Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stadswandeling? Hier(om) moet je een stadswandeling doen!

Hierom moet je een stadswandeling doen

Stadswandeling? Hier(om) moet je een stadswandeling doen!

Hierom moet je een stadswandeling doen

Inhoudsopgave

Stadswandelingen – Op pad met een gids door een stad, het is in vrijwel iedere (grote) stad wel mogelijk. Om heel eerlijk te zijn vond ik de gedachte vroeger ook best saai: uren lang ronddwalen door een stad en luisteren naar een stadsgids. Ik ging altijd veel liever op eigen houtje de stad verkennen. Hiermee kon ik ook mijn eigen tijd bepalen.

Stadswandeling

Toch is mijn gevoel hiervoor sinds mijn eerste stadswandeling totaal veranderd. Ik begin het eigenlijk steeds leuker te vinden. In deze blog vertel ik je waarom je eigenlijk altijd een stadstour zou moeten doen tijdens je stedentrip.

Leer wat over de geschiedenis van de stad

Elke stad heeft een verhaal. Tijdens een stadstour wordt je door een gids meegenomen terug in de tijd. Wat is bijvoorbeeld het oudste huis? Wanneer is de stad aangevallen tijdens een oorlog? Wie waren en zijn de helden van de stad? Welke ambachten beoefenden de oud bewoners? Allemaal vragen waar een gids vaak direct antwoord op kan geven en wat leuk is om te weten. Vaak ga je door de geschiedenis te weten de stad met een hele andere blik bekijken.

De Waag in Deventer
De Waag in Deventer (stadswandeling Deventer)

Bezoek verborgen plekjes die je zelf nooit had kunnen ontdekken

Elke stad heeft verborgen plekjes. Die jij als bezoeker niet weet. Het zijn vaak steegjes, panden of kleine details die je niet zomaar even ziet als je een stad doorloopt. Deze plekken weten alleen de locals, en daarvan is de stadsgids er een van. Tijdens een stadstour in Deventer, ben ik vele malen verrast door plekken die ik helemaal niet kende. Terwijl ik er al jaren woonde en ik er wekelijks langsliep, wist ik niet dat deze pareltjes er waren. Met een stadstour ontdek je dus echt de details van een stad.

Door een stadstour krijg je oog voor details
Door een stadstour krijg je oog voor details – Munster

Wordt verrast door culinaire hoogstandjes

Vaak worden stadstours afgesloten met een culinaire verrassing. Proef een lokaal product waar de stad en inwoners trots op zijn en leer wat over het proces. Ook op culinair gebied is het vaak slim om een stadstour te boeken. Zo hebben wij een keer een foodsafari in Athene gedaan, waarbij we op de fiets langs verschillende restaurants gingen en genoten van Griekse culinaire hoogstandjes. Het is een leuke manier om een keuken te leren kennen.

Culinair genieten in Athene tijdens foodsafari - Stadswandeling Athene
Culinair genieten in Athene tijdens foodsafari

Kom als echte storyteller terug

Het mooie aan een stadstour is ook dat je na je stedentrip een stukje slimmer thuiskomt. Je kunt niet alleen aan je vrienden en familie vertellen waar de leukste pub zit, maar weet ook iets over de geschiedenis en lokale producten te vertellen. Je bent een echte storyteller geworden.

Kom als echte storyteller terug
Kom als echte storyteller terug

Stadswandeling maken?

In de volgende Europese steden vinden reizigers het leuk om een stadswandeling te maken:

Rotterdam

Deze Zuid-Hollandse stad wordt steeds hipper. Rotterdam is dan ook niet voor niks uitgeroepen door Lonely Planet tot een van de leukste steden van Europa. Maak een stadswandeling en ontdek de mooiste plekken van Rotterdam. Laat je rondleiden door een gids die je meeneemt door het verhaal van Rotterdam. Lees meer over stadswandelingen in Rotterdam.

Bezoek de markthal in Rotterdam tijdens een stadswandeling
De markthal in Rotterdam

Rome

Als er een stad een verhaal heeft is het Rome wel. Rome wordt ook wel gezien als een waar openluchtmuseum. Je kunt natuurlijk zelf ronddwalen door deze enorme Italiaanse stad, maar je kunt ook een stadstour doen en veel leren over deze mooie stad. Lees meer over stadswandelingen in Rome.

Forum Trajanus - Rome
Forum Trajanus, Rome (Foto: Anne Treur)

Porto

Porto wordt steeds populairder. En dat snappen wij wel. Deze Portugese parel mag je natuurlijk niet overslaan. Ook in Porto zijn er verschillende manieren om de stad te verkennen. Ben je gek op eten en vind je een culinaire ontdekkingtocht leuk? Dan is de Taste of Porto Food Excursie iets voor jou. Lees meer over de Taste of Porto Food Excursie.

Porto Cathedral
Porto Cathedral

Boedapest

Ook Boedapest mag je als echte stedentripper niet missen. Een stad vol met mooie bezienswaardigheden en waar genoeg te ontdekken is. Maak een stadswandeling in Boedapest en kom alles te weten over deze mooie stad. Wandel de ‘Buda’ heuvel op en geniet van een prachtig uitzicht over de stad en leer wat over de geschiedenis van deze mooie Hongaarse stad. Lees meer over stadswandelingen in Boedapest.

Hungarian National Gallery - Stadswandeling Boedapest
Hungarian National Gallery

Ga je een andere stad bezoeken?

Ga jij binnenkort naar een hele andere stad in europa? En heb je door deze blog ook zin gekregen in een stadstour / stadswandeling? Bekijk hier alle mogelijkheden. Laat mij na je stadswandeling ook even weten of je net zo positief bent als ik.

Hou jij meer van fietsen?

Lees dan ook, 5 x de leukste fietssteden in Europa: https://www.liefdevoorreizen.nl/reistips/de-leukste-fietssteden-in-europa

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis