Zoek
Sluit dit zoekvak.

Havana tips: ontdek de Cubaanse cultuur en mooie plekken

Havana

Havana tips: ontdek de Cubaanse cultuur en mooie plekken

Havana

Inhoudsopgave

Oldtimers, gekleurde huizen en nachten vol rum en salsa. New York heeft de naam, maar eigenlijk is Havana de stad die nooit slaapt. Zodra je op het José Martí International Airport uit het vliegtuig stapt, waan je je in een andere wereld. Dankzij de omgeving met historische gebouwen, de kleurrijke straten en de Amerikaanse Oldtimers krijg je het gevoel terug te gaan in de geschiedenis. Daarbij heeft Cuba een tropisch klimaat en daardoor is het, het hele jaar, heerlijk warm. Hoewel dit al genoeg zou moeten zijn om Cuba te bezoeken, is dit niet de reden waarom ik zo van Havana heb genoten. Het meest bijzondere van deze stad is namelijk de fantastische Cubaanse cultuur en de bijzonder gastvrije bevolking.

Oldtimer in Havana

De geschiedenis van de stad

Om de bijzondere sfeer in de stad en het land te kunnen begrijpen, moet je letterlijk tientallen jaren terug in de tijd. In 1959 leidde Fidel Casto een guerrillaleger van ruim negenduizend personen naar Havana en zette leider Batista af. Fidel Castro wordt de premier, zijn broer Raúl zijn plaatsvervanger en Che Guevara de derde in de rij. In die periode nationaliseerden zij alle Amerikaanse bedrijven, zonder daar iets voor te betalen. In reactie daarop verbrak de Verenigde Staten alle diplomatieke betrekkingen met Havana, gold er een handelsembargo en een reisverbod voor alle Amerikaanse burgers. Ook werd in die tijd de economie gedomineerd door de staat. Bijna iedereen was in dienst bij staatsbedrijven en zij beheerden bijna alle sectoren van de economie. Door al deze ontwikkelingen heeft de tijd en de ontwikkeling van de stad al die jaren stil gestaan.

Havana

In 2018 vond er een wijziging in de Cubaanse grondwet plaats, waardoor het voor het eerst, sinds 1976, erkenning kwam voor privébezit en vrije marktrechten. Hierdoor kwam het toerisme en de economie van Cuba pas een paar jaar geleden langzaam op gang en is dit hét moment om het authentieke Havana te ervaren.

Het echte Havana

En dat authentieke Havana ervaar je best in Habana Vieja. In dit historische deel van de stad vind je de mooie en statige gekleurde huizen, van die smalle geplaveide straten en pleinen vol met koffie drinkende mensen. Het meest bijzondere plein is het Plaza de la Catedral waar de Catedral de San Cristóbal staat.

Kleurrijke huizen

Havana is ook de thuisbasis van de Buena Vista Social Club en geen bezoek aan Havana is compleet zonder een optreden van een tribute band van deze groep. In bijna alle cafés in de stad zijn Buena Vista Social Club Tribute Nights en die wil je niet missen! Bestel een mojito of een cola met lokale rum en geniet van de Cubaanse live muziek.

De mooiste romantische zonsondergang

De Malecón van Havana werd ooit gebouwd om de stad te beschermen tegen de invloeden van de zee, maar tegenwoordig is de zeven kilometer lange boulevard het symbool van gezelligheid, romantiek, sfeer en de samenkomst van toeristen en locals. Vanaf de namiddag tot in de late nacht komen mensen hier om uit te waaien, drankjes te drinken, te kletsen en te genieten van de zonsondergang.

Bezoek het Museo del Ron Havana Club

Bij musea denk je misschien aan kunst of geschiedenis, maar dit museum is helemaal gewijd aan de iconische Cubaanse rum. Tijdens een bezoek aan het Museo del Ron Havana Club word je meegenomen in het proces van dit bijzondere ambacht. Je leert hoe suikerriet gekweekt wordt en mag je ruiken aan de speciale rumvaten. Maar het echte hoogtepunt is natuurlijk de proeverij waar je veel van de verschillende soorten Havana Club rum kunt proeven. Wij bezochten het museum in de ochtend, maar om echt goed van de proeverij te kunnen genieten, zou ik de volgende keer voor een tijdslot  in de namiddag kiezen. 

Havana Club

Overnachten in Havana

In de de jaren ’90 werden Casas Particulares geïntroduceerd om particulier ondernemerschap en het toerisme aan te moedigen. Deze Casas in Havana zijn particuliere woningen die als een soort bed & breakfasts worden verhuurd om zo een klein beetje geld bij te kunnen verdienen. Als je wil genieten van de Cubaanse cultuur en gastvrijheid dan is overnachten in een Casa Particulare de beste optie. Je herkent de casas aan de blauwe bordjes met ankers, die meestal naast de voordeur hangen.

Binnen het aanbod van de Casas Particulares is er een enorm groot verschil. Sommigen bieden alleen een kamer aan en kan je misschien tijdens het diner aanschuiven, terwijl anderen hele villa’s inclusief bediening en vers ontbijt verhuren. Waar je ook terechtkomt, je weet bijna zeker dat het een bijzondere ervaring zal zijn. Veel van deze families bieden ook maaltijden aan en dat is de beste manier om te genieten van een verse lokale maaltijd. Inmiddels zijn er over heel Cuba bijna 17000 Casas Particulares te vinden, dus er is er altijd wel eentje in de buurt beschikbaar die past bij je wensen en manier van verblijven.

Kleurrijke huizen op Cuba

Deze leuke gastblog over Cuba is geschreven door gastblogger Lesley.

Over Lesley: Gewapend met mijn camera en paspoort ben ik altijd op zoek naar mooie plaatsen, nieuwe
ervaringen en bijzondere verhalen. Dankzij mijn voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur ben ik vaak in Spanje te vinden en bezoek ik het liefste de landen in Midden- en Zuid-Amerika. Veel van mijn Spaanse ervaringen en verhalen heb ik verzameld en beschreven in mijn boek Cityscapes Spanje. Deze is nu te bestellen op mijn website of bij de lokale boekhandel. 

Plan je reis door Cuba
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Cuba