro das Portas do Sol - handige tips Lissabon
Uitzicht vanaf terras bij Miradouro das Portas do Sol

Castelo de São Jorge en Miradouro Santa Luzia

Ik sla regelmatig in het buitenland bepaalde bezienswaardigheden over vanwege de toegangsprijs. Een beetje rondneuzen aan de buitenkant vind ik al snel goed genoeg. Dit geldt zeker niet voor Castelo de São Jorge, hoewel de slingerende weg omhoog al een belevenis op zich is. De steeg is gevuld met souvenirwinkeltjes, hier en daar klinkt muziek uit een huis en wasgoed wappert in de wind.

Een postkaartje uit Lissabon die de sfeer goed weergeeft
Een postkaartje uit Lissabon die de sfeer goed weergeeft

Zodra je de binnenplaats van Castelo de São Jorge betreedt, laat je alle hectiek achter je. Bankjes in schaduwrijke plekjes, een briesje, de roep van pauwen die goed verscholen zitten in de toppen van dichtbegroeide bomen (ik verzin het niet). Maar bovenal magnifieke panoramische uitzichten over de stad.

Uitzicht vanaf Castelo de São Jorge
Uitzicht vanaf Castelo de São Jorge – handige tips Lissabon
Castelo de São Jorge
Castelo de São Jorge

Graça en Mouraria

Aan het eind van de middag geniet je nog even van het uitzicht bij Miradouro de Santa Luzia met weelderige fuscia bougainvillestruiken en karakteristieke helderblauwe ‘azulejos’ oftewel mozaïektegeltjes. 

Daarna zoek je een dakterras in Alfama op om van de zonsondergang te genieten. Of je loopt via Miradouro da Graça en Miradouro da Senhora do Monte terug naar het stadscentrum. Als je benen wel genoeg inspanning hebben gehad voor een dag, pak je gewoon weer de tram.

Zonsondergang over Lissabon - handige tips Lissabon
Zonsondergang over Lissabon

Volgende maand deel 2 van mijn citytrip naar Lissabon. Dan sta ik onder andere op het Christo Rei beeld in Cacilhas en pakken we de trein naar Bélem. Ook krijg je tips voor tapas- en rooftopbarretjes en deel ik mijn favoriete adresje waar je (gratis!) kunt wegdromen op de klanken van fado, hét levenslied van de Portugezen.

Lees nu deel 2: Citytrip Lissabon: bezienswaardigheden, eettentjes en tips!

Deze leuke gastblog over Lissabon is geschreven door Liselotte Heerspink

Wist je dat je een stedentrip naar Lissabon al boekt voor 195 euro. Bekijk de aanbiedingen van De Jong Intra maar eens

Plan je reis door Portugal
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Portugal