Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hiken in het majestueuze Hoge Tatragebergte in Slowakije

Hiken in het majestueuze Hoge Tatragebergte in Slowakije

Hiken in het majestueuze Hoge Tatragebergte in Slowakije

Hiken in het majestueuze Hoge Tatragebergte in Slowakije

Inhoudsopgave

In het noorden van Slowakije wordt de grens met Polen gevormd door het Hoge Tatragebergte. Steile, grijze rotsen steken scherp af tegen de blauwe lucht als we met onze wandeltocht beginnen. Het belooft een prachtige dag in de Slowaakse bergen te worden! Vanuit de hut Chata Bilikova hiken we naar de berghut Teryho Chata en weer terug. Maar dit is maar één van de talloze wandelroutes in het Hoge Tatragebergte.

Prachtige landschappen, tijdens het hiken bij het Hoge Tatragebergte
Prachtige landschappen, tijdens het hiken bij het Hoge Tatragebergte

Tatragebergte

Slowakije is bij ons nog niet zo bekend, maar het is een fantastisch land om te hiken. De vele wandelroutes staan goed aangegeven en vooral het Hoge Tatragebergte is een walhalla voor outdoorliefhebbers. Ook de Slowaken zelf zijn enthousiaste wandelaars, wat wel terug te zien is in de goede kwaliteit schoenen en kleding die zij tijdens het hiken dragen. 

In de winter kan er volop geskied worden in de kleine skigebiedjes in het Hoge Tatragebergte. In de zomer veranderen deze kleine wintersportoorden in uitstekende wandelgebieden met eindeloze mogelijkheden. De plaatsjes liggen allemaal langs de autoroute 537, wat overigens een prachtige weg is. Links en rechts zie je grote, statige hotels liggen, weliswaar een tikkeltje vergane glorie maar toch mooi om te zien. 

Štrbské Pleso 

Štrbské Pleso is een populair startpunt voor vele wandelroutes. Het dorp ligt aan het gelijknamige meer, vanaf waar diverse hikes vertrekken. De routes variëren in zwaarte en aantal kilometers dus er is voor iedereen wel een aantrekkelijke route te vinden. Op de website van Štrbské Pleso staan de diverse wandelroutes uitgebreid beschreven met aantrekkelijke foto’s er bij. 

Verschillende mooie wandelroutes
Verschillende mooie wandelroutes

Vysoke Tatry

Vanuit Vysoke Tatry gaat er een bergtreintje naar Hrbrienok, waar zich Chata Bilikova bevindt. Een hele mooie sfeervolle accommodatie, vanuit waar je diverse wandelingen kunt ondernemen. Wij besluiten de hike naar Teryho Chata te doen. 

Het eerste deel van de route is goed te doen en leidt je langs imposante watervallen, knusse berghutten en door ruisende bossen. We genieten enorm van het prachtige uitzicht op de hoge bergtoppen. De tweede helft van de route is echter een stuk pittiger. Het pad wordt steiler en rotsiger en heel hoog boven ons zien we het kleine berghutje liggen…nog een flink eind te gaan. 

Als we nog meer stijgen neemt ook de wind fors toe en de laatste kilometers zijn behoorlijk afzien. Toch is het een waanzinnig mooie ervaring om in dit prachtige gebergte te hiken en moe, maar voldaan arriveren we bij Teryho Chata. Na een stevige lunch beginnen we aan de terugweg die zeker zo intensief is. Na ruim zes uur wandelen zijn we dan ook wel blij als we het zonnige terras bij Hrbienok zien!

Indrukwekkende landschappen tijdens het hiken
Indrukwekkende landschappen tijdens het hiken

Tatranska Lomnica

Tatranska Lominca is een levendig plaatsje en een van de populairste wintersportplaatsen van het Hoge Tatragebergte. In de zomer kun je de skilift naar Skalnatá Dolina nemen en vanaf daar is er nog een lift naar de top van Lomnicky Stit, een van de hoogste toppen van het Hoge Tatragebergte. Dit moet echter wel vooraf geboekt worden omdat er zoveel animo voor is. Bovendien zijn de tickets voor deze liften behoorlijk prijzig. 

Ook vanaf Skalnatá Dolina vertrekken er diverse wandelingen. Wel is het vaak relatief druk bij het meertje, zeker op een zonnige dag in het weekend. 

In Tatranska Lomnica verblijven we in het luxueuze paleisachtige hotel Grand Hotel Praha. Een schitterend hotel, met een uitgebreide spa en wellness en het grootste ontbijtbuffet dat ik ooit gehad heb. Vanuit het verwarmde buitenbad heb je een mooi uitzicht op de bergtoppen van de Hoge Tatra. En dat alles voor een relatief lage prijs, dus zeker een aanrader!

Grand Hotel Praha
Grand Hotel Praha

Hiken in het Slowaaks Paradijs

Wie de rotsige bergtoppen van de Hoge Tatra wel gezien heeft, kan ter afwisseling een dag hiken in het Slowaaks Paradijs, op een klein uurtje rijden vanaf Tatranska Lomnica. In dit nationaal park vind je heel veel avontuurlijke wandelroutes, waarbij je volop gebruik maakt van kettingen, ijzeren stepping stones boven kolkende rivieren en hele lange ladders langs watervallen naar boven. Een magische ervaring!

Omdat wij nog de nodige spierpijn hadden van onze wandeling naar Teryho Chata hebben we de relatief korte wandeling naar Monastry Gorge gemaakt, maar er zijn veel meer en langere wandeltochten uit te zoeken. Ook hier zijn de routes weer uitstekend gemarkeerd.

Slowaaks Paradijs, aanrader voor hikers (Tatragebergte Slowakije)
Slowaaks Paradijs, aanrader voor hikers

Slowakije algemeen

Slowakije is een land dat mij ontzettend verrast heeft, in positieve zin. De natuur is bijzonder mooi, de mogelijkheden voor een actieve vakantie zijn onbegrensd en het platteland is nog heel authentiek. Dat het voor Nederlanders een hele onbekende bestemming is, is wel duidelijk want tijdens ons verblijf kwamen we welgeteld één Nederlandse dame tegen. De skioorden zijn iets mondainer en hier liggen de prijzen ook wat hoger. Maar wanneer je het Slowaakse binnenland in rijdt, lijkt het of je terug gaat in de tijd.

Slowakije heeft op mij een hele goede indruk achtergelaten en ik ben er van overtuigd dat mijn eerste bezoek aan dit land niet het laatste zal zijn. Als het hiken weer gaat kriebelen, wordt er ongetwijfeld weer een reisje naar het Hoge Tatragebergte gepland! 

Plan je reis door Slowakije
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Slowakije
Misschien vind je deze blogs ook interessant