Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo beleef je het echte IJsland in de winter

IJsland in de winter

Zo beleef je het echte IJsland in de winter

IJsland in de winter

Inhoudsopgave

In de winter is IJsland misschien wel nóg magischer dan in de zomer. Het witte laagje sneeuw dat het IJslandse landschap bedekt doet je denken dat je in een sprookjesdecor staat. Een plek waar je ‘s winters het echte IJsland ontdekt is in het noorden. Hier heb je bevroren watervallen, eeuwenoude kraters en kronkelende wegen helemaal voor jezelf. Lees verder en ontdek wat je allemaal in het mooie noorden van IJsland beleeft.

Beleef het echte IJsland in de winter – Foto: Marcin Kozaczek

IJsland in de winter

Het noorden van IJsland is dé bestemming voor de winterse avonturier. Trek je dikke jas aan, zet je muts op en stap in je stevige wandelschoenen. Er ligt een wereld voor je voeten om nog ontdekt te worden. Nog maar weinig andere reizigers zijn je voorgegaan, want de meeste mensen vliegen naar het zuiden voor een wintertrip in IJsland.

Rechtstreeks vliegen naar Noord-IJsland

Met de reisorganisatie Voigt Travel vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Zonder overstap sta je in drie uur in het ruige en ongebaande noorden. Je kunt meerdere kanten op. Geniet in Akureyri van goed eten, leuke IJslandse winkeltjes en een onvergetelijke walvissafari. Ga naar Mývatn voor sneeuwschoenwandelingen, sneeuwscootertochten en kraterbeklimmingen in vulkanische landschappen.

Sneeuwscooter
Met de sneeuwscooter op avontuur

Noorderlicht spotten

Het noorden van IJsland is perfect voor spectaculaire noorderlichtshows. De poolcirkel loopt vlak langs deze regio dus de kans dat je het hier ziet is enorm. Er is weinig lichtvervuiling, er zijn veel open plekken en het is lang genoeg donker. Wanneer je op pad gaat met een noorderlichtexpert is de kans nóg groter. Samen zoek je naar de beste locatie om het te zien – ook als je daar een stukje voor moet rijden met een super jeep. Het kan ook zomaar voorkomen dat je ‘s avonds zit te genieten in een warmwaterbron en opeens verschijnt die groene gloed aan de hemel.

Noorderlicht spotten
Noorderlicht spotten

Opwarmen in een warmwaterbron

Hoe lekker is het om na een dag in de frisse lucht op te warmen in een heerlijk warme warmwaterbron? Bij Mývatn Nature Baths kun je tot in de late uurtjes (23:00 uur) terecht. Maar ga op tijd heen, want er is genoeg te doen. Stap bijvoorbeeld in de stoomsauna. Deze wordt, net als het warmwaterbad, opgewarmd met geothermische warmte.

Bestel een IJslands witbier bij de poolbar en geniet ervan terwijl je uitkijkt over de witte winterwereld rondom het Mývatn meer. Begint je maag te knorren? Stap binnen bij het restaurant en smul van romige aspergesoep met zalm op vulkaanbrood.

Vulkanisch landschap

Dwars door IJsland loopt de grens tussen twee tektonische platen. Daardoor is er op verschillende plekken in het land vulkanische activiteit te vinden. Waaronder in het magische Mývatn. ‘s Winters ervaar je dit in alle rust, want weinig reizigers reizen direct naar het noorden.

Natuurreservaat Dimmuborgir, een vulkanisch landschap
Natuurreservaat Dimmuborgir, een vulkanisch landschap

Daal in kleine groepjes af in een ijsgrot, bewandel met alleen je reismaatje(s) een eeuwenoude krater, scheur met de IJslanders over bevroren moerassen heen en hike over met sneeuw bedekte lavavelden naar turkooisblauwe kratermeren.

Sneeuwwandeling bij Dimmuborgir - IJsland in de winter
Sneeuwwandeling bij Dimmuborgir
Hiken door adembenemende winterse landschappen
Hiken door adembenemende winterse landschappen – Photo: Geo Travel Iceland

Bevroren watervallen

Zeg je IJsland, dan zeg je watervallen. ‘s Winters veranderen ze van indrukwekkende krachtpatsers in kunstzinnig bevroren exemplaren. Een deel van de waterval blijft stromen. In combinatie met de hangende ijspegels geeft dit je een sprookjesachtig gevoel.

Goðafoss waterval - IJsland in de winter
Goðafoss waterval

Vooral de Godafoss is een lust voor het oog. De krachtigste waterval van het land, de Dettifoss, is ‘s winters slecht te bereiken. Maar wanneer je in een jeep van een IJslander stapt, neemt hij of zij je via uitgestrekte landschappen mee naar dit bizarre natuurfenomeen. Trek de sneeuwschoenen of spikes maar aan!

Met de jeep genieten van uitgestrekte landschappen
Met de jeep genieten van uitgestrekte landschappen
Bij Dettifoss - IJsland in de winter
Bij Dettifoss – Photo: Geo Travel Iceland

Wintersporten 2.0

Ooit op je ski’s of board bovenaan een piste gestaan en in de verte de zee gezien? In het noorden van IJsland kan dat. Terwijl je naar beneden zoeft heb je uitzicht op een prachtig fjord. De IJslanders zijn zelf ook gek op de pistes rondom Akureyri. Sommige zijn comfortabel en perfect voor kinderen, andere zijn zo avontuurlijk dat je er alleen met een sneeuwkat of helikopter kunt komen.

Skiën in IJsland - een geweldige ervaring
Skiën in IJsland, een geweldige ervaring

Zou jij deze winter naar Noord-IJsland willen? Neem een kijkje bij de winterreizen van Voigt Travel.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Voigt Travel.

Meer IJsland tips

Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

IJsland: geniet van wondermooie natuur

Bijzonder overnachten in IJsland: 8 toffe slaapplekken

Plan je reis door IJsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door IJsland