Herfst in Noord-Jutland - Denemarken

Herfst in Noord-Jutland, Denemarken


30 aug 2019 | Denemarken
Foto: Herfst in Noord-Jutland - Denemarken

Over een aantal weken doet de herfst weer zijn intrede. Voor de meeste mensen is het najaar niet het meest favoriete seizoen om te reizen, maar dat is eigenlijk volkomen onterecht. Denk maar aan lange kleurrijke boswandelingen of die heerlijke herfstwind om even helemaal uit te waaien en alle stress achter je te laten.

De onverwachte reisbestemming waar we vandaag over schrijven is een herfsttopper, Noord-Jutland, in het uiterste topje van Denemarken. De Deense regio ligt op 1000 km rijden van Utrecht, en de KLM Cityhopper verbindt Amsterdam meermaals per dag met Aalborg. We schreven eerder al over ons budgetweekend in de hoofdstad van Denemarken, waar je hier meer over kunt lezen. Maar nu, sit back, relax en lees onze redenen om naar Noord-Jutland te vertrekken.

Bruisende steden

De hoofdstad van Noord-Jutland is Aalborg, een cultureel rijke stad die het vooral van zijn musea en architectuur moet hebben. Het stadsuitzicht van Aalborg is dan ook sterk beïnvloed door de beroemde architecten Utzon en Aalto. Utzon – die je vast kent van het befaamde Opera House in Sydney – heeft in Aalborg zijn laatste pareltje het Utzon Center verwezenlijkt.

Aalborg
Aalborg

De Finse architect Aalto ontwierp dan weer Kunsten; het moderne kunstmuseum van de stad. Naast mooie moderne architectuur zijn er ook gezellige oude straatjes. Ook de kleinere steden in de regio zijn de moeite waard. Ons springen vooral de mooie strandstadjes Løkken, waar je nog restanten van de Atlantikwal kunt bezoeken, Frederikshavn en Sæby in het oog.

Verblijf je graag rondom één van deze plaatsen om lekker Deens te hyggen? Dan is een fijne vakantievilla op het platteland een leuk idee. Op deze site vind je vast één die past bij jou en je reisgezellen.

De natuur overtreft de stad

Steden zijn natuurlijk leuk, maar het is vooral voor de natuur dat je naar Noord-Jutland moet gaan. Op het puntje van het schiereiland “botsen” de zeestraten Kattegat en Skagerrak, wat een unieke stroming creëert. Nederland heeft mooie duinen, maar de weidse duinen en stranden met imposante vuurtorens in Noord-Jutland zijn van een ander kaliber.

Een echte aanrader is het nationale park Thy, gelegen in het noordoosten van Jutland. In het grootste natuurgebied van Denemarken heb je naast duinen ook meer dan 200 grote en kleine meren en kan je, zeker in de herfst, herten en ander wild spotten. Als kers op de taart zijn er heel wat monumenten en grafheuvels uit de Bronstijd. Een bezoek aan het park is dus voor iedereen een ware ervaring!


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *